Aurul verde, ingredient ieftin și miraculos. Întărește imunitatea, reduce balonarea, reglează tensiunea
Primăvara este cea mai bună perioadă în care ne putem reseta organismul, iar asta datorită legumelor și verdețurilor care abundă în grădini și în piețe.
Pătrunjelul este o adevărată resursă de vitamina C
Ca să-ți asiguri necesarul zilnic de vitamine, nu este nevoie să cheltui o avere, chiar și banalele verdețuri cu care suntem obișnuiți din copilărie au proprietăți fantastice pentru sănătate, de aceea este bine să nu le uităm.
Știm deja că orice mâncare gătită sau salată este mult mai gustoasă dacă este îmbogățită cu câteva fire de pătrunjel. Nu degeaba este supranumit aurul verde. Căci da, face minuni consumat regulat și proaspăt.
Pătrunjelul este un ingredient ieftin, care poate fi ușor de procurat tot timpul anului. Este păcat să nu ne bucurăm de beneficiile sale, mai ales dacă ne reamintim că are mai multă vitamina C decât portocala.
Pătrunjelul nu este doar un condiment indispensabil, ci mai ales un medicament natural valoros
Însă nu doar vitamina C îl recomandă, ci și gustul deosebit, faptul că este diuretic, poate regla tensiunea arterială, face minuni pentru sistemul osos și nu are nicio contraindicație.
Nu degeaba este pătrunjelul vedeta absolută a bucătăriei libaneze. Medicul nutriționist Mihaela Bilic îl recomanda cu căldură în dieta oricărei persoane, specificând că ar trebui consumat cu snopul. Acest lucru este posibil, căci o întreagă legătură se poate toca și adăuga în ciorbă, salată sau felul doi.
Pătrunjelul este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de vitamina K. O singură lingură de pătrunjel tocat asigură peste 70% din necesarul zilnic de vitamina K.
Pătrunjelul abundă în vitamina A și antioxidanții cunoscuți drept flavonoizi. Iată ce alte beneficii pentru sănătate mai are pătrunjelul, potrivit specialiștilor.
Conține apigenin, un flavonoid cu efecte dovedite, inclusiv anticancerigene! Cel mai răspândit flavonoid din regnul plantelor susține sănătatea inimii, a creierului, promovează sănătatea pielii.
Pătrunjelul este cunoscut drept cel mai puternic diuretic al naturii, poate reduce balonarea și regla tensiunea arterială.
Vitamina K ce abundă în pătrunjel sprijină sănătatea osoasă, densitatea minerală osoasă. În cadrul unui studiu efectuat pe șobolani, s-a constatat că aportul de pătrunjel a ajutat în acele cazuri unde se instalase osteoporoza.
Această banală verdeață susține și sănătatea oculară, nu are multe calorii și favorizează pierderea în greutate . Pătrunjelul este o sursă grozavă de acid folic, potasiu, calciu, vitamina A, calciu și magneziu.
Este antiinflamator și la câte proprietăți minunate are pentru sănătate, e greu de înțeles dacă cineva nu îl consumă. Specialiștii îl recomandă crud, pentru a beneficia de toate proprietățile sale. Este extrem de gustos în salate și ciorbe, iar dacă vrei un cocteil care să-ți reseteze spectaculos organismul , fă-ți un suc verde, obținut cu ajutorul unui storcător cu presare la rece. Adaugă salată verde, varză, castravete și pătrunjel, puțină zeamă de lămâie și puțină de ghimbir. Vei avea o băutură cu adevărat miraculoasă, care îți va accelera sistemul imunitar.
Foto: Pixabay
Sursa: adevarul.ro