Atenționare de tornadă în România, emisă de specialiștii europeni. Ce fenomene se anunță

Atenționare de tornadă în România, emisă de specialiștii europeni. Ce fenomene se anunță

Un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe a emis miercuri, 12 iulie, o atenționare de tornadă pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României.

Atenționarea este valabilă de joi, ora 18, până vineri, 14 iulie. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Atenționarea este valabilă de joi, ora 18, până vineri, 14 iulie. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Atenționarea este valabilă de joi, 13 iulie, ora 18, până vineri, 14 iulie, ora 6. Astfel, se vor semnala următoarele fenomene: vânt puternic , cu rafale de peste 100 km/h, căderi de grindină și există riscul formării unor tornade.

De asemenea, conform European Storm Forecast Experiment (Estofex) , este vorba de o alertă de nivelul trei dintr-un maxim de 5.

Se așteaptă să izbucnească furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina”, conform Estofex.

Se estimează că un sistem frontal va traversa din Europa Centrală până în Serbia, România și Ucraina, înconjurând flancul estic al lanțului alpin. De-a lungul și înaintea frontului, masa de aer foarte umedă va permite o suprafață mare de 1000+ J/kg de MLCAPE.

Un nivel 3 este emis pentru NE Croației, S Ungaria, N Serbia și centrul/N România, în principal pentru rafale puternice de vânt și grindină mare până la foarte mare. Peste România va fi prezentă și amenințarea tornadei” a mai menționat Estofex.

Alertă meteo: 4 zile de foc. Cod portocaliu de caniculă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi alerte de cod portocaliu şi galben de furtuni şi caniculă . Specialiştii spun că astăzi, 13 iulie, vom avea parte de cea mai călduroasă zi.

Astfel, un cod portocaliu de instabilitate atmosferică intră în vigoare joi, 13 iulie, la 15.00 și va fi valabil până vineri dimineață la ora 08.00.

În intervalul menționat în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70-90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și izolat peste 50-60 l/mp).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 De citit...

5 S-a deschis Cutia Pandorei? / Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS