Autoritatea Electorală Permanentă: După 28 august, AEP şi MAE vor informa publicul despre procesul de vot

Autoritatea Electorală Permanentă: După 28 august, AEP şi MAE vor informa publicul despre procesul de vot

Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Externe vor da detalii suplimentare cetăţenilor din diaspora privind scrutinul pentru prezidenţiale începând cu data de 28 august, când debutează perioada electorală, informează un comunicat al AEP, transmis luni AGERPRES.

Comunicatul vine ca "urmare a scrisorii deschise prin care mai multe grupuri civice solicită AEP informaţii privind măsurile care vizează promovarea modalităţilor de vot pe care le au la dispoziţie alegătorii din străinătate la alegerile pentru preşedintele României din toamna acestui an", arată sursa citată.

În acest context, AEP aminteşte că a lansat portalul www.votstrainatate.ro "încă dinaintea promulgării Legii nr. 148/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, iar acesta a devenit funcţional în aceeaşi zi în care a intrat în vigoare această lege, mai exact în data de 28 iulie 2019, ora 12,00".

"Totodată menţionăm că preşedintele AEP a explicat noile prevederi legale privind exercitarea dreptului de vot, precum şi procedura de înregistrare pe portal în cadrul mai multor conferinţe de presă. În acelaşi timp, instituţia a asigurat diseminarea informaţiilor pe această temă prin intermediul comunicatelor de presă, publicate încă de la momentul promulgării legii", punctează AEP.

Potrivit comunicatului, "Autoritatea Electorală Permanentă se află în contact permanent cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Românilor de Pretutindeni, precum şi cu reprezentanţii comunităţilor de români din străinătate în vederea realizării unei campanii eficiente de comunicare cu privire la modalităţile de vot pe care le au la dispoziţie alegătorii din afara ţării pentru scrutinul din toamnă".

În acest sens, anunţă sursa citată, pe parcursul lunii august, conducerea AEP alături de reprezentanţii MAE şi ai MRP vor participa la întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor de români din străinătate, organizate la sediile misiunilor diplomatice din principalele oraşe europene, precum şi la întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor de români din străinătate aflaţi în vacanţă în România.

"Aceste acţiuni îşi propun creşterea gradului de conştientizare a drepturilor şi responsabilităţilor românilor din diaspora, precum şi a promovării înregistrării pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea votului prin corespondenţă sau cu cea a votului la o secţie de votare mai aproape de casă", arată AEP.

Totodată, Autoritatea precizează că, alături de MAE şi MRP, se află "în proces de elaborare a mai multor tipuri de materiale informative destinate alegătorilor şi anume clipuri de informare şi materiale tipărite (broşuri, pliante şi ghiduri)".

După începerea perioadei electorale, respectiv 28 august, aceste instituţii vor informa constant cetăţenii cu privire la informaţiile relevante şi la termenele calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, afirmă AEP.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente invită vineri, la sediul AEP, reprezentanţii tuturor grupurilor civice semnatare ale scrisorii deschise pentru discuţii aplicate pe marginea subiectelor invocate, se mai arată în comunicatul citat.

29 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri civice au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, şi ministrului Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, prin care atrag atenţia că, dacă se menţine ritmul actual de înscriere, până la împlinirea termenului limită se vor pre-înregistra doar 40.000 de cetăţeni pentru votul în diaspora. Semnatarii susţin că procedura electorală propusă de AEP este "insuficient cunoscută", subliniind totodată că informaţiile de interes public şi comunicarea dinspre instituţiile statului pot fi îmbunătăţite. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”