Autorităţile germane nu au ştiut până în ianuarie de scurgerile de date masive care au afectat sute de politicieni
Autorităţile germane au aflat de scurgerile de date masive care au afectat sute de politicieni germani aparţinând marilor partide abia în luna ianuarie, a declarat sâmbătă Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiei (BSI) din Germania, relatează dpa şi Reuters.
La începutul lunii decembrie, agenţia ştia doar de o scurgere de date care implica o singură persoană şi nu sutele de politicieni care au fost afectaţi în total, a precizat BSI.
Cu o zi înainte însă, directorul BSI, Arne Schoenbohm, declara că agenţia a avertizat deja politicieni afectaţi încă din decembrie, în contrast cu anunţul făcut sâmbătă.
"Am avut deja discuţii corespunzătoare la începutul lunii decembrie cu anumiţi membri ai parlamentului care au fost afectaţi", a declarat vineri Schoenbohm la postul de televiziune german Phoenix, adăugând că agenţia a iniţiat contramăsuri.
Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiei a declarat sâmbătă că un membru al parlamentului a informat BSI la începutul lunii decembrie că "există acţiuni suspecte observate pe conturi private şi personale de email şi pe conturi de social media".
BSI nu a făcut legătura până pe 4 ianuarie între acest caz şi alte patru cazuri şi scurgerile de date masive care au afectat sute de politicieni germani.
Date cu caracter personal despre sute de politicieni germani aparţinând marilor partide, inclusiv detalii ale cărţilor de credit şi numere de telefon mobil, au fost postate public de hackeri. Cancelarul Angela Merkel se numără printre cei afectaţi, a informat vineri presa locală.
Politicieni din partidul de extremă stânga Linke sunt printre cei afectaţi, inclusiv Dietmar Bartsch, liderul grupului partidului în camera inferioară a parlamentului.
Potrivit ediţiei online a ziarului Rheinische Post, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier au fost de asemenea victime ale scurgerii de date.
Radioteleviziunea publică ARD a anunţat mai devreme că date personale despre sute de politicieni au fost publicate pe un cont de Twitter, inclusiv adrese, scrisori personale şi copii ale cărţilor de identitate.
Toate marile partide germane, cu excepţia AfD de extremă dreaptă, au fost afectate. Identitatea hackerilor şi motivul lor nu sunt cunoscute.AGERPRES