Austria: Extrema dreaptă, acuzată că ameninţă statul de drept
Ministrul de interne austriac, personalitate marcantă a partidului de extrema dreaptă FPÖ, a declanşat o vie polemică miercuri, explicând că vrea să repună în discuţie "anumite construcţii juridice stranii" care frânează puterea politică, făcând astfel o aluzie transparentă - potrivit opoziţiei - la Convenţia europeană a drepturilor omului, conform AFP.
"Cred în principiul potrivit căruia legea trebuie să urmeze politica şi nu politica legea", a declarat ministrul Herbert Kickl marţi seara la televiziunea publică.
Or, potrivit ministrului, "există construcţii juridice stranii, unele foarte vechi, născute în contexte foarte diferite şi care ne împiedică să facem ceea ce trebuie", a explicat el, precizând că vrea să demareze o "dezbatere" asupra acestor principii.
Opoziţia social-democrată, liberală şi ecologistă a interpretat aceste cuvinte drept un atac împotriva Convenţiei europene a drepturilor omului.
"Convenţia europeană a drepturilor omului ocupă de 59 de ani un rang constituţional în Austria. A o pune în discuţie ar însemna să se pună capăt consensului fundamental al celei de-a Doua Republici", a comentat pe Twitter şeful statului, Alexander Van der Bellen, ecologist liberal.
Die Europäische Menschenrechtskonvention steht in #Österreich seit 59 Jahren im Verfassungsrang. An ihr zu rütteln, wäre eine Aufkündigung des Grundkonsenses der Zweiten Republik. (vdb)
- A. Van der Bellen (@vanderbellen) January 23, 2019
Partidul social-democrat SPÖ a estimat că "ministrul de interne a adus o gravă atingere statului de drept în Austria" şi arată "contestând Convenţia europeană a drepturilor omului că este el însuşi cea mai mare ameninţare pentru democraţie".
"Conveniţia europeană a drepturilor omului este indisociabilă de apartenenţa noastră la Uniunea Europeană", a critica partidul liberal Neos, invitând partidul conservator ÖVP, care guvernează împreună cu extrema dreaptă sub conducerea cancelarului Sebastian Kurz, să reacţioneze la afirmaţiile ministrului.
Acesta din urmă a asigurat în acelaşi interviu că îşi va baza acţiunea "în mod natural" pe respectarea statului de drept.
Ministrul de interne, fost secretar general al FPO şi considerat drept creierul partidului, şi-a multiplicat în ultimele săptămâni atacurile împotriva mai multor texte internaţionale care ar împiedica guvernul în voinţa sa de a-i descuraja pe migranţii care încalcă dreptul de azil şi a-i expulza, inclusiv spre Siria când aceştia sunt originari de acolo.
Kickl citase cu această ocazie Convenţia europeană a drepturilor omului, Convenţia de la Geneva asupra refugiaţilor şi unele reglementări europene.
Cancelarul austriac susţine această voinţă de a înăspri şi mai mult dreptul de azil, anunţată după mediatizarea mai multor acţiuni violente comise de cetăţeni străini. Recent, el a spus că vrea să facă să evolueze anumite reguli europene care îi frânează activitatea în domeniu. AGERPRES/ (AS-editor: Lilia Traci, editor online: Anda Badea)