Australia: Poliţia a recurs la gloanţe de cauciuc pentru dispersarea unei manifestaţii a antivacciniştilor la Melbourne
Poliţia antirevoltă din Melbourne, oraş situat în sud-estul Australiei, a făcut uz de gaze lacrimogene şi de gloanţe de cauciuc pentru a dispersa o violentă manifestaţie a oponenţilor vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 pentru muncitorii din construcţii, în timp ce cea mai mare parte a şantierelor din oraş au fost închise brusc, relatează AFP.
Cel puţin trei poliţişti au fost răniţi şi peste 40 de persoane reţinute, potrivit lui Shane Patton, şeful poliţiei statului Victoria, al cărui capitală este Melbourne. Circa 500 de poliţişti fuseseră desfăşuraţi. Mai mulţi jurnalişti au fost agresaţi în cursul confruntării.
Peste 1.000 de manifestanţi echipaţi în ţinută de şantier au invadat centrul celui de-al doilea mare oraş australian, lansând rachete de semnalizare, aruncând sticle şi atacând maşini ale poliţiei în timp ce scandau sloganuri împotriva vaccinării şi carantinei.
Oponenţii vaccinării obligatorii a muncitorilor în construcţii s-au confruntat cu poliţia fără să ţină seama de apelurile lansate prin megafoane care îi invitau să părăsească zona.
Este a doua manifestaţie de acest gen în ultimele două zile la Melbourne, după cea la care au participat luni circa 100 de muncitori de pe şantierele de construcţie, care au spart geamuri în centrul oraşului. La jumătatea lunii septembrie, peste 200 de arestări au fost efectuate şi unii poliţişti au fost răniţi în cursul confruntărilor violente cu manifestanţi care se opun carantinării.
Melbourne este în carantină strictă de şapte săptămâni, într-o încercare a autorităţilor de a stopa extinderea rapidă a variantei Delta a coronavirusului. Dar focare de contaminare au fost identificate pe şantierele de construcţii unde respectarea regulilor este mai relaxată, potrivit autorităţilor.
Acestea au decis marţi să închidă aproape toate şantierele de construcţii din oraş pentru două săptămâni din cauza nerespectării reglementărilor anti-COVID de către muncitorii care lucrează acolo şi după manifestaţii de protest împotriva noilor reguli mai stricte.
"Am fost clari: dacă nu respectaţi regulile, nu vom ezita să luăm măsuri", a afirmat Tim Pallas, ministrul relaţiilor industriale din statul Victoria, anunţând decizia autorităţilor de a închide şantierele.
"Am avertizat industria de construcţii acum o săptămână, am văzut comportamente scandaloase pe şantiere şi pe străzi şi acţionăm în consecinţă în mod decisiv şi fără ezitare", a spus el.
Închiderea administrativă a şantierelor trimite zeci de mii de muncitori în şomaj tehnic.
Apeluri la manifestaţii în ţinută de lucru fuseseră lansate pe reţelele de socializare pe care abundă teorii conspiraţioniste antivaccin.
Manifestanţi care agitau drapele cu înscrisul "Trump", după numele fostului preşedinte american Donald Trump, au ocupat scurt timp marţi un pod peste una din principalele artere ale oraşului.
Şeful sindicatului local din construcţii, John Setka, a denunţat vehement comportamentul celor mai violenţi manifestanţi.
"Aceşti fascişti beţi şi abrutizaţi, nedemni de Australia sunt motivul pentru care muncitorii din construcţii vor rămâne acasă fără a fi plătiţi în cursul următoarelor două săptămâni", a spus el.
Statul Victoria a înregistrat 603 noi cazuri de contaminări cu COVID-19 în ultimele 24 de ore.
Cele două mari oraşe australiene Sydney şi Melbourne sunt în prezent plasate în carantină. Obiectivul măsurii este de a vaccina 80% din populaţie, ceea ce ar permite o redeschidere progresivă, dar aceasta va lua cel puţin încă o lună în majoritatea locurilor vizate. AGERPRES