Augustin Zegrean, anunț dramatic: Acesta nu mai este stat de drept. Mai erau câțiva magistrați în genunchi, nu erau toți pe burtă.

Augustin Zegrean, anunț dramatic: Acesta nu mai este stat de drept. Mai erau câțiva magistrați în genunchi, nu erau toți pe burtă.

Augustin Zegrean, despre ordonanțele anunțate de Toader: Acesta nu mai este stat de drept. Mai erau câțiva magistrați în genunchi, nu erau toți pe burtă. Modificarea celor trei legi ale justiției este "o nebunie" și "o nouă lovitură dată justiției, pentru "a-i aduce pe burtă pe cei câțiva magistrați care nu erau căzuți, ci doar în genunchi", afirmă fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, comentând pentru  HotNews.ro noile modificări aduse prin Ordonanță de Urgență celor trei legi ale justiției. El mai spune că asistăm la un amestec al Guvernului nepermis și fără precedent în justiție, că ceea ce se întâmplă astăzi nu mai este stat de drept și că nu înțelege de ce magistrații se lasă călcați în picioare.

"Este o nebunie, pentru că legile nici nu sunt încă știute de magistrați, nici nu au apucat să le citească după ce au fost modificate și se modifică din nou. Dacă vrem să fim stat de drept nu se poate să conducem țara prin ordonanțe. Una dintre prevederi este că Secția pentru anchetarea magistraților nu va mai fi în subordinea procurorului general - păi cui să fie subordonantă, adică să avem două procuraturi sau să fie subordonată direct ministrului Justiției, că știe el ce să facă cu ea? Păi să dea o Ordonanță prin care să subordoneze total parchetele și prin asta să închidă povestea, ce tot dau câte un pic, câte un pic. Adică tăiem coada la pisică din bucăți, ca să nu doară așa tare", a declarat Augustin Zegrean.

El a criticat și prevederea potrivit căreia judecătorii care au fost procurori pot candida la funcții de conducere din Parchetul General, spunând că sunt meserii diferite și că nu ai cum, ca judecător o viață întreagă, să conduci un parchet. Zegrean spune că Ordonanța este o nouă lovitură dată dată justiției și că "asta se vrea".

"Probabil că vor să îi răsplătească cumva și pe judecători. Dacă pe procurori i-au putut face judecători, de ce nu ar putea să îi facă și pe judecători procurori? Nu e în regulă, pentru că sunt două meserii diferite, nu fac același lucru, este cu totul și cu totul altceva. Cum poți să vii după ce ai fost judecător toată viața și să conduci acum Parchetul? Nu este în regulă, dar asta se vrea, încă o lovitură pentru justiție. Mai erau câțiva magistrați în genunchi, nu erau încă toți pe burtă. Nu se poate să schimbă legile de organizare în fiecare trimestru", a mai afirmat fostul președinte al CCR.

În ceea ce privește faptul că delegarea pe aceste funcții de conducere nu poate depăși 45 de zile, Zegrean a spus că prevederea pare a fi cu dedicație pentru șefia DNA, astfel încât "să fie scos de acolo procurorul șef interimar și forțată mâna președintelui" pentru numirea Adinei Florea, propusă de mai multe ori de ministrul Justiției.

"Chiar ne cred proști pe toți, am obosit. Dar sigur, această lovitură nu este finală, că mai vin mâine cu alta. Eu nu înțeleg însă de ce magistrații se lasă călcați așa în picioare, pentru că este un amestec nepermis și fără precedent al Guvernului în justiție", a adăugat Augustin Zegrean.

De asemenea, el critică și adoptarea Ordonaței privind desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, spunând că se știa demult că propunerile trebuie trimise până în 31 martie.

Concluzia fostului președinte al CCR: "Așa vor, să conducă țara prin Ordonanțe de Urgență pentru că ordonanțele sunt mai greu de desființat, produc efecte imediat, nu discută nimeni. Ăsta nu este stat de drept, este altceva ce a ajuns acum. De ani de zile ne critică toți pentru că țara este condusă prin ordonanțe - Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, toți critică România, dar nu ne interesează".

---------------

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. O modificare importantă anunțată de ministrul Toader permite și judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul Genera: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori, ostilă guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.

În urma modificărilor adoptate azi prin OUG, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

De subliniat că OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi și nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...