Aurescu: E foarte bine că Parchetul General investighează organizarea alegerilor, MAE va da tot concursul

Aurescu: E foarte bine că Parchetul General investighează organizarea alegerilor, MAE va da tot concursul

Noul șef al diplomației române, Bogdan Aurescu, a apreciat marți că "este foarte bine că s-a declanșat investigația Parchetului General" privind organizarea alegerilor prezidențiale în diaspora și a asigurat că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) "va da tot concursul acestei anchete".

"Îmi este extrem de clar, aș spune în mod acut, contextul intern dificil în care reputația ministerului și a oamenilor săi a avut de suferit. Vreau să subliniez că apreciez că toate aspectele legate de organizarea alegerilor și de implicarea MAE în acest proces trebuie clarificate, iar responsabilitățile trebuie clar stabilite. Din acest punct de vedere, este foarte bine că s-a declanșat investigația Parchetului General. Ea va stabili clar cui aparține răspunderea, dacă această răspundere există, și cred că este important să lăsăm ancheta să-și urmeze cursul. MAE va da tot concursul acestei anchete", a afirmat Aurescu, într-o declarație de presă la sediul MAE.

Șeful diplomației române a apreciat că instituția pe care o conduce "nu poate să fie slabă, ci puternică" pentru că de ea depinde realizarea intereselor naționale ale României.

"Diplomația trebuie să fie funcțională — ori ea nu poate să funcționeze atunci când sunt puse sub semnul întrebării buna credință, profesionalismul și integritatea oamenilor săi. Sunt diplomat de carieră și cred că această formulă în prezent, în actualul context , este cea mai bună formulă pentru conducerea ministerului și a diplomației, a mai spus Bogdan Aurescu.

Noul ministru de Externe a ținut să reamintească faptul că de 18 ani lucrează în ministerul de Externe și că a parcurs toate etapele carierei diplomatice.

"Am încredere în colegii mei diplomați și consuli, care sunt, în foarte mare măsură, profesioniști și integri. Îi susțin și îi îndemn să rămână așa. Pe mine mă cunoașteți: de mai bine de 18 ani vin în fiecare zi la serviciu, la minister, iar această sintagmă include și sâmbete, și duminici, și de multe ori și nopți. Am parcurs cariera de diplomat pas cu pas, de la referent relații și atașat până la ministru-plenipotențiar", a mai precizat Bogdan Aurescu.

Parchetul General a anunțat, pe 20 noiembrie, că pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică se efectuează cercetări în cauza constituită ca urmare a conexării a șase dosare penale ce vizează plângeri privind modul de desfășurare a votului din diaspora la alegerile prezidențiale.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, remis AGERPRES, faptele sesizate sunt prevăzute de dispozițiile art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijența în serviciu) și art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale).

"Procurorii au dispus, la data de 18 noiembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la faptă, sesizările formulate vizând persoane cu diferite funcții sau funcționari din cadrul instituțiilor cu rol decident în ceea ce privește organizarea și desfășurarea alegerilor", precizează comunicatul citat.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…