Autoturismele fără cheie, cel mai simplu de furat. Hoții te lasă fără mașină în 20 de secunde, cu un dispozitiv cumpărat online
Industria auto a ignorat avertismentele făcute în urmă cu mai bine de zece ani potrivit cărora tehnologia pornirii fără cheie la vehiculele moderne ar putea duce la o creștere a furturilor, dezvăluie o investigație realizată de The Observer, citată de Guardian .
Cercetătorii în domeniul legal și al IT au afirmat software-ul vehiculelor ar putea fi "subminat" din cauza securității inadecvate.
Creșterea criminalității auto în ceea ce privește autovehiculele fără cheie a contribuit, de asemenea, la prețuri record pentru asigurările auto. În Marea Britanie, de pildă, asigurarea pentru astfel de mașini depășește 2.000 de lire pe an.
De asemenea, furturile în Regatul Unit au atins, anul trecut, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Iată ce au descoperit jurnaliștii de la The Observer:
- Un dispozitiv disimulat ca o consolă de jocuri - cunoscut sub numele de "emulator" - este exploatat de hoți pentru a fura vehicule în mai puțin de 20 de secunde, imitând cheia electronică. Țintele sunt modelele Hyundai și Kia.
- Echipamentul "inteligent" este de vânzare online cu până la 6000 de euro, permițând hoților să spargă sistemul computerizat al unui vehicul și să programeze o nouă cheie.
Avocatul auto Nick Freeman a declarat: "Industria auto a fost neglijentă deoarece a fost avertizată când această nouă tehnologie începea să apară. Este o situație catastrofală în care oamenii nu își pot asigura mașinile sau se confruntă cu prime de asigurare ridicol de mari."
Jaguar Land Rover a anunțat o investiție de 10 milioane de lire sterline, în noiembrie anul trecut, pentru a îmbunătăți securitatea modelelor frecvent furate de mașini construite între 2018 și 2022.
Un raport realizat de cercetători în 2011 de Universitatea din California și Universitatea din Washington a avertizat că este posibil să se implementeze un atac asupra software-ului mașinilor moderne, iar hoții vor reuși să deblocheze ușile și să pornească motorul cu mare ușurință.
Societatea Producătorilor și Comercianților Auto (SMMT) neagă faptul că industria a eșuat în ceea ce privește securitatea, dar spune că a fost implicată într-o "luptă" cu infractorii. Mike Hawes, director executiv al SMMT, a declarat: "Producătorii auto introduc în mod continuu noi tehnologii pentru a fi cu un pas înaintea infractorilor. Această investiție a contribuit la reducerea semnificativă a furturilor auto de-a lungul ultimilor 30 de ani.”
"În timp ce producătorii continuă să îmbunătățească sistemele de securitate, inovația tehnologică în sine nu poate preveni toate furturile. De aceea, sectorul lucrează în strânsă colaborare cu poliția, industria asigurărilor și alți factori de securitate."
Sursa: adevarul.ro