Averea lui Buzatu, verificată de DNA. Ce se întâmplă dacă vor fi găsite bunuri în plus față de cele declarate
Anchetatorii vor căuta să afle dacă există proprietăți, sume de bani sau conturi bancare pe care Dumitru Buzatu nu le-a menționat în declarațiile de avere depuse de-a lungul anilor la Agenția Națională de Integritate.
Conform DIGI24 , în măsura în care investigatorii financiari vor găsi proprietăți sau alte bunuri și sume de bani nedeclarate care nu pot fi justificate din veniturile oficiale, ei vor cere confiscarea acestora, odată cu trimiterea în judecată a politicianului.
Președintele CJ Vaslui deține mai multe terenuri în localitatea Zapodeni, din Judeţul Vaslui, achiziţionare în 2018: 33.614 metri pătraţi de teren agricol, 708 metri pătraţi încadraţi la „alte categorii de terenuri extravilane dacă se află în circuitul civil” şi 709 metri pătraţi de teren intravilan, la modul de dobândire fiind trecută menţiunea „altele”.
De asemenea, acesta mai deţine proprietăţi imobiliare în judeţul Suceava, la Şaru Dornei - peste 60.000 de metri pătraţi de teren agricol, mari suprafeţe de pădure, dobândite prin cumpărare în anii 2008 şi 2018, unele deţinute în co-proprietate.
În 2006, a mai devenit proprietarul a peste 1000 de metri pătraţi de teren agricol şi a 580 de metri pătraţi de teren intravilan, în localitatea Ştefan cel Mare, din judeţul Vaslui, la modul de dobândire fiind trecută tot menţiunea „altele”. În Zapodeni deține 5 construcții de 520 de metri pătraţi, 386 de metri pătraţi şi 196 de metri pătraţi, iar celelalte fiind sub 100 de metri pătraţi.
Dumitru Buzatu are un autoturism Lada fabricat în 2008, o şalupă fabricată în 2010, o rulotă Buerstner tip 4752 din 1984 şi un Mercedes Benz din 1979.
Politicianul are 3 conturi bancare în lei deschise în 2010 şi 2011, totalizând aproximativ 100.000 de lei şi o datorie de 205.202 lei la SC RALFI IFN SA, creditul fiind contractat în 2021 şi scadent în 2026.
În ultimul an fiscal, acesta a încasat 164.268 de lei reprezentând indemnizaţia de preşedinte de CJ, pensie pentru limită de vârstă de 95.820 lei şi 73.372 reprezentând „indemnizaţie limită de vârstă” de la Parlamentul României, acestea totalizând 333.460 de lei.
Cum s-a ajuns la arestare
Hotărâtoare par să fi fost imaginile, care surprind flagrantul în care politicianul ia geanta cu miile de bancnote, dar și replica în care îi mulțumește denunțătorului pentru bani, pentru că ar fi fost „pe drojdie”.
Procurorii Anticorupție au avut nevoie de patru luni ca să strângă probe împotriva lui Dumitru Buzatu. Un om de afaceri l-a denunțat după ce i-ar fi cerut, indirect, o parte din banii pe care Consiliul Județean Vaslui îi datora de doi ani firmei care a reabilitat drumurile din județ. În jur de 15 milioane de lei, suma pe care, inițial, tot Buzatu i-ar fi blocat-o, susțin cei de la DNA.
Până la flagrantul-delict, Dumitru Buzatu a fost interceptat câteva luni, iar procurorii DNA au pus mâna pe convorbiri telefonice în care președintele CJ Vaslui ar fi făcut presiuni asupra funcționarilor publici, pentru ca firma care reabilita drumurile din județ să-și primească, în sfârșit, banii meritați, deși, spun anchetatorii, aceste demersuri nu intrau în atribuțiile lui oficiale.
Sursa: adevarul.ro