Atmosfera de la Kremlin în ajunul aniversării unui an de la invazie. Ce spun elitele ruse

Atmosfera de la Kremlin în ajunul aniversării unui an de la invazie. Ce spun elitele ruse

Cei mai mulți membri ai elitei politice și de afaceri a Rusiei s-au împăcat cu războiul ce împlinește un an, relatează The Moscow Times, care a vorbit cu peste 10 oficiali ruși.

Putin a ținut ultimul discurs privind starea națiunii în 2021 FOTO SHUTTERSTOCK

Putin a ținut ultimul discurs privind starea națiunii în 2021 FOTO SHUTTERSTOCK

În ajunul aniversării invaziei din 24 februarie în Ucraina, Putin se adresează Adunării Federale a Rusiei, formată din deputați ai Dumei de stat, membri ai Consiliului Federației și alți oficiali. În acest an, sunt prezenți și oficiali militari implicați în invazie.

Anul trecut, Kremlinul a anulat discursul privind starea națiuni, la fel și conferința de presă anuală a lui Putin și sesiunea televizată de întrebări și răspunsuri. Astfel, acesta este primul eveniment politic important din Rusia de când tancurile au trecut granița în Ucraina.

Ultimul discurs al lui Putin despre starea națiunii a fost în aprilie 2021.

Oficialii care au cerut să vorbească sub condiția anonimatului au admis faptul că starea de spirit a elitei ruse s-a schimbat considerabil de când a început războiul.

Ca să scurtăm povestea, toată lumea s-a obișnuit cu el. E posibil să trăiești. Șocul a trecut. Nu mai există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm”, a declarat o figură de rang înalt a partidului pro-Kremlin Rusia Unită.

Acceptare

După ce au depășit șocul inițial, majoritatea celor intervievați de Moscow Times mărturisesc că au ajuns să accepte războiul. Totodată, unii dintre ei și-au exprimat îngrijorări că Kremlinul nu reușește să acționeze decisiv, în timp ce sunt și oficiali care sunt de părere că asaltul Ucrainei a fost o greșeală sau care recunosc că munca legată de război este istovitoare.

„Încerc să-mi amintesc care au fost lucrurile de care am fost privat și de ce îmi este dor. Nu îmi vine nimic în minte”, spune oficialul de la Rusia Unită, admițând totuși că după invazie a fost întristat de vestea că nu mai poate merge în vacanță în Europa. Câteva luni mai târziu s-a bucurat însă de o vacanță în India.

Reexaminare

„Voluntar sau involuntar, atunci când Rusia e înconjurată de țări ostile, fiecare membru al elitei trece printr-un proces de evaluare internă”, a apreciat un oficial de la Kremlin.

Luptele din Ucraina au dus la aparația unei secțiuni conservatoare a elitei ruse care, tot mai frustrată de modul în care a fost pusă în aplicare operațiunea militară specială și de lipsa victoriilor, cere o abordare mai dură a ostiilităților.

Nemulțumire

„Suntem sau nu în război ? Dacă răspunsul e afirmativ, de ce suntem atât de blânzi în privința livrărilor de arme ale Ucrainei, a vizitei [președintelui american Joe] Biden și a altor politicieni? Unde este reacția dură?", s-a arătat nemulțumit un înalt oficial de la Kremlin într-o conversație cu The Moscow Times.

Un alt oficial de rang înalt de la Kremlin a declarat că vizita lui Biden la Kiev în ajunul discursului lui Putin este o escaladare și o încercare de a-l influența pe președintele rus.

„Problema este că suntem indeciși, inconsecvenți, iar liderul nu ne poate spune ce să facem”, a declarat un fost oficial de la Kremlin pentru The Moscow Times.

Toate acestea, a spus el, sunt complicate de faptul că, într-un an de război, nu au existat realizări politice sau militare evidente pentru Rusia.

Nu există victorii militare. Nu am avut un răspuns pentru [atacul asupra] podului din Crimeea sau pentru distrugerea conductelor Nord Stream”, a remarcat el.

Atmosfera la Kremlin

În acest context, au apărut multe speculații cu privire la conținutul discursului lui Putin de marți, mulți așteptându-se la un anunț major privind o nouă fază a războiului.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului ar fi declarat săptămâna trecută că președintele rus va aborda teme precum progresul operațiunii militare din Ucraina, situația internațională și „perspectivele de dezvoltare ale Rusiei”.

Ar trebui să fie, totodată, începutul campaniei electorale a lui Putin”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul establishmentului rus pentru The Moscow Times, cu referire la alegerile prezidențiale care vor avea loc anul viitor.

„Evident, Putin își va baza campania [pentru realegerea sa] pe patriotism și valori tradiționale, dar cu această situație pe front nu va fi deloc ușor”, a declarat un oficial de la Kremlin familiarizat cu pregătirile pentru discurs.

Pentru oficialii tehnocrați din guvernul rus, un an de invazie a însemnat străduința de a preveni colapsul economic pe fondul izolării internaționale, al cerințelor unei economii de război și al sancțiunilor occidentale.

Atmosfera generală este în general sumbră, a declarat o sursă apropiată cabinetului.

„Toată lumea crede că autoritățile sunt încăpățânate”, a declarat o sursă apropiată guvernului, care îl cunoaște personal pe premierul Mihail Mișușin.

„Există un grup mare la putere care crede că este nevoie de victorie și atât. În același timp, ei nu pot explica în ce ar consta victoria, cu excepția ideii că trebuie să se ajungă la Kiev."

Totuși, majoritatea oficialilor guvernamentali și a directorilor companiilor mari sunt interesați de un acord de pace cât mai curând posibil, potrivit sursei guvernamentale citate.

Atmosfera generală este în general negativă, toată lumea este obosită", a spus el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...