Aurescu: Bucureștiul va fi capitala diplomației în aceste zile, cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe ai NATO

Aurescu: Bucureștiul va fi capitala diplomației în aceste zile, cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe ai NATO

Ministrul Afacerilor Externe susține că Bucureștiul va fi capitala diplomației în perioada 29-30 noiembrie. În România vor ajunge cei mai importanți miniștri de externe din cadrul NATO, dar și din Finlanda, Suedia, Republica Moldova și Ucraina.

Bogdan Aurescu susține că evenimentul este unul important în contextul în care este prima reuniune la nivelul miniștrilor pe care România o găzduiește de la intrarea în NATO, dar mai ales în contextul desfășurării războiului chiar la granița țării.

„Este un eveniment extrem de important pentru că este primul astfel de eveniment, prima reuniune la nivelul miniștrilor de externe ai NATO pe care România o găzduiește de când a intrat în NATO, este al doilea eveniment important după Summitul NATO din 2008 de la București. În al treilea rând este primul astfel de eveniment, prima ministerială de externa NATO care se desfășoară într-un stat de pe flancul estic al NATO de la începutul războiului din Ucraina și nu în ultimul rând este un eveniment care aplică deciziile pe care Summitul de la Madrid le-a luat, decizii care sunt legate de consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, adică exact ceea ce ne interesează pe noi. Nu în ultimul rând fiind organizat în România acest eveniment arată importanța strategică a Mării Negre, la Summitul de la Madrid s-a negociat și adoptat noul concept strategic al NATO, adică cel mai important document politic de orientare pentru activitatea NATO pentru cel puțin următorul deceniu”, a explicat ministrul.

Aurescu, explicații despre reuniunea miniștrilor de externe ai NATO FOTO: Mediafax

Aurescu, explicații despre reuniunea miniștrilor de externe ai NATO FOTO: Mediafax

Potrivit diplomatului român, prin organizarea reuniunii miniștrilor de externe NATO la București se arată rolul pe care România îl poartă în cadrul alianței.

„Această reuniunea organizată în România nu arată doar profilul, ci rolul pe care noi îl jucăm, un rol important în NATO, dar indică în mod explicit care este relevanța acestui spațiu, rolul pe care România îl joacă în cadrul alianței pe această poziționare a flancului estic. Mai este și un moment simbolic pentru că în urmă cu exact 20 de ani România primea invitația de a se alătura NATO. Și nu în ultimul rând, ministeriala NATO de la București se desfășoară în contextul războiului din Ucraina pentru că ceea ce această ministerială va face este să discute despre securitatea euro-atlantică în contextul acestui război, va încerca să găsească soluții pentru a contracara efectele războiului. Cred că într-adevăr suntem pentru câteva zile Capitala diplomației europene și euro-atlantice”.

Ministeriala NATO de la București. Două sesiuni acordate Ucrainei

Bogdan Aurescu susține că ministeriala care se va desfășura în două zile va fi împărțită în patru sesiuni, din care două vor fi acordate situației din Ucraina.

„La ministerială vor fi patru sesiuni de lucru. Prima sesiune care începe pe 29 noiembrie va fi dedicată discuției despre cum să ajutăm mai bine Ucraina să facă față războiului de agresiune, creșterea contribuției aliate pentru sprijinul non-letal. Subiectul Ucraina este cel mai important pentru că efectele războiului sunt resimțite de toată lumea și sunt în principal asupra securității euro-atlantice, prin urmare vom dedica cea mai mare parte acestui subiect. Vom discuta și despre amenințările hibride, mai sunt și alte subiecte discutate acolo. La finalul acestei sesiuni, aliații vor adopta declarația ministerialei, va exista o declarație a reuniunii NATO de la București care va cuprinde cele mai importante elemente de orientare în perioadă următoare la nivelul miniștrilor de externe aliați”, a apreciat ministrul Aurescu.

”A doua sesiune va fi dedicată tot Ucrainei, cu participarea ministrului de externe ucrainean care va veni în persoană la București și vom discuta în mod concret despre situația de pe teatrul de război și vom discuta despre nevoile de asistență pentru Ucraina. Pe 30 noiembrie vom începe cu a treia sesiune a reuniunii ministeriale, care va avea loc în format aliat plus Suedia și Finlanda. Vom vorbi despre relația dintre NATO și China sau mai bine spus efectele acțiunii Chinei asupra securității euro-atlantice, vom discuta despre aspecte legate de reziliență, combaterea terorismului și rolul pe care alianța îl are în acest sens. Vor mai fi adoptate o serie de alte documente, o parte dintre ele sunt în negociere în acest moment. A patra sesiune și ultima va fi dedicată relației cu partenerii din regiune, vor veni miniștrii de externe din Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina și împreună cu ei vom discuta despre amenințările din regiunea Mării Negre. Este o sesiune care este dedicată efectelor războiului din Ucraina asupra securității Mării Negre și vom vedea care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a întări capacitățile de apărare, de securitate a acestor parteneri. Este prima reuniune la care participă un ministru de externe din Republica Moldova”, a explicat Bogdan Aurescu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”