
Au femeile auzul mai ascuțit decât bărbații? Ce au descoperit cercetătorii
Conform cercetătorilor britanici și francezi, impresia că femeile au adesea un auz mai ascuțit decât bărbații ar putea fi adevărată, întrucât există dovezi științifice care demonstrează că acest lucru este adevărat.
În urma testelor efectuate pe aproximativ 450 de persoane din 13 țări, echipa a dezvăluit rezultatele care arată că femeile au „în mod obișnuit” o amplitudine auditivă cu aproximativ doi decibeli mai sensibilă decât bărbații.
„Femeile prezintă în mod constant o sensibilitate mai mare cu 2 decibeli în medie pe întregul spectru de frecvențe testat în toate populațiile eșantionate”, a declarat echipa într-un articol publicat în revista Scientific Reports.
Concluzionând că urechile femeilor pot fi cu până la 6 kHz mai ascuțite decât urechile bărbaților în unele populații, echipa a afirmat că femeile nu numai că prezintă o „sensibilitate cohleară crescută” - referindu-se la partea umplută cu lichid a auzului interior care ajută la convertirea undelor sonore pentru a fi citite de creier - dar depășesc bărbații în alte teste acustice.
Acest lucru se datorează faptului că femeile au „funcții superioare atât în sistemul auditiv periferic, cât și în calea auditivă centrală”, susțin oamenii de știință.
„Am fost surprinși să constatăm că femeile au un auz cu doi decibeli mai sensibil în toate populațiile pe care le-am măsurat, iar acest lucru explică majoritatea variațiilor dintre indivizi”, a declarat Turi King de la Universitatea Bath.
În afara diferențelor dintre bărbați și femei, testele au arătat că persoanele care locuiesc în păduri au „cea mai mare sensibilitate auditivă”, în timp ce oamenii de munte se descurcă cel mai prost, iar persoanele „care trăiesc la altitudini mari” au ceea ce cercetătorii au descris ca fiind cea mai scăzută sensibilitate auditivă.
Cercetătorii au constatat că populația, mediul și limba contribuie în mod semnificativ la variațiile auzului, în funcție de factori cum ar fi „peisajele sonore diferite”, nivelurile de zgomot și expunerea la poluare.
„Descoperirile noastre pun la îndoială ipotezele existente și evidențiază necesitatea de a lua în considerare atât factorii biologici, cât și pe cei de mediu atunci când se studiază auzul”, a declarat Patricia Balaresque de la Centrul pentru Biodiversitate și Cercetare de Mediu (CRBE) din Toulouse.
Sursa: adevarul.ro