Atlanticul de Nord se confruntă cu un val de căldură marină fără precedent

Atlanticul de Nord se confruntă cu un val de căldură marină fără precedent

Temperaturile din unele părți ale Oceanului Atlantic de Nord au crescut vertiginos, un val de căldură marină "excepțional" fiind înregistrat în largul coastelor Regatului Unit și ale Irlandei, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la impactul asupra vieții marine.

Încălzirea globală își pune amprenta

Încălzirea globală își pune amprenta

Unele părți ale Mării Nordului se confruntă cu un val de căldură marină de categoria 4 - definit ca fiind "extrem" - potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice. În unele zone, temperaturile apei sunt cu până la 5 grade Celsius (9 Fahrenheit) mai ridicate decât de obicei, potrivt yahoo.com.

Oceanele globale au fost excepțional de calde timp de câteva luni. În lunile aprilie și mai s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi la suprafața oceanului pentru aceste două luni de când au început înregistrările, în 1850.

Imaginea regională este și mai sumbră, potrivit Met Office din Marea Britanie: În mai, temperaturile din Atlanticul de Nord au fost cu aproximativ 1,25 grade Celsius (2,25 Fahrenheit) peste medie.

"Atlanticul de est, din Islanda până la tropice, este mult mai cald decât media. Dar zonele din jurul unor părți din nord-vestul Europei, inclusiv unele părți din Marea Britanie, au printre cele mai ridicate temperaturi la suprafața mării în raport cu media", a declarat Stephen Belcher, cercetătorul șef al Met Office, într-un comunicat.

Mulți oameni de știință trag un semnal de alarmă

Valul de căldură este "foarte excepțional", a declarat Mika Rantanen, cercetător la Institutul meteorologic finlandez. Este "în prezent cel mai puternic de pe Pământ", a declarat el pentru CNN.

Richard Unsworth, profesor asociat de bioștiințe la Universitatea Swansea din Marea Britanie și director fondator al Project-Seagrass, a calificat valul de căldură din Atlantic drept "total fără precedent".

Este "cu mult peste cele mai pesimiste previziuni privind schimbările climatice din regiune. Este cu adevărat înfricoșător cât de repede se schimbă acest bazin oceanic", a declarat el pentru CNN.

Riscurile sunt mari pentru speciile marine, cum ar fi peștii, coralii și iarba de mare - multe dintre acestea s-au adaptat pentru a supraviețui în anumite intervale de temperatură. Apa mai caldă le poate stresa și chiar ucide.

"Există un potențial foarte mare ca animale precum stridiile, plantele și algele să fie ucise de acest val de căldură marină europeană, în special în apele puțin adânci, unde temperaturile pot depăși nivelurile de fond", a declarat Unsworth.

La începutul acestei luni, mii de pești morți au ajuns de-a lungul coastei Golfului Mexic din Texas, o situație despre care oamenii de știință cred că are legătură cu creșterea temperaturii oceanelor, deoarece apa mai caldă este capabilă să rețină mai puțin oxigen.

Iar în 2021, un val de căldură extremă a adus la pierire aproximativ un miliard de scoici pe coasta de vest a Canadei.

Oamenii de știință spun că există o serie de factori care stau la baza căldurii extreme.

"Este combinația clasică de bază a schimbărilor climatice provocate de om cu un strat de variație naturală în cadrul sistemului climatic pe deasupra", a declarat Met Office din Marea Britanie într-un comunicat.

Poluarea care încălzește planeta crește pe măsură ce lumea continuă să ardă combustibili fosili, ceea ce înseamnă temperaturi mai ridicate pentru oceane și uscat.

El Niño, care tinde să aibă un efect de încălzire la nivel global , este de așteptat să ducă temperaturile și mai sus în acest an.

Și alți factori pot juca un rol, inclusiv lipsa prafului din Sahara, care de obicei ajută la răcirea regiunii prin reflectarea luminii solare. "Vânturile mai slabe decât media au redus amploarea prafului din atmosfera din regiune, ceea ce ar putea duce la temperaturi mai ridicate", a declarat Albert Klein Tank, șeful Centrului Hadley al Met Office, într-o declarație.

Vânturile mai slabe pot, de asemenea, să fi contribuit la creșterea temperaturilor, deoarece vânturile puternice din vest răcesc de obicei suprafața oceanului, a spus Rantanen.

Un alt potențial factor de încălzire a oceanelor ar putea fi reglementările antipoluare care impun navelor să reducă cantitatea de sulf din combustibilul lor, reducând aerosolii din atmosferă. În timp ce acești aerosoli au un impact negativ asupra sănătății umane, ei au, de asemenea, un impact de răcire prin reflectarea luminii solare.

Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, valurile de căldură marine vor deveni tot mai frecvente. Frecvența valurilor de căldură marine a crescut deja de peste 20 de ori din cauza încălzirii globale cauzate de om, potrivit unui studiu din 2020.

"Deși nu putem prezice în detaliu intensitatea, durata și localizarea evenimentelor de încălzire severe, cum ar fi actualul val de căldură marină, știm că este din ce în ce mai probabil ca acestea să fie mai frecvente pe măsură ce sistemul nostru climatic se prăbușește și mai mult", a declarat Unsworth.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri