Austria a încheiat restituirea bunurilor furate de naziști de la evrei

Austria a încheiat restituirea bunurilor furate de naziști de la evrei

Austria a încheiat joi, după două decenii, restituirea operelor furate de naziști, cu două desene ale lui Egon Schiele predate moștenitoarei americane a unui colecționar evreu deportat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

"Este o zi în care suntem foarte fericiți pentru că s-a pus capăt mai multor ani de conflict", a afirmat ministrul culturii, Josef Ostermayer, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Viena.

Lucrările "Băiat așezat cu mâinile încrucișate" și "Autoportret cu cotiere" ale lui Egon Schiele, expuse până în prezent la Muzeul Lepold din capitala austriacă, urmează să fie trimise în Statele Unite, unde locuiește moștenitoarea, Eva Zirkl, a precizat ministrul.

Adoptată în 1998 de către Parlamentul austriac, o lege a permis restituirea progresivă de către Viena a circa 10.000 de opere de artă aparținând unor colecții publice și identificate ca fiind furate în timpul celui de-al Treilea Reich. Printre acestea se numără spectaculoasa colecție Rothschild, restituită începând din 1999, sau cinci pânze ale lui Gustav Klimt, maestru al curentului vienez Secession, provenind din colecția Bloch-Bauer. După ce au fost restituite de Muzeul Belvedere, cele cinci tablouri au fost vândute la New York în 2006 cu prețul total record de 327,7 milioane de dolari.

Un dosar rămânea însă neelucidat: fondul Karl Maylonder, de la numele unui colecționar evreu vienez, dispărut după ce a fost deportat la Lodz (Polonia) de către naziști în 1941. Prieten al lui Schiele, acesta cumpărase multe lucrări ale copilului teribil al artei vieneze, care a murit în 1918, la 28 de ani. Chiar îi comandase un portret în 1917. Muzeul Albertina din Viena acceptase în 2011 să restituie cinci desene din acest fond, însă, în pofida recomandărilor din 2010 ale unei comisii de specialitate, Muzeul Leopold a refuzat restituirea altora cinci, achiziționate după război de fondatorul său, Rudolf Leopold. Instituție privată, putând astfel să nu se supună legii de restituire, ea a propus moștenitoarei o înțelegere amiabilă, cu plata unor despăgubiri financiare. Însă Eva Zirkl, în vârstă de 95 de ani, a solicitat restituirea fizică a operelor.

În urma medierii guvernului austriac s-a ajuns la un compromis care a permis închiderea dosarului: două lucrări, alese de dna Zirkl, îi revin, iar trei rămân în proprietatea muzeului.

"Este o soluție formidabilă. Sunt foarte mulțumită că moștenitoarea se va mai putea bucura de aceste opere. Banii nu o interesau", a spus reprezentanta Comunității israelite din Austria, Erika Jakubovits, care apără interesele Evei Zirkl.

Considerat "redescoperitorul" lui Klimt și al lui Schiele, Rudolf Leopold (1925-2010) a achiziționat după război circa 6.000 de lucrări realizate în epoca de aur vieneză, adunate într-un muzeu fondat în 2001 în centrul Vienei.

Compromisul anunțat joi pune capăt unui contencios major în privința restituirilor în Austria, au declarat Ostermayer și Jakovovits AFP. Urmează totuși să aibă loc și alte restituiri punctuale de lucrări mai puțin celebre, au adăugat ei.

Austria a amânat cu regularitate restituirea operelor cerute de moștenitori ai unor colecționari evrei, contestând uneori chiar și existența vreunei spolieri. Astfel, în 2006 colecția Bloch-Bauer a fost câștigată de cei în drept la un tribunal arbitral.

AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...