Atenție, Putin încă nu și-a jucat cele mai periculoase cărți!
Putin îşi poate folosi rezervele de petrol şi gaze cu un efect devastator şi poate trimite unde de şoc în economiile noastre dependente de combustibilii fosili.
În urmă cu câteva săptămâni, banca americană JP Morgan a lansat un avertisment apocaliptic care abia dacă a făcut vâlvă în afara presei financiare. Aceasta a declarat că, dacă Rusia ar opri complet exporturile de petrol, şocul asupra economiei mondiale ar putea fi atât de mare încât preţul petrolului se va mări instantaneu de patru ori, la aproape 400 de dolari pe baril. În prezent, acesta se situează în jurul valorii de 100 de dolari pe baril.
Potrivit unui material publicat de Independent , întrucât lumea este încă foarte dependentă de petrol, şocul pentru economia mondială ar fi mult mai grav decât în anii 1970 - şi ne-ar arunca într-o recesiune profundă.
Dar nu numai atât. Săptămâna aceasta, Rusia a oprit, de asemenea, cea mai mare parte a livrărilor sale de gaze naturale către Europa, prin conducta Nordstream 1, ca parte a unei întreţineri de rutină planificate. Ar trebui să fie doar pentru o perioadă scurtă, dar guvernul german este serios îngrijorat că Rusia ar putea închide complet robinetul. Putin a început deja să reducă livrările de gaze către Europa în ultimele luni, ceea ce a dus la creşterea continuă a preţurilor. Nu este greu de înţeles cum s-ar putea întâmpla acest lucru şi de ce impactul ar fi catastrofal.
Rusia a câştigat miliarde de dolari în plăţi suplimentare pentru petrol şi gaze - datorită preţurilor mai mari - de când a invadat Ucraina. Preţurile la petrol şi gaze sunt stabilite la nivel internaţional, iar pe această piaţă Rusia este un jucător dominant. Întrucât rezervele mondiale sunt deja întinse până la limită, o interdicţie a Rusiei ar duce instantaneu la creşterea preţurilor la ceea ce JP Morgan a numit niveluri "stratosferice".
În timp ce Statele Unite dispun de rezerve abundente, Europa este încă profund dependentă de Rusia. Industria germană şi italiană, în special, ar fi paralizată de costurile energetice mai mari, iar mii de companii ar da pur şi simplu faliment. Milioane de oameni ar rămâne fără locuri de muncă, iar facturile lor la energie ar creşte vertiginos până la niveluri nesustenabile. Milioane de oameni nu şi-ar mai permite să gătească sau să conducă maşini.
Putin deja a transformat combustibilii fosili în arme. Recent, el a oprit furnizarea de gaze către mai multe ţări europene dacă acestea nu plăteau în ruble, forţându-le în cele din urmă să cedeze. De asemenea, a tăiat exporturile ucrainene de alimente pentru a creşte preţurile în întreaga lume. Gazul natural rivalizează acum cu petrolul, fiind combustibilul care modelează geopolitica - şi nu este suficient pentru toţi, după cum a afirmat recent Bloomberg News.
Unii cred că ar fi o prostie să îşi taie propria sursă de venit, dar guvernul rus a acumulat o rezervă suficientă de numerar pentru a se proteja împotriva acestui lucru. În plus, timpul se scurge pentru Putin: până anul viitor, Germania intenţionează să se debaraseze de dependenţa sa de Rusia.
Prin întreruperea bruscă a livrărilor, Putin ar produce un şoc colosal pentru economiile noastre dependente de petrol şi gaze. Pieţele bursiere s-ar prăbuşi şi mii de companii ar da faliment din cauza faptului că nu-şi mai pot permite aprovizionarea cu energie. Milioane de oameni şi-ar pierde locurile de muncă, iar Occidentul şi-ar pierde instantaneu voinţa politică de a trimite bani în Ucraina. Putin ar câştiga.
Dar nu trebuie să fie aşa. Iată ce am fi putut face - şi încă mai putem face. Guvernele occidentale ar putea emite decrete de urgenţă pentru a dezvolta aprovizionarea cu energie solară şi eoliană la scara industrială. Acestea ar putea deschide calea pentru ca noile ferme solare şi eoliene să fie desfăşurate rapid, în special pe uscat. Fermele de energie curată pot fi construite rapid şi ieftin - cel mai mult timp se petrece pentru obţinerea autorizaţiilor şi a avizelor. Construirea rapidă a numeroase parcuri solare şi eoliene ar duce la micşorarea volumului de aprovizionare cu energie electrică, reducând presiunea asupra aprovizionării cu gaz necesar pentru gătit şi încălzire. De asemenea, am fi putut emite mai multe subvenţii pentru achiziţionarea de vehicule electrice, reducând astfel dependenţa noastră de petrolul străin pentru transport.
În schimb, guvernele occidentale au fost uimitor de mioape de-a lungul acestui conflict. Am petrecut luni de zile concentrându-ne mai mult pe obţinerea de noi rezerve de petrol şi gaze. Orice nouă investiţie în noi zăcăminte de petrol sau gaze - pe care nu le controlăm - nu ar intra în funcţiune suficient de repede. Poate dura până la un deceniu pentru a dezvolta un nou câmp de petrol sau gaze.
Ne-am dublat eforturile în ceea ce priveşte combustibilii fosili deoarece sistemul nostru politic este încă plin de lobbyişti din domeniul petrolului şi al gazelor. Numai Partidul Conservator a primit peste 1 milion de lire sterline în donaţii de la companii petroliere, petrostaţii, aeroporturi şi întreprinderi.
Merită să le reamintim oamenilor că nu contează cât de mult petrol şi gaze extrage Marea Britanie din Marea Nordului - această rezervă este în mare parte deţinută de companii internaţionale, iar preţurile sunt controlate de cei mai mari furnizori de petrol şi gaze din lume: SUA, Arabia Saudită şi Rusia. Avem puţină autonomie în această privinţă.
Timpul se scurge; nu doar pentru Putin - ci şi pentru Europa. Trebuie să recunoaştem şi să ne pregătim nu doar pentru pericolul reprezentat de Putin, ci şi de cele mai puternice arme ale sale: rezervele sale de petrol şi gaze. Trebuie să declarăm starea de urgenţă şi să ne debarasăm de această dependenţă, altfel milioane de oameni vor plăti preţul cu mijloacele lor de trai. SURSA: epochtimes-romania.com