Austria expulzează patru diplomați ruși care s-au dedat la operațiuni de spionaj
Austria a anunțat joi expulzarea a patru diplomaţi ruşi care au acţionat „într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic”.
FOTO EPA-EFE
„Doi diplomaţi de la Ambasada Rusiei au acţionat într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic. De aceea ei au fost declaraţi persoane indezirabile în conformitate cu Articolul 9 al Convenţiei de la Viena privind Relaţiile Diplomatice”, se arată într-un comunicat al Ministerului austriac de Externe.
Ceilalţi doi diplomaţi expulzați lucrează în cadrul misiunii permanente ruse pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena şi au acţionat, la rândul lor, „într-o manieră incompatibilă cu acordul dintre Naţiunile Unite şi Austria”, a precizat MAE austriac.
Cei patru diplomaţi trebuie să părăsească teritoriul austriac până în data de 8 februarie.
De obicei, sintagma „activităţi incompatibile cu statutul diplomatic” se referă indirect la acte de spionaj, notează AFP, potrivit Agerpres .
Rusia dispune de un dispozitiv diplomatic important în Austria atât la nivel bilateral, cât şi pentru a fi reprezentată la agenţiile ONU de la Viena, precum Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, şi la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Experţii în domeniu sunt de părere că, de la încheierea Războiului Rece, Austria, o ţară din Europa Centrală cu 9 milioane de locuitori, este un loc privilegiat al spionajului internaţional.
Expulzarea de diplomaţi ruși este foarte rară în Austria, o ţară neutră în mod tradițional.
Spre deosebire de Marea Britanie şi de majoritate a statelor europene, Austria a refuzat în primăvara anului 2018 să expulzeze diplomaţi ruşi ca represalii la adresa Moscovei pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal.
În august 2020, Austria a expulzat un diplomat rus acuzat de spionaj, o premieră în istoria acestei țări care se consideră o punte între Est şi Vest.
Austria a expulzat în aprilie 2022 încă patru diplomaţi ruşi în cadrul unei reacţii coordonate a ţărilor europene după descoperirea masacrului de la Bucea, o suburbie a Kievului devenită un simbol al atrocităților comise de invadatorii ruși în Ucraina.
Sursa: adevarul.ro