Austria are cel mai mare număr de spioni ruși din Europa, aproape 8000!
Patru diplomați ruși au fost expulzați joia trecută de Ministerul de Externe de la Viena, în baza unui ordin strict de a părăsi Austria până la 8 februarie. Ministrul de externe Alexander Schallenberg a declarat doar că agenții ruși au depășit „linia roșie”. Cotidianul Kurier a aflat că doi diplomați vor trebui să părăsească ambasada, iar ceilalți doi de la ambasada Rusiei la ONU – scrie cotidianul maghiar Népszava.
Potrivit Ministerului austriac de Externe, 77 de persoane acreditate cu statut diplomatic lucrează la ambasada rusă, iar alte 100 lucrează pentru diverse organizații internaționale, precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Consulatul General din Salzburg are 4 delegați. Alți 143 de cetățeni ruși sunt cunoscuți de Ministerul Afacerilor Externe pentru îndeplinirea unor sarcini administrative și tehnice. De asemenea, cele patru persoane expulzate acum vor trebui să părăsească posturile tehnice.
Demersul guvernului de la Viena ar putea fi legat de rapoartele postului public de radio austriac FM4, potrivit cărora o gamă vastă de receptoare de sateliți de pe acoperișul ambasadei ruse a ONU, care formează un cerc închis, ar fi sediul unui sistem de spionaj de o amploare fără precedent în Europa.
Echipamentul nu este îndreptat nici măcar accidental spre ambasadă, ci spre sistemele europene SES Astra și Eutelsat, care încearcă să intre în fluxurile de date ale țărilor occidentale.
O altă teorie este că expulzarea celor patru este legată de conferința OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) de la Viena din 23-24 februarie. În ciuda obiecțiilor formulate de 81 de delegați din 20 de țări, Austria intenționează să permită participarea unei delegații din Rusia. Anul trecut, evenimentul a fost găzduit de Polonia, care i-a exclus pe ruși. Ministrul Schallenberg vrea să le ofere un loc rușilor pe baza dreptului internațional, astfel încât se crede că Viena nu vrea să pară prea pro-rusă, motiv pentru care i-a expulzat pe diplomați. Potrivit jurnaliștilor de investigație austrieci, aproximativ 50% dintre trimișii ruși care se ascund în spatele rangului diplomatic sunt ofițeri de informații și au legături cu serviciile secrete rusești. Ministerul de Externe neagă orice legătură între expulzare și conferința OSCE, afirmând că mișcările gărzii tehnice au fost monitorizate de luni de zile.
Multă vreme, Austria nu a expulzat persoanele suspectate de spionaj rusesc, spre deosebire de alte state membre ale UE. Conform legii, cei 7.000-8.000 de spioni ai țării (majoritatea ruși, dar și un număr destul de mare de chinezi, iranieni și turci) au voie să își facă treaba nestingheriți, atâta timp cât nu fac rău Austriei. Viena a fost descurajată să facă acest lucru de faptul că răspunsul la expulzare este o măsură similară din partea Rusiei, iar numărul agenților de informații austrieci care lucrează la Moscova este o fracțiune din numărul rușilor din Viena. Altfel, pedepsele blânde, pasivitatea contraspionajului, bogăția țării și poziția geopolitică au fost întotdeauna motivele interesului pentru Viena, dar de când Moscova a lansat un război împotriva Ucrainei, activitatea de spionaj a crescut.
Tot în aprilie 2022, patru diplomați ruși au fost somați să plece de urgență, iar în decembrie a fost prins un spion rus de naționalitate greacă care locuia la Viena și al cărui tată strângea deja informații în Elveția, Germania și Austria. În apartamentul său din Viena, autoritățile austriece au „confiscat” 10 milioane de dosare, inclusiv documente care arată că curiosul rus a călătorit în străinătate de 65 de ori între 2018 și 22.
Potrivit datelor CIA, nu numai contraspionajul austriac, ci și cel german este slab, organizațiile primind majoritatea informațiilor utile de la aliații americani și britanici. Ei pot spera doar că schimbul de date va deveni în cele din urmă reciproc – a notat corespondentul din Viena a cotidianului Népszava.
Sursa: adevarul.ro