Atentatele din 11 septembrie în filme şi literatură: Omul ce se aruncă în gol de pe turnurile gemene - VIDEO

Atentatele din 11 septembrie în filme şi literatură: Omul ce se aruncă în gol de pe turnurile gemene - VIDEO

"Omul care cade" este titlul fotografiei lui Richard Drew,de la Associated Press,în care este înfăţişat un om care se aruncă de pe Turnul de Nord în 11 septembrie 2001.De frica focului şi a fumului.Se lasă liber în vid. Fotografia l-a inspirat pe Don Delillo să scrie un roman cutremurător.

În literatură şi cinema Atacul de la 11 septembrie 2001 e o poveste tămăduitoare despre durere şi derută, o formă de terapie post-factum sau o dezvăluire sumbră despre strategii politice infame şi eronate, care duc la distrugere în masă, crimă şi violenţă. Iată câteva cărţi şi filme prin care mai mulţi autori (de literatură, de cinema) au încercat să-şi răspundă la întrebarea: "De ce se urăsc oamenii?"

CARTE

"Omul căzător" de Don Delillo, Editura Polirom, 2015. Traducere din limba engleză şi note de Maria Ioana Apostol

După ce iese acoperit de cenuşă şi de sângele altora din Turnul de nord, Keith Neudecker hotărăşte, aproape inconştient, că singură lui şansă e să se întoarcă la familia pe care o lăsase în urmă, la lumea pe care o cunoştea cel mai bine, relatează polirom.ro. Numai că, după 11 septembrie 2001, totul s-a schimbat. Justin, fiul lui, se uită întruna cu binoclul pe cer, cu gîndul la Bill Lawton (o versiune ficţională a lui Bin Laden) sau la vreun alt avion menit să aducă distrugere. Soţia sa, Lianne, măcinată de spaimă, vede Islamul peste tot: în cărţi poştale de la prieteni, în muzica vecinilor, în orice o înconjoară. Peste toţi cei înstrăinaţi, care nu se mai recunosc pe ei înşişi, planează figura artistului cunoscut sub numele de Omul căzător care, suspendat deasupra mulţimilor, le aminteşte tuturor, iar şi iar, imaginea îngheţată în timp a supremei disperări, cea a oamenilor căzînd din turnurile în flăcări.

„Proza de calitate depinde de posibilitatea ei de a emană un adevăr încă necunoscut, de a alege cea mai potrivită combinaţie de realitate şi magie şi de a găsi proporţia fericită de bine şi rău… În romanul lui Don DeLillo, bărbaţii şi femeile cad peste cititor fără plasa de siguranţă, fără sprijinul comparaţiei şi al ironiei, fără ceva care să le încetinească prăbuşirea. Omul căzător nu este artă, nu e performance, ci este realitate, acea realitate care poartă în sine amintirile, duioşia şi înţelesul spaţiului haotic dintre cer şi pămînt.”, scrie The New York Times despre romanul lui Delillo, potrivit polirom.ro.

"Un om în întuneric" de Paul Auster, Editura Polirom, 2010. Traducere din limba engleză de Daniela Rogobete

"Un om în întuneric" oferă cititorilor o poveste emoţionantă în care imaginarul şi realul se întrepătrund, iar istoria, ficţiunea şi cinematografia îşi împrumută coordonatele. Victimă a unui accident de maşină care-l ţintuieşte în scaunul cu roţile şi a unor remuşcări amare care-i răpesc somnul, criticul literar August Brill, eroul principal al romanului, împleteşte în nopţile sale de insomnie firele narative ale unor poveşti în care lumi paralele par să se multiplice la nesfârşit, relatează polirom.ro. Episoade de o violenţă sălbatică în care absurditatea războiului este denunţată vehement se alătură evocărilor nostalgice şi digresiunilor de tot felul în mrejele fanteziei, în căutarea disperată a unui drum către lumină. Iar acesta există, pare să spună Auster în finalul romanului, şi nu are decât un singur sens pe care toţi trebuie să-l urmăm, în timp ce lumea sucită continuă să existe.

"Extrem de tare şi incredibil de aproape" de Jonathan Safran Foer, Editura Humanitas, 2007. Traducere: Andra Matzal

Iată un pasaj din cartea lui Foer:

"Dragă cititorule,
Mă numesc Oskar şi sunt inventator, astrofizician şi fan Beatles. Am nouă ani.
Tati a murit la 11 septembrie 2001. Chiriaşul bunicii e mut şi are palmele tatuate cu DA şi NU. În camera lui tati am găsit o cheie pe care am de gând s-o încerc în toate încuietorile din New York. Ştiai că acum sunt mai mulţi oameni vii pe pământ decât au fost vreodată? Adică, dacă ar vrea toţi să-l joace pe Hamlet în acelaşi timp, n-ar putea, pentru că n-ar fi destule cranii! Asta e povestea mea, pe care n-am de gând să ţi-o spun de un googolplex de ori. Ce noroc pe ţine că m-ai întâlnit!"

FILME

Man on Wire (2008). Regia: James Marsh

O reconstituire uimitoare: la 7 august 1974, francezul Philippe Petit a încercat în mod ilegal să meargă pe o sârmă groasă de oţel suspendată între turnurile gemene din New York, pe timpul acela cele mai înalte clădiri din lume, relatează cinemagia.ro. Filmul a fost realizat în 2008. Este un film simbolic: Între cele două turnuri, pe o sârmă, un om traversează o frântură din cerul necurprins. Cerul dintre turnurile gemene.

Fahrenheit 9/11 (2004). Regia: Michael Moore

Controversat şi provocator. Filmul a câştigat Palme d’Or la Cannes în Mai 2004, potrivit cinemagia.ro

Filmul este o atentă examinare a documentaristului Michael Moore în încrengăturile administraţiei Bush şi a acţiunilor de după drama din 11 septembrie 2001.

Cu umorul său caracteristic şi devotamentul pasional în a descoperi faptele, Moore analizează preşedinţia lui George Bush. El analizează cum - şi de ce - Bush şi cercul sau de apropiaţi au evitat să îi acuze pe Saudiţi în legătură cu 11 septembrie, deşi 15 din 19 terorişti responsabili atunci erau din Arabia Saudită, precum şi banii care finanţează Al Qaeda.

“Fahrenheit 9/11” ne arată o naţiune ţinută în permanentă frică de FBI, şi ademenită să accepte sute de legi în acest sens. Un exemplu este renumita lege numită “USA Patriot Act” care încalcă drepuri civice de bază

În această atmosfera de confuzie, suspiciune şi teamă, Administraţia Bush se repede asupra Iraqului, iar “Fahrenheit 9/11” ne permite o privire în culisele acestui război. Ne spune poveştile pe care nu le-am auzit, ilustrând teribilul cost uman al acestui război, atât pentru soldaţii americani, cât şi pentru familiile lor, relatează cinemagia.ro.

Babel (2006) Regia: Alejandro González Iñárritu

Filmul încearcă să răspundă la întrebarea: "Cine ne urăşte?". În Babel, un incident tragic ce implică un cuplu american in Maroc duce la un lanţ de evenimente prin care trec patru familii în ţări diferite din lume. Legaţi de imprejurări, dar separaţi de continente, cultură, limbă, fiecare personaj descoperă că familia e cea care-ţi oferă până la urmă mângâiere.

În nisipurile îndepărtate din deşertul marocan, se aude un foc de armă ce detonează un lanţ de evenimente care va lega lupta frenetică a unui cuplu de turişti americani pentru supravieţuire, doi băieţi marocani implicaţi într-o crimă accidentală, o bonă ce trece ilegal în Mexic cu doi copii americani şi o rebelă adolescentă japoneză surdă, al cărei tată e căutat de poliţie în Tokyo. Separaţi de culturi ce se ciocnesc între ele, fiecare dintre cele patru grupuri disperate de oameni se îndreaptă cu iuţeală spre un destin comun de izolare şi suferinţă, relatează cinemagia.ro.

Pe parcursul a numai câteva zile o să se înfrunte toţi cu senzaţia ameţitoare de a fi complet pierduţi - pierduţi în deşert, pierduţi pentru lume, pierduţi pentru ei - în timp ce sunt împinşi până la cele mai îndepărtate limite de confuzie şi teamă, dar şi la cele mai profunde sentimente de apropiere şi dragoste.

În acest film emoţionant care a fost filmat pe trei continente şi în patru limbi – care acoperă atât latura personală, dar şi tema politică explozivă - aclamatul regizor Alejandro González Iñárritu explorează cu un realism cutremurător natura barierelor care par să separe omenirea, scrie cinemagia.ro. Regizorul evocă anticul concept al turnului Babel şi pune sub semnul întrebării implicaţiile din ziua de azi: identităţile confundate, neînţelegerile şi şansele ratate de comunicare care, deşi deseori nevăzute, ne conduc în viaţa contemporană.

Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Kôji Yakusho, Adriana Barraza şi Rinko Kikuchi, alături de un ansamblu internaţional de actori profesionişti şi neprofesionişti din Moroc, Tijuana şi Tokyo, îmbogăţesc diversitatea culturală abordată în Babel şi întăresc temele puternice despre legăturile şi frontierele culturale.

Sursa: mediafax.ro



populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...