Augustin Lazăr: Încurajez tinerii procurori să-şi asume responsabilităţi
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat luni, la Timişoara, că "atacurile" împotriva sa au început în momentul în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în această funcţie, dar a lansat şi un apel la tinerii procurori să-şi asume responsabilităţi în cadrul unor proceduri legale.
"Aceste atacuri au început din 26 martie, când mi-am depus şi eu candidatura pentru următorul mandat. Încurajez tinerii procurori să-şi asume responsabilităţi, cum ne-am asumat noi responsabilităţi la vremea potrivită, să vină şi ei să-şi asume responsabilităţi în cadrul unor proceduri legale. Sunt nişte standarde europene naţionale şi internaţionale pe care trebuie să le respecte orice procedură pentru ocuparea funcţiilor de conducere", a afirmat Augustin Lazăr, într-o conferinţă de presă.
Întrebat dacă va mai candida pentru un nou mandat de procuror general, Lazăr a răspuns: "Am vrut să mă asigur mai întâi că tinerii mei colegi sunt cei care-şi vor depune candidatura, apoi, să remarcaţi că procedura care a avut loc a făcut obiectul unor critici publice şi, ca procuror experimentat, aş vrea să mă asigur mai întâi că procedura la care am participat este sau nu corectă".
El a menţionat că atât Comisia de la Veneţia, cât şi experţii mecanismului MCV au afirmat că "toate procedurile pentru selectarea procurorilor cu funcţii de conducere trebuie să se desfăşoare în mod transparent, imparţial, în mod corect".
Augustin Lazăr a primit luni Premiul Speranţa al Societăţii Timişoara pentru activitatea din anul 2018.
Noua procedură de selecţie pentru numirea procurorului general va avea loc în perioada 12 aprilie - 8 mai, după ce comisia condusă de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, i-a respins săptămâna trecută pe cei patru procurori care şi-au depus candidatura - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu -, ceea ce determină reluarea procedurii. Candidaţii pot depune cereri de înscriere până la data de 25 aprilie inclusiv. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)