Aurescu, un SCLAV PENIBIL/INFRACTORUL Adrian Năstase, SFĂTUITOR la Ministerul de Externe
INFRACTORUL Adrian Nastase, care are doua condamnari la inchisoare cu executare, a revenit la Guvern, mai exact la Ministerul Afacerilor Externe. El si alti zece fosti ministri de Externe au participat vineri, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la Consiliul Consultativ al MAE la nivelul fostilor ministri ai afacerilor externe ai Romaniei, reunit la invitatia ministrului in exercitiu, Bogdan Aurescu. Trebuie precizat că acest Consiliu Consultativ nu mai fusese convocat de 5 ani...
"Domnul Nastase face parte din Consiliul consultativ si a fost de fata. Singurul criteriu dupa care s-a facut invitatia a fost calitatea de fost ministru de Externe, nu au fost alte conditii", a declarat, marti, pentru HotNews, purtatorul de cuvant al MAE, Raluca Lunculescu.
Ea a precizat ca ministrul Aurescu i-a invitat la reuniunea Consiliului Consultativ al MAE pe toti fostii ministri de externe de dupa Revolutie, insa nu toti au putut sa ajunga la sedinta, unii aflandu-se in afara tarii. Andrei Marga, fost ministru de Externe in Guvernul Ponta I, nu a venit la reuniunea de la MAE.
In calitate de fost ministru de Externe, la reuniune de la MAE a fost si Adrian Severin, trimis in judecata inca din septembrie 2013, sub acuzatii de coruptie, in dosarul "Mita contra amendamente in Parlamentul European". Urmatorul termen de judecata este pe 29 aprilie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Daca Nastase a stat fata in fata cu Aurescu, Severin s-a asezat in stanga actualului ministru.
Au mai raspuns invitatiei lui Aurescu si fostii ministri de Externe care au organizat votarea la alegerile prezidentiale pentru alegatorii romani din strainatate, din 2014, in turul intai si turul al doilea, Titus Corlatean, respectiv Teodor Melescanu.
La reuniunea fostilor ministri de externe au mai fost si actualii consilieri ai presedintelui Iohannis, Lazar Comanescu si Mihai-Razvan Ungureanu, precum si fostii consilieri ai ex-presedintelui Traian Basescu, Cristian Diaconescu si Teodor Baconschi.
La sedinta de vineri de la MAE au mai participat si Mircea Geoana, Petre Roman, Adrian Cioroianu, in calitatea lor de fosti ministri de Externe.
Consiliul Consultativ al MAE s-a reunit vineri pentru prima data in ultimii 5 ani, vizand "prioritatile de politica externa ale Romaniei in raport cu vecinatatea estica", a precizat MAE.
"Situatia actuala din mediul international, mai ales din punctul de vedere al securitatii in sens larg, cu precadere din vecinatatea noastra estica, impune o actiune cat mai eficienta a diplomatiei romane, iar sub acest aspect dumneavoastra puteti avea o contributie esentiala, datorita expertizei institutionale si profesionale considerabile pe care o detineti", le-a spus ministrul Aurescu lui Adrian Nastase si celorlalti fosti ministri de externe.
Conflictul din Ucraina a constituit tema centrala a discutiei de la MAE, la care au participat Nastase, Severin si ceilalti fosti ministri de Externe, alaturi de Aurescu.
"Dezbaterile s-au concentrat asupra provocarilor situatiei din Vecinatatea Estica, cu accent asupra perspectivelor crizei din Ucraina. Au fost, astfel, discutate dificultatile punerii in aplicare a acordurilor de la Minsk, posibilitatile de evolutie in continuare si caile de actiune ale comunitatii internationale. De asemenea, au fost abordate rezultatele contactelor diplomatice romano-ucrainene la nivel inalt, realizate recent, fiind dezbatuta cea mai buna modalitate de consolidare a relatiei bilaterale cu Ucraina, care cunoaste o evolutie pozitiva in ultimul an", se arata intr-un comuncat emis de MAE.
Consiliul Consultativ intrunit la sediul ministerului, este definit de MAE drept "o platforma de dialog informal, reunita in scopul valorificarii expertizei existente la acest nivel inalt pentru consolidarea si dezvoltarea procesului de reflectie strategica a MAE asupra temelor de actualitate de politica externa".
Aurescu, Nastase, Severin si ceilalti fosti ministri "au agreat necesitatea intrunirii periodice a Consiliului Consultativ al MAE, pentru dezbaterea in profunzime a temelor de politica externa prioritare pentru Romania si identificarea celor mai adecvate raspunsuri la provocarile geopolitice actuale", a mentionat ministerul.
Adrian Nastase a mai participat recent la un veniment girat de Ministerul Afacerilor Externe si de ministrul Bogdan Aurescu. In nouembrie 2014, recent liberat din inchisoare, Nastase i-a fost alaturi lui Aurescu, care abia fusese numit ministru de Externe, la un eveniment de lansare a unei carti a actualului ministru de Externe.
Lansarea volumului lui Aurescu, "Romania and the International Court of Justice", a avut loc atunci la Fundatia Europeana Titulescu, condusa de Adrian Nastase, care a si tinut un scurs discurs elogios pentru autor.
Bogdan Aurescu a explicat atunci ca a ales Casa Titulescu pentru acest eveniment dintr-un motiv foarte important - Titulescu a fost unul dintre cei mai puternici sustinatori al rolului dreptului international in politica externa.
"Si gandirea mea, la momentul in care am discutat cu dl. profesor Nastase alegerea acestei locatii, a fost de fapt sa incercam sa restituim locul important al dreptului international, ca instrument de politica externa. Pentru ca, fara acest instrument extrem de important, aceasta arma inteligenta, o tara cum este Romania nu ar putea sa obtina rezultate la fel de bune prin alte mijloace. (...) Diplomatia este institutia fundamentala a statului roman", a adaugat Aurescu, citat de Agerpres.
Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare, in iunie 2012, in dosarul "Trofeul Calitatii" pentru ca si-a folosit influenta si autoritatea functiei de presedinte al unui PSD, in scopul obtinerii de bani pentru sine sau pentru altul, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata, pentru finantarea campaniei sale prezidentiale din 2004.
In ianuarie 2014, Nastase a mai primit o condamnare, de aceasta data in dosarul "Zambaccian", de 4 ani de inchisoare cu executare, pentru coruptie. Fostul premier a beneficiat de eliberarea conditionata inainte de ispasirea intregii pedepse.