Au apărut normele metodologice. Cum se vor colecta medicamentele expirate de la populație

Au apărut normele metodologice. Cum se vor colecta medicamentele expirate de la populație

Atât spitalele de stat, cât și cele private sunt obligate să amplaseze în curți containere speciale pentru strângerea medicamentelor expirate de la populație. În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containerele pot fi puse lângă dispensare. Așa arată noua lege de colectare a deșeurilor medicamentoase, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar până acum nu a avut norme metodologice.

Ce facem cu medicamentele expirate - Foto Arhivă

Ce facem cu medicamentele expirate - Foto Arhivă

De la începutul anului, medicamentele ar trebui colectate în curțile spitalelor , potrivit Legii 269 din 10 octombrie 2023, însă Ministerul Sănătății a emis abia acum normele metodologice care au fost publicate în Monitorul Oficial. Managerii Spitalelor așteptau instrucțiuni pentru a pune în aplicare legea intrată în vigoare la 1 ianuarie. Medicamentele expirate sunt considerate deșeuri periculoase, iar aruncarea lor la gunoi poate duce la poluarea apelor și a solului, ceea ce, în final, duce la probleme de sănătate pentru oameni.

Ce facem cu pastilele expirate

Astfel, managerii de spitale vor fi obligați să monteze în curțile unităților medicale containere pentru colectarea deșeurilor de medicamente în locuri accesibile cetățenilor, care să fie însă protejate și monitorizate, fie prin personal de pază, fie prin camere de supraveghere video. În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containerele pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare. Costurile cu eliminarea finală a medicamentelor expirate vor fi acoperite cu bani de la stat, nu din fondurile spitalelor.

Spitalele pot organiza colectarea deșeurilor de medicamente de la populație în zile și intervale orare prestabilite.

Deșeurile de medicamente rezultate de la populație sunt reprezentate de medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc.“, se menționează în documentul oficial.

Acesta mai arată că deșeurile de medicamente sunt colectate separat de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului. Legea impune includerea avertismentului: „MEDICAMENTELE EXPIRATE TREBUIE RETURNATE ÎN SPITALE“ pe etichetele medicamentelor, cu implementarea acestei prevederi până la 31 decembrie 2028.

Costurile pentru desfășurarea operațiunilor (…) de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabilește prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătății“, prevede legea.

Punerea în practică

Din punctul nostru de vedere, este destul de greoi să pui în spatele spitalului și sarcina asta. Farmaciile cu circuit extern ar fi trebuit să facă treaba asta, pentru că, într-un spital, vin sute de oameni în fiecare zi. Trebuie ținută o evidență, trebuie securizate: vine un om și aruncă niște medicamente, și după vine al doilea și începe să cotrobăie să vadă ce l-ar interesa din ce a aruncat cel de dinainte. Spitalele au o mulțime de activități, să le mai încarci și cu colectarea medicamentelor expirate de la toată populația este o sarcină excesivă. Eu aș putea să mă prefac că fac ceva, să pun un coș de gunoi la intrarea în spital pe care scriu Medicamente Expirate. Aruncați-le, dar sunt o mulțime de alte probleme, de evidență a acestor medicamente, de securizare“, a explicat recent dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din București, pentru „Adevărul“.

Săptămâna trecută, la Institutul „Matei Balș“, a fost amenajat un loc pentru colectarea acestor deșeuri, la intrarea principală în spital.

Deși inițiatorul legii , Adrian Wiener, medic primar la bază, spunea că lucrurile vor fi simplificate, pentru că în curțile spitalelor „vor fi niște recipiente unidirecționale, (...) aproape de intrarea din stradă, astfel încât să fie vizibile“, în care oamenii să pună medicamentele expirate – cei de la spitale spun că acestea trebuie securizate. Mai mult decât atât, acesta insistă că nu este nevoie de reguli specifice de aplicare. Legea ar elimina și formularele, procesele-verbale de predare, după cum menționează sursa citată.

Ce se întâmpla până acum

Nici până acum situația acestor deșeuri nu era foarte clară, având în vedere că unele farmacii le primeau, iar altele, nu. Farmaciștii s-au ferit de colectare pe motiv că medicamentele ce fac parte din categoria toxice și stupefiante implicau foarte multe formulare de completat și pentru care erau cerute foarte multe detalii.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor, spunea recent că „s-au tot așteptat niște norme“ pentru ca farmaciile să poată colecta medicamentele expirate și, chiar dacă au existat mai multe propuneri de soluționare a problemei deșeurilor medicamentoase, nu au fost date norme clare niciodată. Astfel, până la finalul anului trecut, legislația din domeniu prevedea că medicamentele expirate provenite de la populație se depun la farmacii, dar nu stabilea obligația ca acestea să le primească.

Poluarea cu medicamente

Se estimează că 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gunoi sau în sistemul de canalizare. Doar puțin peste o tonă merg către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care este și singura instituție autorizată să le distrugă. O cercetare, citată de inițiatorii proiectului de lege, arată că în 65% din apele curgătoare, printre care și Dunărea, nivelul a 14 dintre cele mai comune antibiotice depășește și de 300 de ori limitele maxime admise. Astfel, poluarea cu aceste substanțe duce la creșterea rezistenței la antibiotice, dar și la poluare cu hormoni, citostatice sau antidepresive.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...