Atentatul de la Manchester: O bombă "puternică și sofisticată", afirmă New York Times, dezvăluirile suscitând indignarea Londrei

Atentatul de la Manchester: O bombă "puternică și sofisticată", afirmă New York Times, dezvăluirile suscitând indignarea Londrei

Bomba detonată de un atacator sinucigaș la Manchester luni seara, care a provocat moartea a 22 de persoane și rănirea altor câtorva zeci, era puternică și sofisticată, potrivit fotografiilor poliției, publicate și analizate miercuri de New York Times, dezvăluiri care au provocat indignarea Londrei, conform DPA.

Analiza inițială a bombei — pe baza elementelor fotografiate și recoltate la locul atentatului — nu permite să se deducă tipul sau cantitatea de explozibil care compunea încărcătura principală, dar permite presupunerea că era vorba de un dispozitiv artizanal fabricat după o "analiză atentă și cu grijă", scrie cotidianul american, citat de AFP.

El publică în exclusivitate opt fotografii care arată diferite elemente ale dispozitivului exploziv , între care detonatorul, o baterie, fragmente ale unui rucsac albastru și bucăți de metal și șuruburi.

Aceste elemente, analizate de artificieri intervievați de NYT, permit să se deducă faptul că bomba era "puternică, dotată cu încărcătură ultrarapidă, dar și că șrapnelul (bucățile de metal) a fost dispus cu grijă și metodic" pentru a face cât mai multe victime.

Bomba, care se afla într-un rucsac mai degrabă decât într-o vestă, era destul de puternică pentru a propulsa torsul sinucigașului departe de locul exploziei și a devasta o suprafață mare în formă de semicerc, unde au fost și cele mai multe victime, subliniază cotidianul.

Publicația insistă asupra faptului că bomba era dotată cu un detonator neobișnuit care conținea un mic circuit imprimat și nu un simplu întrerupător, cum este cazul adeseori. Prezența piesei electronice ar putea sugera un temporizator sau chiar un receptor pentru declanșare de la distanță, sau poate chiar o combinație între cele două.

Potrivit experților intervievați de New York Times, s-ar putea ca această posibilă combinație să fi fost instalată pentru a oferi diverse opțiuni declanșării exploziei de către sinucigaș sau de celula care a planificat atentatul. Dispozitivul mai era dotat cu o baterie mai puternică decât cele utilizate în general pentru acest tip de bombe. Acestea sunt tot atâtea indicii că artificierul care a confecționat bomba "s-a străduit să fabrice un detonator fiabil".

Canalul de televiziune NBC a avut și el informații din partea unui responsabil american apropiat serviciilor britanice, care i-ar fi declarat că a fost vorba de o "bombă mare, sofisticată", fabricată cu materiale dificil de obținut în Marea Britanie, ceea ce ar proba — potrivit acestui responsabil — că sinucigașul a avut complici.

Responsabili britanici au reacționat cu mânie miercuri după ce New York Times a publicat fotografii judiciare de la locul atentatului din Manchester Arena, care ar fi fost divulgate de serviciile de informații americane, potrivit DPA.

Premierul britanic Theresa May ar urma să abordeze această problemă la întâlnirea cu președintele american Donald Trump joi, cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles.

Fotografiile care par să indice un detonator, bucăți de metal și șuruburi, precum și un rucsac Karrimor bleu, presupus a fi conținut bomba, au fost publicate după o zi de la scurgerea de informații în presa americană vizând numele atentatorului, în pofida dorinței poliției din Manchester.

"Suntem furioși. Este absolut inacceptabil", a reacționat o sursă guvernamentală britanică, adăugând că "problema a fost ridicată la fiecare nivel corespunzător de autoritățile britanice omologilor lor americani".

Poliția națională de luptă împotriva terorismului a Marii Britanii a reacționat de asemenea, afirmând că scurgerile de informații au subminat ancheta asupra atentatului de luni seara, în care 22 de persoane au fost ucise.

"Apreciem foarte mult relațiile pe care le avem cu partenerii noștri de încredere din serviciile de informații, de aplicare a legii și de securitate din toată lumea", a spus un purtător de cuvânt al poliției antitero. "Când această încredere este încălcată, faptul compromite aceste relații și ne afectează investigațiile și încrederea victimelor, martorilor și familiilor acestora", a continuat el.

"Acest prejudiciu este și mai important când implică divulgarea neautorizată a unor probe potențiale aflate în centrul unei importante anchete împotriva terorismului", a adăugat el.

La rândul său, primarul orașului Manchester, Andy Burnham, a scris într-o postare pe Twitter: "M-am plâns ambasadorului american de aceste scurgeri de informații din SUA și am fost asigurat că ele vor înceta. Nu au încetat. Arogant, greșit și nerespectuos față de Manchester".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”