Au apărut detaliile atacului cu rachetă prin care a fost lovit podul Crimeei. Casa Albă a dat undă verde operațiunii

Au apărut detaliile atacului cu rachetă prin care a fost lovit podul Crimeei. Casa Albă a dat undă verde operațiunii

Ucraina a lovit podul din Crimeea cu rachete ATACMS, în 2024. Iar președintele Vladimir Zelenski a insistat personal asupra distrugerii podului, considerându-l unul dintre pașii simbolici și de importanță strategică.

Podul din Crimeea, lovit cu rachete ATACMS Foto:dialog

Podul din Crimeea, lovit cu rachete ATACMS Foto:dialog

În 2024, forțele armate ucrainene au lovit podul din Crimeea cu rachete ATACMS americane, ca parte a unei operațiuni speciale la care au participat SUA și Marea Britanie. Acest lucru a fost raportat de The New York Times , abia acum au devenit cunoscute detaliile atacului secret, care ar fi trebuit să distrugă o instalație-cheie a peninsulei ocupate.

Publicația citată a aflat că atacul asupra podului din strâmtoarea Kerch a făcut parte dintr-o operațiune secretă cu numele de cod Lunar Hail, dezvoltată în 2024 de SUA împreună cu Ucraina și Marea Britanie.

Operațiunea a fost un răspuns la cererile Kievului de a începe să revină la frontierele din 1991 și a fost menită să forțeze Rusia să își reducă prezența militară în Crimeea .

Conform planului, loviturile urmau să lovească aproximativ 100 de infrastructuri militare rusești cheie din peninsulă. Ținta centrală a fost podul din Crimeea, care este cea mai importantă arteră logistică ce leagă Rusia de Crimeea ocupată.

Potrivit NYT, Vladimir Zelenski a insistat personal asupra distrugerii podului, considerându-l unul dintre pașii simbolici și de importanță strategică.

Casa Albă a dat undă verde

Anterior, loviturile asupra podului din Crimeea au fost considerate o „linie roșie” în SUA, dar de data aceasta Casa Albă a dat undă verde.

Armata americană și britanică, precum și CIA, au lucrat în secret cu ucrainenii la un plan de atac, care includea utilizarea atât a rachetelor, cât și a dronelor maritime.

Anterior, loviturile asupra podului din Crimeea au fost considerate o „linie roșie” în Statele Unite, dar de data aceasta Casa Albă a dat undă verde. Armata americană și cea britanică, precum și CIA, au lucrat în secret cu ucrainenii la planul de atac, inclusiv la utilizarea de rachete și drone maritime.

Care a fost planul Ucrainei

Planul inițial era de a lansa un atac combinat: rachetele ATACMS urmau să lovească secțiunile slabe ale podului, iar dronele urmau să detoneze în apropierea suporturilor.

Dar Rusia și-a consolidat apărarea, iar Ucraina a decis să folosească doar rachete. Comandantul NATO Europa, Christopher Cavoli, și generalul-locotenent Antonio Aguto au insistat asupra anulării sau amânării, considerând că ATACMS nu erau suficiente pentru a distruge podul.

Potrivit NYT, salva ATACMS de pe pod a fost lansată la mijlocul lunii august 2024. Este probabil să se refere la evenimentele din 16 august, când Ministerul rus al Apărării a raportat interceptarea a 12 rachete, dar nu a fost recunoscută nicio daună la momentul respectiv.

În prezent, oficialii americani au confirmat publicației că atacul a atins ținta: podul a suferit unele daune la nivelul carosabilului, care au fost reparate ulterior cu promptitudine. În orice caz, operațiunea este considerată un pas demonstrativ important care, pentru a doua oară în timpul războiului, a încălcat integritatea unui sit considerat anterior un simbol al controlului rus asupra peninsulei ucrainene.

Deși podul nu a fost distrus, simplul fapt că a fost lovit a trimis un puternic semnal politic și psihologic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Când scapă România de astfel de personaje?

3 Cine l-a salvat pe Emil Hurezeanu de la remaniere. Culisele discuțiilor purtate în coaliție

4 Voi ați citit ce-a declarat astăzi liderul AUR Claudiu Târziu?

5 Paradisul bogaților. Locul „secret” unde românii cu bani își iau case la prețuri mici. „Dobânda la bancă e 0,92%”