Au fost anunțate rezultatele finale ale primului tur al legislativelor din Franța. Exit-poliurile, confirmate: extrema dreaptă pe primul loc

Au fost anunțate rezultatele finale ale primului tur al legislativelor din Franța. Exit-poliurile, confirmate: extrema dreaptă pe primul loc

Rezultatele indicate de exit-polluri au fost confirmate de cifrele oficiale finale anunţate luni de Ministerul de Interne: Rassemblement National (RN), formaţiune de extremă dreapta, s-a clasat pe primul loc.

Marine Le Pen, castigatoarea primului tur al alegerilor legislative FOTO Getty Images

Marine Le Pen, castigatoarea primului tur al alegerilor legislative FOTO Getty Images

La trei săptămâni după alegerile europene, care l-au determinat pe președintele Republicii, Emmanuel Macron, să dizolve Adunarea Națională, peste 49,3 milioane de francezi au fost din nou chemați la urne duminica aceasta pentru primul tur al alegerilor legislative, scrie lefigaro.fr.

Potrivit rezultatelor finale ale Ministerului de Interne, Rassemblement National. Formațiune de extremă drapta și aliații săi s-au clasat pe primul loc, cu 33,15 % din voturi, devansând doar Nouveau Front Populaire.

Alianța partidelor de stânga a obținut 27,99%. Partidul prezidențial Renaissance și aliații săi MoDem și Horizons s-au clasat pe locul al treilea cu 20,76%. Urmează Les Républicains și diferitele partide de dreapta cu 10,23%. Potrivit primelor proiecții ale Ifop, duminica viitoare nu va ieși o majoritate absolută din urne.

Potrivit Place Beauvau, prezența la vot a fost de 66,71%, în creștere cu 19,2 puncte față de 2022, când a atins cel mai scăzut nivel din timpul celei de-a cincea Republici. În urmă cu doi ani, mai puțin de un francez din doi (47,5%) s-a prezentat la urne pentru primul tur al alegerilor legislative.

Anul acesta, cu un număr record de procurori - 2,7 milioane - înregistrați de Ministerul de Interne, cifra este puțin peste doi din trei.

4010 candidați (2362 bărbați, 1648 femei) s-au prezentat în cele 577 de circumscripții pentru aceste alegeri legislative. Extrema stângă a avut cel mai mare contingent cu 654 de candidați, Rassemblement National (RN) a prezentat 562 de candidați (dintre care 63 susținuți de Éric Ciotti), Nouveau Front Populaire 546, Ensemble! 445 și Les Républicains 306. 554 de deputați au candidat pentru realegere, doar 23 de deputați ieșeni retrăgându-se, printre care președintele Comisiei pentru afaceri externe, Jean-Louis Bourlanges, membru MoDem, ecologistul Julien Bayou și Adrien Quatennens, membru Insoumis.

În cadrul acestor alegeri legislative, francezii aleg cei 577 de membri ai Adunării Naționale. Aceștia sunt aleși pentru un mandat de 5 ani, cu excepția cazului în care, ca în acest caz, Adunarea Națională este dizolvată.

Spre deosebire de senatori, acești deputați sunt aleși prin sufragiu universal direct. Fiecare reprezintă una dintre cele 539 de circumscripții electorale ale Franței. Există, de asemenea, 27 în regiunile, departamentele și comunitățile de peste mări și 11 pentru francezii care trăiesc în străinătate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii