Au mutat Oltenia în NORD-VESTUL României! Dovada că în Parlament s-a răsturnat CARUL CU PROȘTI!
Au mutat Oltenia în NORD-VESTUL României! Dovada că în Parlament s-a răsturnat carul cu proști! Comisia de cultură a Camerei Deputaților discută proiectul de lege, deja aprobat de Senat, privind instituirea datei de 21 martie drept Ziua Olteniei. Proiectul, inițiat în martie 2016 de către 27 de deputați și senatori, a fost aprobat pe data de 1 noiembrie 2016 de Senat în ciuda opoziției guvernului de la acea dată.
Expunerea de motive, semnată de inițiatori, printre care se numără și actualul președinte al Comisiei de cultură de la Cameră, deputatul PNL Gigel Știrbu, are un debut care reflectă calitatea actului parlamentar: ”Oltenia este o regiune istorică din nord-vestul României”. Apoi urmează o altă frază tembelă: „Deși începută în Moldova, răscoala de la 1907 a atins cote paroxistice în Oltenia”.
După o incursiune istorică care începe din vremurile lui Burebista- Oltenia fiind descrisă la un moment dat drept ”sălaș al unor celebri haiduci și panduri”– expunerea de motive, lungă de 2 pagini, încheie decisiv: ”Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în București ținând în mână o pâine mare, semn al păcii și belșugului. Așadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în București și coboară Podul Calicilor, ca fiind Ziua Olteniei”.
La momentul la care a analizat propunerea, Guvernul Cioloș a avizat negativ solicitarea, ținând cont de ”argumentația vagă precum și modul de justificare, atât în ceea ce privește data evenimentului cât și importanța sa”, considerând că ”este nepotrivită inițiativa de instituire a unei zile prin strictă raportare la anumite episoade istorice pe criterii geografice”, scrie Cursdeguvernare.ro .
Suplimentar, guvernul a mai obiectat că, din propunerea legislativă, ”nu reiese care sunt autoritățile care au obligația de a sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea evenimentului propus”, și că inițiatorii încalcă dispozițiile constituționale potrivit cărora ”nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”.
Inițiatorii proiectului de lege sunt, potrivit fișei proiectului legislativ:
Neafiliaţi: Burlacu Ştefan, Gurzău Adrian, Gust Băloşin Florentin, Iriza Scarlat, Marian Ion Cristinel, Movilă Petru, Negruţ Clement, Udrişte Gheorghe
PSD: Călin Ion, Ciocan Dan, Delureanu Virgil, Florea Daniel, Khraibani Camelia, Rădulescu Romeo, Stănescu Alexandru, Weber Mihai, Zgonea Valeriu Ştefan
PNL: Ardeleanu Sanda-Maria, Crăciunescu Grigore, Militaru Lucian, Ştirbu Gigel-Sorinel
Minoritati: Vainer Aurel
UNPR: Gheorghe Florin, Mazilu Constantin, Mihăilă Ioan, Niculescu Dumitru, Răducanu Ion