Autoritățile franceze interzic un marș în memoria tânărului care a murit în custodia poliției în 2016

Autoritățile franceze interzic un marș în memoria tânărului care a murit în custodia poliției în 2016

Autoritățile franceze au interzis un marș organizat anual în memoria lui Adama Traore, un tânăr de culoare în vârstă de 24 de ani care a murit în custodia poliției în 2016, stârnind furie și o acțiune în instanță a avocaților, relatează The Guardian.

Adama Traore ar fi fost imobilizat de polițiști și ar fi murit asfixiat. FOTO Profimedia (Arhivă)

Adama Traore ar fi fost imobilizat de polițiști și ar fi murit asfixiat. FOTO Profimedia (Arhivă)

Guvernul francez este încă afectat de cele șase nopți de revolte după ce un tânăr de 17 ani de origine algeriană a murit după ce a încercat să se sustragă controlului rutier și a fost împușcat mortal de un polițist. În urma revoltelor 12.000 de vehicule au fost incendiate, peste 2.000 de clădiri publice au fost avariate, iar magazinele și supermarketurile au fost jefuite.

Marșul în memoria lui Traore, care urma să aibă loc sâmbătă, a fost interzis de prefectul poliției din Val-d'Oise. Prefectura a invocat posibile incidente în orașele Persan și Beaumont-sur-Oise, care au fost afectate de revolte după moartea lui Nahel Merzouk, inclusiv de un incendiu provocat la primăria din Persan. În plus, instituția a atenționat că există riscul unor „elemente perturbatoare".

Însă, unii reprezentanți ai mișcării pentru Traore au afirmat că interzicerea marșului de sâmbătă ar putea agrava tensiunile legate de presupusele brutalități ale poliției și de rasism. Mai mult decât atât, aceștia susțin că marșul a avut loc anual, timp de șapte ani.

„George Floyd al Franței"

Cazul lui Traore și mișcarea pentru dreptate condusă de sora sa , Assa Traore, au devenit simbolice în Franța. În ultimii ani, el a fost numit uneori „George Floyd al Franței", într-o comparație cu cazul din anul 2020 din SUA al unui bărbat de culoare neînarmat care a murit după ce a fost apăsat cu genunchiul pe gât de un polițist.

Clementine Autain, deputat din partea partidului „Franța Nesupusă/La France Insoumise”, a afirmat că interdicția a fost o decizie politică: „Este iresponsabil din partea guvernului să interzică aceste forme democratice și pașnice de exprimare".

În opinia guvernului, nopțile de revoltă s-au liniștit în parte datorită unei abordări juridice dure , în cadrul căreia sute de tineri au primit cele mai aspre sentințe posibile după ce au fost trimiși pe repede înainte în fața judecătorilor. Ministrul justiției a cerut un răspuns „puternic, ferm și sistematic".

Dintre cele peste 3.500 de persoane arestate, 60% nu aveau antecedente penale, iar o treime dintre acestea aveau sub 18 ani. Peste 380 de persoane au fost condamnate la închisoare în primele două zile de procese accelerate.

Un tânăr de 18 ani dintr-o suburbie a Parisului, care abandonase liceul și care avea antecedente penale, a fost condamnat la un an de închisoare fiindcă a luat nouă hanorace dintr-un magazin care fusese jefuit și vandalizat.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!