Averea de 11 milioane de dolari a unui american, împărțită la 119 rude din întreaga lume
Un bărbat din Chicago, care trăia cu modestie, a acumulat în secret o avere de 11 milioane de dolari, care va fi distribuită către 119 rude, în cea mai mare cerere de despăgubire neplătită din istoria SUA.
Bărbatul trăia într-o casă modestă din Chicago
Joseph Stancak, în vârstă de 87 de ani, din Gage Park, a murit din cauze naturale chiar înainte de Crăciunul din 2016. Fără niciun testament lăsat în urmă, averea sa a rămas neatinsă până când investițiile din fondurile mutuale au început să fie profitabile în 2019.
Căutarea moștenitorilor săi s-a intensificat atunci, dar după ce avocații succesiunii au aflat că nici Stancak nici vreunul dintre cei șase frați ai săi decedați nu aveau copii, au spus că trebuie să dea de urma verilor și membrilor îndepărtați ai familiei.
Au fost găsite rude în SUA și Europa, iar după impozite, fiecare moștenitor va primi în jur de 60.000 de dolari.
„Aceasta este o sumă de bani care schimbă vieți”, a declarat Michael Frerichs, trezorierul statului Illinois, într-un comunicat. „Aceasta este cea mai mare restituire de bunuri nerevendicate din istoria statului Illinois și din istoria națională”.
Oficialii au declarat că cei 119 moștenitori ai lui Stancak sunt răspândiți în Polonia, Slovacia, Cehia, Germania, Marea Britanie, Canada și SUA. Pe lângă cele șapte rude din Chicago, oficialii au spus că există moștenitori în Iowa, Minnesota, New Jersey și New York.
Oficialii de stat au declarat că există puține detalii disponibile despre Stancak, nimeni nu știe cu ce se ocupa sau de ce a investit așa cum a făcut-o.
Fiu al unor imigranți polonezi, Stancak s-a născut în Chicago în 1929. Părinții săi s-au mutat acolo după ce au locuit în New Jersey timp de două decenii.
A avut șase frați și surori: Mary, Paul, Anna, John, Helen și Frances. Doar Anna și John s-au căsătorit, dar niciunul dintre frați nu a avut vreodată copii.
Vecinii lui Stancak din suburbiile orașului Chicago au declarat pentru CBS că bătrânul era liniștit și cumpătat, văzându-l adesea efectuând singur reparații la domiciliu.
El locuia pe South Troy Street într-o casă modestă, în valoare de 325.500 de dolari, care este listată ca fiind o casă unifamilială cu cinci dormitoare și două băi pe Redfin.
Singura dovadă că Stancak avea un fel de avere era barca sa, numită „Easy”, au declarat oficialii. Înregistrările publice arată că Stancak și-a reînnoit anual permisul de navigație pentru această ambarcațiune înainte de a împlini 80 de ani.
Rudy Quinn, președintele Linking Assets Inc, o companie care găsește bani nerevendicați și care a ajutat la găsirea moștenitorilor lui Stancak, a declarat că nu se cunosc prea multe alte lucruri despre acest bărbat.
„Nimeni nu știe ce a făcut acest tip și ce l-a determinat să își diversifice averea în modul în care a făcut-o”, a declarat Quinn pentru Block Club Chicago. „Și nu am știut că moștenirea lui va ajunge la 11 milioane de dolari. A trebuit să fim creativi”.
Avocatul Kenneth Piercey, care reprezintă averea lui Stancak, a declarat că firma sa a creat un pergament lung de 4,5 metri care detaliază întregul arbore genealogic al clientului său pentru a stabili cine primește ce.
Piercey a remarcat că niciuna dintre rudele contactate pentru a-și primi partea lor din moștenire nu auzise vreodată de Stancak.
Înainte de cazul lui Stancak, cea mai mare sumă plătită pentru bunuri nerevendicate în Illinois era de 8,1 milioane de dolari. Cea mai mare creanță plătită unei singure persoane a fost de 5 milioane de dolari unei femei din Chicago în 2013.
Sursa: adevarul.ro