„Aurul” pădurilor, recoltat în cantități din ce în ce mai mici. Prețul oferit culegătorilor este prea puțin motivant

„Aurul” pădurilor, recoltat în cantități din ce în ce mai mici. Prețul oferit culegătorilor este prea puțin motivant

Măceșele, fructele-minune pentru sănătate și frumusețe, rămân produsul bio de bază livrat de pădurari la export, însă cantitățile tind să scadă de la un an la altul. Seceta a diminuat recolta, iar culegătorii sunt și ei din ce în ce mai puțini.

În acest an cantitatea de măceșe recoltată de Direcția Silvică Olt este mai scăzută FOTO: arhiva DS

În acest an cantitatea de măceșe recoltată de Direcția Silvică Olt este mai scăzută FOTO: arhiva DS

Fructele de pădure și plantele medicinale rămân în continuare produse importante pe care administratorul pădurilor de stat, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, le livrează achizitorilor interesați de cantitățile licitate anual. Romsilva se bazează pe culegători, iar aceștia, cel puțin în anumite zone ale țării, sunt din ce în ce mai puțini. Prețul oferit li se pare mic, iar pădurarii au ajuns să se bazeze în special pe vârstnici, adică aceiași vechi colaboratori, pe care îi lasă de la un an la altul puterile.

Sunt în general cei bătrâni care făceau și înainte treaba aceasta, pentru că cei tineri au alte treburi. Este o activitate care, probabil, în anii care urmează se va stinge. Încă mai avem, la nivelul județului, sute de culegători”, spune George Vâle, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Olt.

În acest an cantitatea de măceșe care pleacă din Olt către achizitori va fi mai mică decât în anii trecuți. Scăderea vine pe de o parte din faptul că seceta a împiedicat fructele să se dezvolte, iar pe de alta din scăderea interesului culegătorilor pentru această activitate. Pentru fiecare kilogram de fructe predate se plătesc 3 lei, o sumă care nu mai motivează aproape pe nimeni.

Fructificația a fost bună, numai că, neavând apă, ele nu s-au dezvoltat. Nici nu s-au copt la timp, s-au copt mai târziu. (...) Și cantitatea este mai mică. Noi anul trecut am livrat 100 de tone și anul acesta avem contract pe 80 tone, dar nu știu dacă o să reușim să le facem chiar pe toate”, a mai precizat Vâle.

Măceșele , care sunt produse bio, din flora spontană, ajung în cele din urmă la export. Tot din Olt au mai plecat și 8,1 tone de plante medicinale în stare uscată, și acestea deosebit de căutate, iar în acest an producția a fost bună. Prețul cel mai bun se oferă pentru floare de tei, spune George Vâle. S-au mai cules: păducel – floare și frunze, urzică, coada șoricelului, sunătoare și soc. Cu banii obținuți – pentru plantele medicinale prețul este de câțiva zeci de lei/kg - Direcția Silvică plătește salariile pădurarilor. Cantitățile colectate sunt însă în scădere drastică, dacă ar fi să comparăm cifrele cu cele de acum 10-20 de ani, mai spune reprezentantul Direcției Silvice Olt. Dacă acum se colectează 80-100 tone de măceșe pe an, cu 20 de ani în urmă cantitățile erau de trei-patru ori mai mari.

Direcția Silvică Olt administrează în prezent, prin șase ocoale silvice, 21 districte și 120 cantoane, o suprafață de 46.064 ha proprietate publică a statului.

Fructele de pădure, cea mai importantă marfă dintre produsele nelemnoase

Regia Națională a Pădurilor Romsilva oferă anual spre vânzare peste 3.000 tone de fructe de pădure, principalele specii fiind: afinele, zmeura, murele, cătina, măceșele, porumbele, fructele de păducel. Fructele de pădure se valorifică atât pe piața externă cât și pe cea internă, în cantitate mare în stare congelată sau refrigerate, în diverse ambalaje (butoaie de plastic, saci plastifiați, cutii de carton etc.) în funcție de solicitările beneficiarilor.

Conform informațiilor de pe site-ul Romsilva, cele mai apreciate și solicitate fructe de pădure din flora spontană a României sunt afinele, zmeura și murele. Vânzarea se face în urma licitațiilor organizate la sediile direcțiilor silvice, de regulă în perioada iunie-septembrie.

Tot anual, aproximativ 500 tone de plante medicinale - coada șoricelului, crețișoară, leurdă, mușețel, pelin, sunătoare, urzică, frunze de mesteacăn, muguri de pin, frunze și flori de păducel, flori de salcâm, soc și tei - sunt vândute.

La nivelul întregii țări, Romsilva administrează 3,5 mil hectare de fond forestier, ceea ce reprezintă aproape jumătate (48%) din totalul fondului forestier național. Pentru 2024, planul a fost să recolteze o cantitate de maximum 1.856 tone măceșe.

În acest an cantitatea de măceșe recoltată de Direcția Silvică Olt este mai scăzută FOTO: arhiva DS

În acest an cantitatea de măceșe recoltată de Direcția Silvică Olt este mai scăzută FOTO: arhiva DS

„Recoltarea acestei cantități este direct influențată de condițiile meteorologice, forța de muncă disponibilă, dar și de cererea de pe piață pentru aceste produse. Prin intermediul platformei electronice dedicată licitațiilor pentru fructele de pădure din flora spontană, în anul 2024 a fost scoasă la licitație cantitatea de aproximativ 1.100 tone de măceșe, din care a fost contractată cantitatea de 650 tone”, transmit reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva.

În ultimii patru ani cantitățile valorizate, cu o excepție, anul 2021, nu au atins 1.000 tone. În 2020 s-au recoltat 828 tone, pentru ca un an mai târziu cantitatea să crească cu peste 500 tone, ajungând la 1.361 tone. În 2022 a scăzut la 955, în vreme ce anul trecut s-au colectat 980 tone. În acești ani cel mai bun preț s-a înregistrat în 2022, când prețul mediu de pornire a fost de 1.300 euro/tonă, față de 800 euro/tonă în 2020 și 2021 și 1.150 euro/tonă în 2023, respectiv 1.200 euro/tonă pentru anul acesta.

Prețurile obținute la adjudecare sunt direct influențate de cererea și oferta din piață pentru aceste produse, certificarea biologică, modalitatea de ambalare/depozitare, precum și calitatea acestora”, mai spun reprezentanții Romsilva.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”