Austria, pusă la zid în Parlamentul European după votul pe Schengen. Justificarea unui europarlamentar austriac

Austria, pusă la zid în Parlamentul European după votul pe Schengen. Justificarea unui europarlamentar austriac

Reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European au condamnat marţi, la Strasbourg, vetoul dat săptămâna trecută de Austria şi Ţările de Jos împotriva aderării Bulgariei şi a României la Spaţiul Schengen, subliniind că aceste două ţări merită să devină membre cât mai rapid întrucât au îndeplinit toate criteriile necesare.

Austria, pusă la zid în Parlamentul European după votul pe Schengen FOTO EPA-EFE

Austria, pusă la zid în Parlamentul European după votul pe Schengen FOTO EPA-EFE

Liderul grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), Manfred Weber, a afirmat că vetoul de săptămâna trecută dat de Austria a fost o eroare , care a provocat o frustrare justificată. El a accentuat că Spaţiul Schengen este o parte a identităţii europene, iar în actualul context legat de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de unitate, potrivit Agerpres.

„Nu România şi Bulgaria sunt de blamat, nu ele deschid uşa migranţilor, ci Ungaria şi premierul Viktor Orban. Susţinem România şi Bulgaria şi cetăţenii români şi bulgari se pot baza pe sprijinul nostru”, a spus Weber.

Din partea grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), Gabriele Bischoff a afirmat că „refuzarea intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de către Austria şi Ţările de Jos a fost o greşeală considerabilă”.

Ea a insistat pe ideea aplicării identice a regulilor pentru toate ţările membre. Potrivit lui Jan-Christoph Oetjen, membru al grupului Renew Europe, faptul că Austria „a închis uşa României şi Bulgariei pentru intrarea în Schengen este ruşinos”.

„Adevărul este că România şi Bulgaria aplică acquis-ul Schengen mult mai bine decât ţări aflate deja în Spaţiul Schengen”, a declarat Oetjen.

El a lansat un apel la încetarea blocajului din partea Vienei, subliniind că este nevoie ca „greşeala din Consiliul JAI să fie corectată în Consiliul European”.

„Este vorba despre statul de drept, România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile şi au dreptul de a intra în Schengen”, a spus eurodeputatul liberal.

Potrivit Monikăi Vana (grupul Verzilor), acordul Schengen este o realizare importantă a Uniunii Europene. Ea şi-a exprimat solidaritatea cu colegii românii şi bulgari, precizând că nu împărtăşeşte decizia de blocare a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Cristian Terheş, în numele grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a calificat atitudinea Austriei, care a blocat aderarea României la Schengen, drept un act de corupţie politică flagrant. El a accentuat că ţara noastră are dreptul de a fi membră a Schengen şi i-a cerut Comisiei Europene să adopte toate deciziile necesare pentru a penaliza Austria, al cărei „comportament imperialist este total inacceptabil”.

Eurodeputata Kinga Gal, reprezentantă a neafiliaţilor, a salutat aderarea Croaţiei de la 1 ianuarie 2023 la Spaţiul Schengen, pe care l-a calificat „una dintre cele mai mari realizări ale UE”, dar în acelaşi timp ea a subliniat că refuzarea intrării României şi a Bulgariei fără nicio justificare este inacceptabilă.

Felicit Croația, dar bucuria mea e redusă de regretul legat de decizia incehitabilă și inacceptabilă de a respinge aderarea României și Bulgariei. Regret poziția Guvernului austriac și pe cea a Guvernului olandez. S-au făcut evaluări independente care spun că România și Bulgaria sunt perfect pregătite să intre în Schengen. E o decizie inechitabilă, ilegală și neconstituțională. Nu putem tolera așa ceva“, a subliniat și europarlamentarul portughez Paulo Rangel.

Cum s-a apărat Austria

Europarlamentarul austriac Lukas Mandl a spus, în discursul său, că cele câteva luni de amânare nu reprezintă o dramă.

Trebuie să acceptăm evoluțiile politice. Iar drama nu o reprezintă câteva luni de amânare la Spațiul Schengen, ci valul de migrație. Procesul nu a fost bine gestionat de guvernele naționale. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate când vorbim de proceduri de azil. Nu vorbim de România și Bulgaria care să fie învinuite, dar mai avem multă treabă. Nu este nicio procedură legală de a schimba decizia pentru că este o decizie care ține de oficiali guvernamentali. Nu este încă posibil să se schimbe această decizie. Sper că vom progresa în ceea ce privește rezolvarea crizei migranților. Aștept cu nerăbdare aderarea celor două țări”, a spus Lukas Mandl.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă joia trecută, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, desfăşurat la Bruxelles, cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane