Autoritățile române nu permit participarea delegației ruse și belaruse la Adunarea Parlamentară a OSCE

Autoritățile române nu permit participarea delegației ruse și belaruse la Adunarea Parlamentară a OSCE

Autoritățile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), desfășurată în România în perioada 29 iunie -3 iulie 2024, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Radu Filip.

foto întâlnire OSCE

Foto: EPA-EFE

Această măsură ar urma să fie aplicată atât membrilor delegației, parlamentarilor dar și staffului tehnic, iar aceeași măsură va viza și delegația Republicii Belarus, conform MAE.

Decizia părții române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei. De asemenea, o parte din membrii delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a OSCE sunt vizaţi de măsuri restrictive la nivel UE.

Motivul pentru care această decizie ar urma să vizeze și delegațiea Republicii Belarus este faptul că această națiunie a susținut războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucraina, numită de aceștia o „misiune militară specială”.

Anul trecut, Adunarea Parlamentară a OSCE a recunoscut Federația Rusă ca stat sponsor al terorismului. În același timp, compania militară privată „Wagner” a fost recunoscută ca organizație teroristă, a declarat Yevgenia Kravchuk, membru al delegației ucrainene la AP OSCE, șef adjunct al fracțiunii „Slujitorii poporului” din Rada Supremă, citată de agenția ucraineană de știri Unian.

Kravchuk și-a exprimat speranța că după aceasta, o serie de țări, în special Statele Unite, vor recunoaște și Rusia ca sponsor al terorismului.

Pentru prima dată, o astfel de formulare este consacrată într-un document oficial al unei organizații internaționale! Apropo, legislația SUA, care este și membră a OSCE, cunoaște termenul similar „sponsor de stat al terorismului”. Sper că această decizie va deveni un catalizator pentru recunoașterea statului agresor ca sponsor al terorismului nu numai în SUA, ci și în întreaga lume”, a scris ea la acel moment.

Ultima Adunare Parlamentară OSCE a avut loc la finele lunii noiembrie a anului trecut. Înainte de asta, națiunile memebre s-au adunat în luna iulie 2023, moment în care 11 țări și organizații internaționale au recunoscut Rusia ca stat sponsor al terorismului. Printre acestea se numără APCE, Adunarea Parlamentară a NATO, Parlamentul European, Lituania, Ucraina, Letonia, Estonia, Cehia, Olanda, Polonia și Slovacia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii