Atlantic Council: Contraofensiva lentă a Kievului a produs îngrijorare în Vest, iar tot mai multe voci sugerează că Ucraina trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia
Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a depășit borna de 530 de zile, iar Rusia nu dă semne că își dorește pacea, iar deznodământul rămâne imprevizibil. Acum, contraofensiva lentă a Kievului a produs îngrijorare în Vest, iar tot mai multe voci sugerează că Ucraina trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia. În același timp este și un semnal de alarmă pentru Occident, prin prisma faptului că livrările de arme spre Kiev au întârziat și efectul se vede pe câmpul de luptă.
Dar astfel de argumente sunt periculos de înșelătoare. În realitate, ritmul lent al progresului contraofensiv al Ucrainei nu ar trebui să surprindă. La urma urmei, Ucrainei nu are aviație modernă și capacități de lovitură pe rază lungă, în timp ce Rusia a avut la dispoziție multe luni pentru a pregăti apărări formidabile pe teritoriul ucrainean ocupat, inclusiv fortificații complexe și câmpuri minate vaste, potrivit Atlantic Council .
Adevărata întrebare este dacă Occidentul face suficient pentru a sprijini eforturile militare ale Ucrainei. Răspunsul direct este nu. Ajutorul militar oferit din februarie 2022 a fost, fără îndoială, crucial, dar este departe de ceea ce este necesar pentru ca Ucraina să execute o operațiune de succes împotriva unui inamic bine înarmat și profund înrădăcinat.
Niciun general occidental nu ar visa să încerce o ofensivă similară înarmat doar cu armele aflate în prezent la dispoziție armatei ucrainene, multe dintre ele rămase din alte vremuri.
Întârzierile în livrarea ajutoarelor militare au costat deja nenumărate vieți ucrainene. Dacă Ucraina ar fi primit tancuri de luptă moderne, rachete cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă și sisteme de apărare antirachetă Patriot în primele luni ale luptei, dinamica războiului ar fi fost semnificativ diferită.
Dacă o parte semnificativă a acestor arme ar fi fost trimisă în Ucraina în 2021, întreaga invazie ar fi putut fi evitată. În schimb,
Pacea de compromis a Ucrainei, un eșec pentru Occident
Apelurile de a face presiuni asupra Ucrainei spre un fel de reglementare negociată sunt la fel de inutile și reflectă o interpretare greșită fundamentală a invaziei Rusiei. În repetate rânduri, Putin și-a exprimat clar intenția de a distruge statalitatea ucraineană și de a șterge identitatea națională ucraineană.
După cum a observat pe bună dreptate secretarul de stat al SUA Antony Blinken în februarie 2023, Rusia luptă pentru cucerire, în timp ce Ucraina luptă pentru libertate. Dacă Rusia încetează să lupte, războiul se va încheia, dar dacă Ucraina încetează să lupte, va înceta să mai existe, a avertizat el.
După optsprezece luni de rezistență care a implicat pierderi teribile și sacrificii incredibile, ar trebui să fie evident pentru toți observatorii serioși că Ucraina nu va negocia cu privire la continuarea existenței sale. Dimpotrivă, autoritățile ucrainene și-au clarificat în mod repetat angajamentul pentru eliberarea completă a țării.
Nicio reducere a ajutorului militar occidental nu ar putea constrânge Ucraina să facă schimb de pământ pentru pace sau să condamne milioane de ucraineni la ororile ocupației permanente ruse. O soluție de a testa această teorie defectuoasă ar prelungi războiul și mai mult și ar crește suferința poporului ucrainean, încurajând în același timp Kremlinul.
Orice încercare de a abandona Ucraina sau de a forța țara la o pace de compromis ar fi un eșec moral și strategic de cel mai înalt nivel din care Occidentul colectiv s-ar strădui să-și revină.
Pentru a proteja securitatea internațională, Rusia trebuie învinsă. Acest lucru poate fi realizat oferind Ucrainei instrumentele necesare pentru a finaliza misiunea.