Atlantic Council: Polonia conduce răspunsul Europei împotriva invaziei ruse din Ucraina
Germania și Statele Unite au dominat zilele trecute titlurile presei internaționale cu decizia de a livra tancuri de luptă Ucrainei. Totuși, „eroul necunoscut” din spatele acestui act de reper este de fapt Polonia.
FOTO Shutterstock
Conducerea de la Varșovia a jucat un rol esențial în eforturile de a convinge mai ales Berlinul de necesitatea susținerii armatei ucrainene cu tancuri moderne. Acesta este cel mai recent exemplu de leadership polonez din ultimul an, în condițiile în care Europa se confruntă cu cel mai grav conflict armat de pe teritoriul său de la cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945) încoace, scrie jurnalista Diane Francis pentru Atlantic Council.
Presiunile fără încetare ale Poloniei în vederea creșterii sprijinului de orice tip pentru Ucraina reflectă preocupările sale istorice în legătură imperialismul rusesc, pe care l-a îndurat atât sub forma țaristă, cât și sub cea sovietică. Din momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2004, politicienii de la Varșovia au avertizat în mod constant în privința creșterii amenințărilor din partea unei Rusii tot mai revizioniste.
Polonezii s-au arătat alarmați la orice indiciu de strângere a legăturilor între Berlin și Moscova, opunându-se cu fermitate îndeosebi parteneriatului germano-rus privind gazoductele Nord Stream. Politicienii de la Varșovia au văzut în acest proiect strategic de infrastructură energetică drept o versiune contemporană a Pactului Molotov-Ribbentrop, care a dus la invadarea Poloniei de către Hitler și Stalin și la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. Varșovia a atras atenția în mod repetat că gazoductele Nord Stream fac posibilă excluderea Ucrainei de pe traseul de livrare a gazelor rusești către Europa, ceea ce o expune unei agresiuni militare și vulnerabilizează Europa. Însă Berlinul a ales să ignore aceste avertismente până în ajunul declanșării războiului la scară largă din Ucraina.
Rolul important jucat în prezent de Polonia în politica de securitate a Europei are o bază solidă. Odată cu aderarea la NATO, în 1999, Polonia a devenit un pivot de securitate pe flancul estic al alianței. Acest lucru s-a materializat datorită poziției geografice strategice și unei creșteri economice remarcabile, care au contribuit la finanțarea modernizării și extinderii rapide a armatei poloneze. În prezent, Polonia are a 20-a cea mai puternică armată din lume.
De asemenea, din multe puncte de vedere, Polonia a dat tonul în răspunsul umanitar al Europei pentru Ucraina. De la lansarea invaziei, la 24 februarie 2022, Polonia a primit peste 1,5 milioane de refugiați ucraineni, mai mulți decât oricare altă țară europeană, și le-a oferit o serie de beneficii, cum ar fi accesul la asistență medicală și educație, precum și posibilități de angajare.
Polonia este, totodată, principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, trimițând sute de tancuri și alte arme esențiale. În plus, Polonia joacă un rol vital în eforturile logistice de livrare a ajutorului militar internațional în Ucraina.
Pe plan diplomatic, Polonia s-a plasat în fruntea apelurilor la înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei. Recent, liderii politici de la Varșovia au făcut presiuni asupra Berlinului pentru a permite susținerea armatei ucrainene cu tancuri Leopard 2 fabricație germană. Când cancelarul german Olaf Scholz a ezitat pe această temă, Polonia a amenințat că va sfida restricțiile Berlinului în privința reexportului și va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. „E alegerea Germaniei dacă preferă să privească de pe margine, riscând să se situeze de partea greșită a istoriei”, a spus premierul polonez.
Germania a cedat în cele din urmă, dar tărăgănărea sa în cazul tancurilor Leopard, care se adaugă sagăi Nord Stream, i-a diminuat statutul. Ambivalența aparentă a Germaniei față de o Rusie prădătoare i-a permis Poloniei să-și asume o poziție de leadership moral în problemele de securitate ale Europei. Varșovia nu a ezitat să critice Austria și Ungaria pentru complezența arătată față de Rusia lui Putin și să acuze Germania să „stă în calea” înăspririi sancțiunilor.
Leadershipul polonez ajută la umplerea unui vid geopolitic creat de scăderea influenței forțelor tradiționale ale Europei. În 2016, Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană, ceea ce a redus considerabil capacitatea sa de a modela răspunsul Europei la amenințările reprezentate de Rusia. Pe de altă parte, în cei 23 de ani de când se află la putere, Putin a reușit să coopteze politicieni și oameni de afaceri francezi și germani cu acorduri comerciale, conducte și alte stimulente. Nu este o coincidență că dictatorul rus a acceptat doar Germania și Franța ca participante la discuțiile în formatul Normandia privind negocierea păcii în Donbas, o regiune din estul Ucrainei unde Kremlinul a încurajat în 2014 izbucnirea unei rebeliuni separatiste pro-ruse. Negocierile în formatul Normandia au condus la încheierea Acordurilor de la Minsk, care au eșuat între timp și au pregătit scena pentru războiul la scară largă din Ucraina.
Polonia încearcă acum să avertizeze întreaga lume despre pericolul reprezentat de Rusia lui Putin. „Acesta nu este doar un conflict regional. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o potențială sursă de conflagrație mondială”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din septembrie 2022.
Leadershipul polonez în răspunsul european la invazia lui Putin stabilește legături fără precedent între poporul polonez și cel ucrainean. Aceste două națiuni au numeroase dezacorduri istorice. Cu toate acestea, acum se unesc împotriva amenințării existențiale pe care o reprezintă Rusia la adresa lor. Sondajele de opinie efectuate în Ucraina identifică în mod regulat Polonia drept cel mai apropiat partener al țării.
În timp ce Kremlinul își ascunde în mod cinic genocidul din Ucraina cu evocări ale frăției slave, Polonia dă dovadă de un sprijin cu adevărat fratern. Noile legături între Varșovia și Kiev ar putea modela viitorul peisaj geopolitic al regiunii. Odată ce Rusia va fi învinsă, Ucraina își va aprofunda probabil parteneriatul cu Polonia pentru a forma un bloc puternic în Europa și pentru a avea o voce însemnată în lumea democratică. Centrul de greutate al Europei se deplasează spre est, iar Polonia este în frunte, conchide Diane Francis.
Sursa: adevarul.ro