Avantajul-cheie mai puțin cunoscut pe care l-a avut armata ucraineană pe câmpul de luptă

Avantajul-cheie mai puțin cunoscut pe care l-a avut armata ucraineană pe câmpul de luptă

Armata ucraineană a dezvoltat și implementat propriile platforme pe bază de inteligență artificială, ceea ce le-a permis să obțină o gamă largă de avantaje împotriva agresorului său rus pe câmpul de luptă pe care altminteri nu le-ar fi avut, relatează Fox News.

Inginerii ucraineni au dezvoltat soluții inovative pentru câmpul de luptă FOTO Captură

Inginerii ucraineni au dezvoltat soluții inovative pentru câmpul de luptă FOTO Captură

Brett Velicovich, un expert în drone și fost membru al forțelor speciale americane, a observat în comentarii pentru canalul american că nivelul inovației ucrainene este uluitor, apreciind că „guvernele occidentale nu au nicio idee despre inovația care are loc. Nu pot ține pasul cu ea. Ucrainenii se mișcă mult prea repede."

Războiul din Ucraina este un „teren de testare fără precedent pentru inteligența artificială”, cu „utilizarea acum omniprezentă a dronelor și a munițiilor zburătoare de către ambele părți”, precum și „capacități autonome îmbunătățite de inteligență artificială în zbor, țintire și tragere", a scris revista de specialitate National Defense.

Inteligența artificială, o cheie a succesului ucrainean

George Dubinski, ministrul adjunct al transformării digitale din Ucraina, a explicat pentru Fox News Digital că, parțial, cheia succesului a fost decizia de crea propria platformă de inteligență artificială, una personalizată și adaptată la nevoile specifice.

Ministerul a analizat zece platforme deja existente înainte de a decide că ar beneficia mai mult de una originală, pe care a început să o dezvolte la jumătatea anului 2022 și a implementat-o până la sfârșitul anului.

Un inginer ucrainean care s-a prezentat drept „Max” a vorbit despre rețeaua uriașă de camere cu circuit închis și despre alte infrastructuri de monitorizare, care au permis armatei să folosească pe scară largă vizualizarea computerizată a datelor, o tehnologie pe bază de IA ce interpretează și analizează informațiile vizuale.

Armata ucraineană a folosit vehiculele aeriene fără pilot și dronele pentru identifica militarii suspectați de crime de război și a urmări mișcările trupelor. Pe baza imaginilor capturate, IA poate identifica și clasifica elemente individuale, ceea ce este extraordinar de util.

„Capturile de ecran de pe Google Maps, de la forțele de rezistență din teritoriile ocupate și cantitatea de mesaje era într-adevăr mult prea mare”, a explicat Max. „Am decis că trebuie să automatizăm acest lucru”.

Folosim acum numele și funcția de recunoaștere, precum și recunoașterea obiectelor (OCR). Am selectat coordonatele GPS, locația, data ... avem o mulțime de date din diferite surse. Odată ce au început să atace Ucraina, am înțeles care este cea mai bună metodă pentru a identifica acele drone Shahed și a efectua și alte recunoașteri generale”.

Această tehnologie nu a permis doar identificarea tipurilor de rachete lansate de ruși, ci a contribuit și la îmbunătățirea preciziei de țintire și a eficienței bombelor ghidate de laser.

Garajele Gremlin

În plus, ucrainenii reușesc să realizeze toate aceste lucruri cu costuri de doar câteva sute de dolari, a remarcat expertul american, fost soldat în forțele speciale.

Fac toate aceste lucruri în garajul lor. Au toate aceste mici garaje - noi le numim garajele Gremlin -... sunt atât de pricepuți în materie de tehnologie”, a apreciat Velicovich.

Știu imediat de ce au nevoie pentru că primesc feedback și pur și simplu construiesc toate aceste kituri, luând camerele de pe iPhone-uri și atașându-le la ceea ce se numește dispozitive Raspberry Pie, care pot crea un sistem de țintire dedicat”, a explicat el

Aceste fabrici s-au dezvoltat cu ajutorul a aproximativ 250.000 de membri ai „armatei de specialiști în IT” pe care Kievul a început să strângă la începutul războiului, recrutând persoane cu abilități tehnice care s-au arătat dispuse să pună umărul la dezvoltarea tehnologiei și la repararea echipamentelor necesare pentru a purta războiul de apărare împotriva agresorului rus.

Atât oficialul ucrainean, cât și inginerul au descris aceste inovații ca venind din nevoia de a învăța „foarte, foarte repede”, deoarece ești „practic sub bombardament” tot timpul.

„Inginerii ucraineni sunt de fapt sub atac și fac tot ce pot pentru a câștiga acest război, or nu este același lucru ... dacă vorbim despre inginerii ruși. Cred că ei încearcă să evite să fie conectați la acest război", a spus Max. „Abia acum vedem pe canalele rusești Telegram că ei colectează datele”.

Întrebați dacă Ucraina accesează în vreun fel datele rusești pentru a le folosi la antrenarea platformelor sale și la îmbunătățirea capacităților, aceștia s-au limitat la a spune: „Să zicem că ne facem treaba cu succes".

Ucraina rămâne în comunicare constantă cu „companii și proiecte mari”, dar ministrul adjunct nu a putut spune care sunt acestea, ci doar că s-au aflat în legătură cu companii din Uniunea Europeană și India pentru a dezvolta elemente „particulare” pentru sistemele lor. Dar „nu este vorba de acel nivel de cooperare”, a subliniat el.

Putem face schimb de informații generale, de opinii. ... Apreciem ajutorul marilor companii de tehnologie și există unele elemente ale codurilor din sursă deschisă, pe care le putem folosi, dar încă nu este ceva comun”, a explicat Dubinski, adăugând că Ucraina a salutat colaborarea, în special includerea de date pentru a fi folosite în platforme.

„Împreună cu toți partenerii noștri, putem fi mai eficienți, nu doar pentru autoprotecția noastră, ci și pentru protecția Occidentului”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!