Autorul atentatului din Ansbach, intervievat în 2013 de televiziunea publică bulgară
Sirianul care s-a aruncat în aer duminică în sudul Germaniei, în numele grupării jihadiste Statul Islamic, fusese intervievat de două ori în 2013 de televiziunea națională bulgară, care a difuzat miercuri fragmente din aceste interviuri, relatează AFP.
Autorul atentatului comis în apropiere de locul unde se desfășura un festival de muzică la Ansbach a locuit aproape un an în Bulgaria, unde venise clandestin din Turcia în iulie 2013 și a părăsit teritoriul bulgar la jumătatea anului 2014, a indicat miercuri Ministerul de Interne bulgar.
Pe parcursul acestei perioade, el "nu a atras atenția autorităților", fiind intervievat de televiziunea publică bulgară BNT în cadrul unui reportaj cu privire la migranții sosiți la Sofia, în septembrie și noiembrie 2013.
Acest tânăr originar din Alep avea un parcurs lung de jihadist, afirma miercuri o publicație a grupării extremiste Statul Islamic, informând despre angajamentul său în mai multe grupări armate între care Frontul Al Nosra, grupare care la acea vreme era doar o extensie în Siria a grupării Stat Islamic din Irak (ISIS).
El s-a prezentat canalului bulgar ca profesor de matematică, care își pierduse familia, iar apoi decisese să fugă din Siria. El a arătat camerelor de filmat ceea ce susținea că sunt cicatrici rămase pe picioare de la niște schije de obuze.
Într-un alt interviu, el se declarase victimă, împreună cu alți migranți, a unor escroci locali care i-ar fi sustras bani, promițându-i o locuință și lăsându-l în stradă.
Jurnalista BNT, care l-a intervievat, l-a descris pe sirian ca fiind "mai degrabă calm, rezervat, chiar timid". Ea a spus că își amintește de acesta pentru că o asigurase că el "nu aprobă violența și nu judecă oamenii în funcție de credința și religia lor".
În decembrie 2013, autoritățile bulgare i-au acordat sirianului "protecție umanitară", a indicat miercuri responsabila Oficiului bulgar pentru refugiați Petia Părvanova. Acest statut, spre deosebire de cel de refugiat, nu-i permitea să călătorească în Uniunea Europeană fără viză.
El s-a dus totuși în Germania, unde a depus o cerere de azil care i-a fost respinsă în urmă cu un an, potrivit autorităților germane. Acestea au relatat că sirianul de 27 de ani a comis două tentative de sinucidere și a fost internat de mai multe ori într-un spital de psihiatrie.
Sirianul a decedat în deflagrația dispozitivului exploziv, pe care îl umpluse cu piese metalice, produsă în fața unei cafenele-restaurant din Ansbach și soldată cu 15 răniți, dintre care patru se află în stare gravă.
AGERPRES