Autoritățile germane, îngrijorate de activitățile din „regatul “ autoproclamat „Cetățeni ai Reichului”

Autoritățile germane, îngrijorate de activitățile din „regatul “ autoproclamat „Cetățeni ai Reichului”

Autoritățile germane au percheziţionat mai multe apartamente la nivel naţional, în noiembrie, în cadrul unei anchete privind un presupus complot al unui grupului extremist „Cetățeni ai Reichului” de a răspândi teorii ale conspiraţiei şi de a „destabiliza” statul prin intermediul reţelelor sociale.

Peter Fitzek, liderul așa zisului „Regat la Germaniei“ Foto AFP

Peter Fitzek, liderul așa zisului „Regat la Germaniei“ Foto AFP

La marginea orașului Wittenberg din estul Germaniei, o poartă din tablă ondulată pictată cu frunze verzi îi întâmpină pe vizitatori în „Koenigreich Deutschland” (Regatul Germaniei).

Cei care trec poarta spre grupul de clădiri de pe cealaltă parte intră într-un loc care se numește o țară, cu propriul ei steag, legi, monedă și cărți de identitate.

Așa-numitul Regat al Germaniei a fost fondat de fostul bucătar și profesor de karate Peter Fitzek, care s-a uns drept „rege” în 2012, într-o ceremonie cu tot fastul, cu sceptru și coroană.

Fitzek și adepții săi fac parte dintr-o mișcare cunoscută sub numele de Reichsbuerger (Cetățeni ai Reichului), o grupare de extremiști violenți și teoreticieni ai conspirației care resping legitimitatea republicii germane moderne.

Recunoscuți de multă vreme drept nemulțumiți și ciudați, Reichsbuerger s-au radicalizat din ce în ce mai mult și sunt considerați o amenințare la adresa securității statului de autoritățile germane, care au lansat miercuri, 29 noiembrie, ultimul lor raid la Wittenberg.

Fitzek, în vârstă de 58 de ani, a candidat fără succes la postul de primar și membru al parlamentului german înainte de a decide că înființarea „regatului“ este singurul răspuns la „manipularea în masă” pe care a văzut-o în societatea germană.

5.000 de cetățeni autoproclamați

Teritoriul său a crescut de atunci pentru a cuprinde mai multe locuri diferite din Germania și are peste 5.000 de cetățeni autoproclamați.

Aceștia tind să fie oameni cu un „spirit de pionierat” care „vor să facă o schimbare pozitivă în această lume”, a declarat Fitzek pentru AFP la Wittenberg, baza inițială a grupului.

„Suntem deschiși tuturor oamenilor care au inima la locul potrivit”, a spus el, așezat pe o canapea de culoarea somonului, în colțul unui birou monoton.

„Regatul“ are propriul sistem de asigurări de sănătate

Complexul Wittenberg cuprinde mai multe clădiri de birouri, un atelier de tâmplărie, un magazin de cadouri care vinde articole realizate la fața locului și o cantină care servește doar mâncare vegană.

Aproximativ 30 de persoane locuiesc și lucrează pe șantier într-o amenajare în stil comunal.

Toți sunt nefumători, nu consumă alcool și nu sunt vaccinați împotriva Covid-19 - regatul are propriul sistem de asigurări de sănătate pentru care aceasta este o condiție prealabilă.

În timp ce Fitzek se plimba cu pași mari prin Wittenberg, arătând totul, de la sisteme de încălzire ecologice până la o mașină de bătut monede pentru a face „noi mărci germane”, și-a promovat proiectul strălucitor.

Peter Fitzek Foto AFP

Peter Fitzek Foto AFP

Însă, în ultimul raid, anchetatorii au declarat miercuri că au vizat 10 locuri aparținând „regatului” cu suspiciunea că acesta conduce „afaceri bancare și de asigurări fără autorizațiile necesare”.

În ciuda suspiciunii autorităților, viața la Wittenberg este atractivă pentru adepții săi.

Laina, 47 de ani, și Roland, 50, care nu au vrut să-și dea numele de familie, s-au mutat anul trecut la Wittenberg din zona München cu cei trei copii ai lor acum în vârstă de șase, nouă și 12 ani.

„De ceva vreme eram nemulțumiți de situația în care ne aflam”, a spus Roland, care lucra în management pentru un canal de cumpărături TV.

„Apoi a venit pandemia, cu toate măsurile restrictive și am avut un adevărat sentiment de neliniște”.

Pentru Laina, designer grafic, mișcarea a vizat realizarea unui echilibru mai bun între muncă și viață și un stil de viață mai sănătos.

„În timpul sarcinii, am început cu adevărat să observ ce era important pentru mine și ce aveam nevoie”, a spus ea.

Copiii cuplului nu merg la o școală privată sau publică - ceva considerat ilegal în Germania.

Dar Laina a spus că este mai bine pentru ei să învețe în ritmul lor.

„Pericol real“

Au fost aproximativ 23.000 de membri ai mișcării Reichsbuerger în 2022, potrivit agenției federale de informații interne din Germania - în creștere de la 21.000 în 2021.

Numărul considerat potențial violent a crescut, de asemenea, de la 2.100 la 2.300.

În timp ce membrii Reichsbuerger subscriu la o ideologie similară, mișcarea este formată din multe grupuri disparate.

În decembrie 2022, membrii unui grup care includea un fost deputat și foști soldați au fost arestați din cauza unui complot de a ataca parlamentul, de a răsturna guvernul și de a-l instala pe aristocratul și omul de afaceri prințul Heinrich XIII Reuss ca șef de stat.

Un alt caz important, un grup al Reichsbuerger a fost acuzat de complot pentru răpirea ministrului Sănătății Karl Lauterbach în semn de protest față de restricțiile Covid-19.

Fitzek însuși a avut mai multe confruntări cu legea și a ispășit o pedeapsă cu închisoarea pentru tranzacții ilegale de asigurări, printre altele.

Cel mai recent, el a fost condamnat la opt luni de închisoare în iulie pentru agresiune, deși a făcut apel la condamnare și rămâne liber până la luarea unei decizii definitive.

Potrivit lui Jochen Hollmann, șeful agenției interne de informații din statul Saxonia-Anhalt, Reichsbuerger reprezintă un „pericol real” pentru societatea germană.

Suprapuneri din extrema dreapta

Unii au recurs deja la violență și, odată cu creșterea mișcării, „există întotdeauna pericolul ca... mai mulți să se simtă chemați să ia măsuri împotriva ordinii de stat”, a declarat Hollmann pentru AFP.

Mulți germani obișnuiți sunt, de asemenea, îngrijorați de creșterea mișcării.

În satul Halsbreucke, lângă Dresda, localnicii au format o asociație pentru a se opune planurilor „regatului” lui Fitzek de a construi o fermă ecologică, în speranța de a determina autoritățile să impună dreptul de a refuza.

„Totul sună destul de inofensiv la început”, a spus Jana Pinka, 60 de ani, inginer și consilier local. Dar „contextul” planurilor o tulbură.

"Vedem atât această respingere a statului, inclusiv a granițelor Germaniei, cât și faptul că oamenii caută apropierea de grupuri populiste de dreapta. Asta ne sperie puțin", a spus ea.

Doar aproximativ opt la sută din membrii Reichsbuerger din Saxonia-Anhalt sunt clasificați drept extremiști de dreapta, potrivit Hollmann, deși „există cu siguranță suprapuneri”.

„Marginalizat”

Ceea ce tind să aibă în comun este faptul că provin din medii dezavantajate social, în special în fosta Germanie de Est.

„Mulți oameni aici se simt marginalizați și, desigur, acesta este întotdeauna un teren propice pentru partidele sau structurile extremiste”, a spus Pinka.

"Oamenii caută un lider puternic, dar cu astfel de lideri, din păcate, am avut deja experiențe proaste în Germania. Și asta este ceva la care noi toți... trebuie să ne gândim".

Între timp, Fitzek nu este descurajat.

Scopul său final este ca proiectul său să devină atât de mare încât „vechea ordine... pur și simplu se dizolve în mod pașnic”, a spus el.

„Și nu am regreta deloc această pierdere, pentru că am avea o conducere mult, mult mai bună”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet