Autorităţile din Istanbul le dau termen o lună refugiaţilor sirieni neînregistraţi în oraş pentru a pleca
Biroul guvernatorului din Istanbul le-a dat refugiaţilor sirieni neînregistraţi în oraş un termen de o lună pentru a se întoarce în zonele în care au fost luaţi în evidenţă, în caz contrar riscând să fie expulzaţi, relatează dpa.
Istanbul, capitala financiară a Turciei şi cel mai mare oraş din ţară cu circa 16 milioane de locuitori, este închis pentru înregistrarea celor sub protecţie temporară, a anunţat luni biroul guvernatorului, potrivit ordinelor venite de la Ministerul de Interne.
Acei refugiaţi sirieni care au fost înregistraţi iniţial în alte provincii turce au termen până la 20 august pentru a se întoarce.
Refugiaţii sirieni beneficiază de "protecţie temporară" în Turcia. Grupurile de apărare a drepturilor omului au criticat Ankara pentru că nu le acordă statut deplin de refugiaţi şi posibilitatea de a se întreţine singuri.
Totuşi, Turcia găzduieşte cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume. Ea are pe teritoriul său 4 milioane de refugiaţi, între care 3,6 milioane din Siria.
În anunţul său, biroul guvernatorului a precizat că sunt 1.069.860 de străini înregistraţi în provincia Istanbul, inclusiv 547.479 de sirieni care beneficiază de protecţie temporară.
Ţara a fost afectată de o criză financiară de anul trecut, având o inflaţie galopantă. Din punctul de vedere al multor turci, refugiaţii sirieni nu mai sunt atât de bine veniţi. Cel puţin în presa din Istanbul există relatări frecvente privind ciocniri între sirieni şi turci, notează dpa.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat o finanţare de 1,41 miliarde de euro pentru refugiaţii din Turcia.
Suma face parte dintr-un acord general de 6 miliarde de euro de a ajuta Turcia să găzduiască refugiaţii din Siria, acord încheiat în 2015, la apogeul crizei migraţiei în UE. În schimb, Ankara a acceptat să împiedice refugiaţii să încerce să ajungă în blocul comunitar.AGERPRES