Atenţie la alimentele consumate în post. Peştele exotic poate fi un real pericol pentru sănătate

Atenţie la alimentele consumate în post. Peştele exotic poate fi un real pericol pentru sănătate

Postul Cărciunului aduce şi multe zile în care credincioşii beneficiază de ,,dezlegare la peşte". În acest condiţii, susţin cadrele medicale, este bine să cunoaştem câteva detalii care ne-ar putea feri de probleme grave de sănătate.

Peşte SURSĂ Shutterstock

Peşte SURSĂ Shutterstock

Conform doctorilor, intoxicaţia cu peşte poate fi foarte periculoasă, conducând la simptome zgomotoase.

,,Gătirea nu distruge aceste toxine"

Medicii susţin că există anumite categorii de peşte şi crustacee care pot conţine biotixine otrăvitoare.

,,Este bine să transmitem câteva informaţii în vederea prevenţiei intoxicaţiei cu acest aliment. Astfel, este bine să ştim că, în anumite perioade ale anului , mai multe specii de peşti şi crustacee pot conţine biotoxine otrăvitoare, care persistă chiar şi după gătire. Peştii cu aceste toxine nu arată, nu miros şi nu au gust urât. Gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug toxinele. Astfel, prin urmare, otrăvirea este inevitabilă. Ele sunt întâlnite mai ales la peştii din zonele tropicale şi subtropicale", a precizat dr. Florin Roşu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi.

Care sunt simptomele intoxicaţiei

Cadrele medicale mai spun că toxina botulinică este cea care conduce cel mai frecvent la intoxicaţii.

,,Această intoxicaţie prezintă simptomatologie specifică. Vorbim despre diplopie, adică vedere dublă, paralizie a muşchilor, manifestată prin căderea pleoapelor şi imposibilitatea controlului acestora, dificultăţi de înghiţire, până când acest reflex este abolit, iar în final, dacă nu este acţionat în timp util, se ajunge la stop cardio respirator determinat de paralizia muşcilor respiratori", adaugă medicul ieşean.

Medicii susţin că aceste intoxicații pot pune viaţa în pericol mai ales dacă este vorba despre copii sau persoane în vârstă. Totodată şi persoanele cu alte afecţiuni cronice intră în categoria de risc.

Cum putem evita îmbolnăvirea

Pentru a evita îmbolnăvirea, este bine să evităm consumul de peşte exotic . Totodată, este bine să fim atenţi şi la conservele cu peşte.

,,Este indicată evitarea consumului de peşte exotic, a conservelor de peşte sau cu peşte, mai ales dacă capacul conservei este umflat. Totodată, trebuie să ne prezentăm imediat în triajul spitalului dacă apar simptome după ingestia unui preparat din peşte", a încheiat dr. Florin Roşu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!