Atenție!/Părinții își pot lua liber plătit de la muncă pentru a-și supraveghea copiii în cazul în care școlile sunt închise! Legea a fost promulgată de președinte luna trecută

Atenție!/Părinții își pot lua liber plătit de la muncă pentru a-și supraveghea copiii în cazul în care școlile sunt închise! Legea a fost promulgată de președinte luna trecută

Atenție!/Părinții își pot lua liber plătit de la muncă pentru a-și supraveghea copiii în cazul în care școlile sunt închise! Legea a fost promulgată de președinte luna trecută.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 14 martie, decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Legea prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani, respectiv vârsta până la 18 ani pentru cei cu dizabilităţi, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decise de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. Zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemuncă.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se va plăti din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile de lucru, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat. Sumele pentru plata indemnizaţiei se iau din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale. Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate vor fi înapoiate Fondului, potrivit unei proceduri stabilite de Guvern.

Actul normativ nu acoperă însă perioadele de vacanțe, când, în mod normal, copiii mergeau la bunici, dar în contextul epidemiei de coronavirus, în foarte multe cazuri, acest lucru va fi puțin probabil din cauza vulnerabilității celor în vârstă în fața bolii.


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o „poveste de succes” din Ucraina...