Avalanșă de proiecte cu impact bugetar: de la vouchere de vacanță la creșterea de indemnizații

Avalanșă de proiecte cu impact bugetar: de la vouchere de vacanță la creșterea de indemnizații

Aleșii Puterii tind să se întreacă în depunerea de proiecte cu impact bugetar, fiind vizată extinderea acordării de vouchere și pentru angajații din privat, indemnizații mai mari pentru mame sau reducerea contribuțiilor pentru sănătate.

Aleșii tot depun proiecte care ar pune bugetul pe butuci FOTO Inquam Photos

Aleșii tot depun proiecte care ar pune bugetul pe butuci FOTO Inquam Photos

Un proiect semnat săptămâna trecută de peste o sută de parlamentari din PSD, PNL și UDMR prevede ca din 1 ianuarie 2024 inclusiv angajații din privat să beneficieze de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei anual, până la finalul lui 2026. Banii pentru companiile private sunt asigurați de stat, revenind în urma impozitului pe venit plătit de fiecare angajator. „Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat (...) Angajatorii vor avea doar un rol de intermediari între stat și salariați, care nu implică efort financiar propriu”, subliniază inițiatorii proiectului, fiind de părere că prin aceste vouchere „salariații își refac puterea și capacitatea și puterea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate mai crescută”.

Bani mai mulți pentru mame

Potrivit unui proiect de lege depus, tot în urmă cu câteva zile, de peste 30 de deputați PNL, susținuți de colegi de la PSD, UDMR și minorități, indemnizația minimă de creștere a copilului nu poate fi mai mică de 60% din salariul minim brut. De asemenea, cuantumul maxim nu poate depăși de 4 ori valoarea salariului minim brut în plată. Prin urmare, indemnizația minimă ar urma să crească de la 1.495 de lei la 1.800 de lei, în timp plafonul maxim ar ajunge la 12.000 de lei, în prezent fiind de 8.500 de lei. Așadar, are loc o actualizare raportată la creșterea salariului minim, care a avut loc la 1 ianuarie 2023.

Tot în zona beneficiilor pentru cei angajați au venit și Florin Cîțu și Dan Vîlceanu, care recent au depus o propunerea pentru modificarea Legii privind Codul Fiscal și vizează reducerea CAS de la 25 la 20%, începând cu 1 ianuarie 2024. Prin aceasta, salariile tuturor angajaților ar urma să crească, spre deosebire de modificarea frecventă a salariului minim, unde impactul e mai redus.

Florin Cîțu și alți câțiva colegi au depus un proiect de lege pentru reducerea impozitului pe dividende de la 8% la 5% și pentru reducerea pragului de plată a contribuției de sănătate de la 24 de salarii minime la 12 salarii minime în cazul veniturilor din chirii. Toate aceste proiect vin într-un context în care Puterea tergiversează adoptarea r eformei pensiilor speciale.

Salariile aleșilor locali, la mâna lui Iohannis

Pe masa lui Klaus Iohannis se află proiectul de lege prin care ar urma să fie crescute salariile aleșilor locali , adică ale primarilor, viceprimarilor, președinților de CJ și ale vicepreședinților de Cj, după ce Curtea Constituțională a stabilit că nu sunt probleme de neconstituționalitate, după mai multe amânări.

Cea mai consistentă creștere va fi pentru primarul general al Capitalei, care va avea leafa mărită de la 20.800 lei la 23.000 de lei. În urma acestei măriri o să aibă loc și reactualizarea consilierilor locali și județeni, care primesc, pentru prezența la minimum o ședință, 10% din salariul brut al primarului sau șefului de CJ. De asemenea, va putea fi modificată și grila de salarizare din administrațiile locale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...