AUDIO Guvernul ia în calcul măsuri mai dure pentru medicii care demisionează. Orban: E ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale

AUDIO Guvernul ia în calcul măsuri mai dure pentru medicii care demisionează. Orban: E ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la  Europa FM , că Guvernul ia în calcul să interzică dreptul de liberă practică și prelungirea perioadei de preaviz pentru medicii care demisionează în aceste zile, în care România este afectată de coronavirus, iar zeci de doctori demisionează.

Orban a spus că înclină mai mult spre prelungirea perioadei de preaviz.

”Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Personal, nu aș opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică. Eu le-aș da dreptul să se mai gândească, adică să prelungim perioada de preaviz. Este posibil să facem asta în perioada de stare de urgență, prin derogare de la Codul Muncii”, a spus premierul.

Orban a subliniat că ”interzicerea dreptului de practică este o propunere formulată și din zona politică și din afara zonei politice”.

”Nu am o opinie clar formulată. Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență. Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare”, a adăugat Ludovic Orban.

Astfel de situații în care medicii au ales să demisioneze de teamă să nu se îmbolnăvească pentru că nu au echipamente de protecție au fost la spitalul din Orăștie, la Spitalul CFR din Timișoara, la cel de Neurologie din Brașov sau la Mioveni. La Spitalul Județean de Urgență Arad, 14 medici au demisionat sau au făcut cereri de pensionare în ultimele zile, invocând că își pun familiile în pericol, iar alte peste 80 de cadre medicale au intrat în concediu, potrivit managerului unității medicale, Carmen Lucuța.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a spus, marți, la Digi 24, că ministerul lucrează la mai multe variante prin care s-ar putea asigura o continuitate a serviciului medical. Una dintre variantele luate în calcul ar fi un preaviz de 90 de zile, timp în care conducerea spitalului să poată să angajeze pe altcineva.

"Este un moment emoțional important pentru toată rețeaua de medicină din România, pentru că o asemenea pandemie e un lucru cu care nu ne-am mai confruntat. Ca atare, reacțiile inevitabile cu caracter de emoție sunt de înțeles. Oamenilor li se poate face și frică, pot să aibă și tendința de a se proteja. În general, am gestionat aceste situații. S-a revenit asupra cererilor de demisie în majoritatea cazurilor”, a spus Moldovan.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”