Audierile privind demiterea lui Biden au început în Statele Unite
Casa Albă susține că investigația actuală este nefondată și dictată de politică, înainte de viitoarele alegeri prezidențiale.
Joe Biden. Foto: EPA-EFE
În Camera Reprezentanților SUA, au început audierile privind demiterea președintelui Joe Biden pe baza anchetei efectuate de Partidul Republican. Membrii săi au spus că actualul lider al poporului american a mințit cu privire la afacerile membrilor familiei, inclusiv a fiului său Hunter Biden, și nu și-a separat atribuțiile sale de șef al statului de interesele personale, relatează Reuters . În timpul primei ore de audieri ținute de Comitetul de Supraveghere al Camerei, nu au fost dezvăluite date noi despre legăturile financiare ale lui Joe Biden cu fiul său Hunter. În plus, se știe că fiul președintelui SUA s-a luptat mult timp cu dependența de droguri și alcool.
De asemenea, republicanii nu au reușit să găsească dovezi ale faptelor greșite ale lui Biden în documentele financiare în timpul anchetei. Agenția notează că subiectul central al acestei investigații este acuzația că Biden a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a proteja compania Burisma, în al cărei consiliu de administrație a fost inclus și Hunter Biden. Pentru aceasta, ar fi cerut revocarea Procurorului General al Ucrainei chiar și atunci când lucra ca vicepreședinte.
"Dacă republicanii ar avea un pistol fumegând sau chiar un pistol cu apă, l-ar prezenta astăzi. Dar nu au nimic", a spus reprezentantul democrat Jamie Raskin.
Profesorul de la Universitatea George Washington, Jonathan Turley, și contabilul criminalist Bruce Dubinsky, care au depus mărturie la audiere, au spus că, în acest moment, comisia are dovezi pentru a începe o investigație, dar nu sunt încă suficiente dovezi pentru a justifica acuzațiile de demitere. În același timp, Michael Gerhardt - profesor de drept de la Universitatea din Carolina de Nord - a remarcat că nu a văzut dovezi de încredere care să justifice această anchetă a Partidului Republican. El a subliniat că, mai degrabă comisia este ghidată de considerente de partid.
„Nu este clar dacă republicanii Camerei, care dețin o majoritate redusă (221-212), vor avea voturi la sfârșitul anchetei pentru a susține demiterea efectivă. Dar chiar dacă acel vot va trece, este puțin probabil ca Senatul, unde democrații dețin o majoritate (51-49), va vota pentru revocarea lui Biden din funcție”, se spune în articol.
Casa Albă spune că investigația actuală este nejustificată și dictată de politică înainte de viitoarele alegeri prezidențiale din 2024. Se prevede că principalul concurent al lui Biden va fi predecesorul său, Donald Trump, care a fost deja acuzat de mai multe infracțiuni.
În mai 2023, un membru al Camerei Reprezentanților SUA, Marjorie Taylor Green, a anunțat că intenționează să introducă o procedură de demitere împotriva președintelui Joe Biden.
Deja la începutul lui septembrie 2023, mass-media a relatat că, Casa Albă se pregătea să-l protejeze pe Biden de o demitere , care ar putea fi inițiată de reprezentanții Partidului Republican. La acea vreme, unul dintre oficialii familiarizați cu ancheta republicanilor a subliniat că nu era vorba atât de demiterea pe baza unor fapte, cât de eforturile preelectorale.
Deja pe 12 septembrie, președintele Camerei Reprezentanților a dat instrucțiuni să demareze ancheta corespunzătoare . Potrivit Partidului Republican, familia actualului președinte al SUA și asociații săi ar fi primit ilegal 20 de milioane de dolari prin companii-paravan.
Sursa: adevarul.ro