Augustin Lazăr: Nu trebuie promovate proiecte care reprezintă acte de clemență
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susține că nu trebuie promovate proiecte care reprezintă "acte de clemență", precizând că magistrații sunt îngrijorați de 'problema dezarmării organelor judiciare de instrumentele juridice de combatere a criminalității'.
"E o conotație care este total negativă. (...) Nu ar trebui să ne gândim la aceste aspecte când societatea românească se confruntă cu un val de criminalitate, când ne așteptăm la alt val de criminalitate cu terorism, cu tot felul de probleme de criminalitate transfrontalieră, criminalitate violentă, noi acum să ne gândim la acte de clemență. (...) Nu aș dori să stărui pe această problemă de clemență, este o chestiune care se poate discuta în Parlament, într-o stare de calm. Noi, magistrații, suntem îngrijorați în primul rând de problema dezarmării organelor judiciare de instrumentele juridice de combatere a criminalității. Aceasta este marea problemă, iar celelalte pot fi discutate de parlamentari cu calm în cadrul Parlamentului, pot fi analizate, evaluate", a spus Augustin Lazăr.
În ceea ce privește raportul MCV , el a arătat să autoritățile statului au obținut rezultate foarte bune, însă dacă ar fi adoptate proiectele de grațiere și de modificare a Codurilor penale acest lucru ar conduce la o reconsiderare a aprecierilor pozitive.
"Raportul MCV pune în evidență faptul că autoritățile statului român au obținut rezultate bune și foarte bune, sunt progrese remarcabile care au fost obținute de instituțiile românești prin lupta anticorupție și a criminalității în general. Remarc unele elemente care sunt de observat, cum ar fi acele proiecte de acte normative și care dacă ar fi adoptate ar conduce la o reconsiderare a aprecierilor pozitive care s-au făcut până acum", a mai precizat Lazăr.
De asemenea, Augustin Lazăr a explicat că nu doar faptele de corupție sunt vizate în proiectul de modificare a Codurilor penale, ci și conflictul de interese.
"Nu numai de corupție este vorba, ci și de alte genuri de criminalitate care sunt foarte apropiate. E vorba de infracțiunile de serviciu care sunt foarte apropiate corupției, cum este conflictul de interese și care s-ar afla într-o situație foarte delicată în măsura în care textul ar fi modificat. Dacă vrem să aliniem la normele constituționale textul conflictului de interese, schimbăm sintagma raporturi comerciale cu raporturi între profesioniști, dar nu umblăm la textul legii pentru a îl face nefuncțional.
AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)