Atacul terorist de la periferia Moscovei a scos la iveală vulnerabilitățile regimului Putin

Atacul terorist de la periferia Moscovei a scos la iveală vulnerabilitățile regimului Putin

Când dictatorul rus Vladimir Putin a vorbit în sfârșit despre cel mai grav atac terorist al Rusiei din ultimii 20 de ani, măcelul din sala de concerte Crocus, a tăcut despre eșecul flagrant al serviciilor sale de securitate de a preveni atentatul, care a ucis cel puțin 143 de persoane, în ciuda avertismentelor clare din partea Statele Unite pe 7 martie că un atac asupra unei săli de concert ar putea fi iminent, notează The Washington Post.

atac armat Moscova FOTO Social media jpg

De asemenea, el a omis să menționeze Statul Islamic (ISIS), care și-a revendicat atacul și pe care Putin l-a denunțat în mod repetat ca inamic în timpul lungii intervenții militare a Rusiei în Siria. În 2017, Putin a anunțat victoria asupra Statului Islamic. În schimb, Putin s-a folosit de discursul său televizat de cinci minute [a doua zi] pentru a sublinia că cei patru vinovați „se îndreptau spre Ucraina” atunci când au fost reținuți și că „pe partea ucraineană le-ar fi pregătit o fereastră pentru a traversa frontiera de stat”. El nu a dat vina direct pe Ucraina, care neagă orice implicare, dar menționarea «naziștilor» – eticheta lui obișnuită pentru guvernul ucrainean – a arătat clar că dă vina pe Kiev”, scriu autorii articolului.

„În momentele dificile, Putin întotdeauna dispare”

WP observă că videoclipurile îngrozitoare cu oameni înarmați care mânuiesc arme automate ucigând cu sânge rece spectatori nevinovați și dând foc uneia dintre cele mai populare locuri de divertisment din capitala Rusiei au zdruncinat eforturile lui Putin de a prezenta Rusia ca o națiune puternică, unită și rezistentă.

Atacul a avut loc la doar cinci zile după ce a fost „reales” pentru un nou mandat de șase ani în așa-numitele „alegeri Putin”, pe care dictatorul rus le-a folosit pentru a demonstra sprijinul public pentru politicile sale.

În ciuda retoricii lui Putin de a încerca să dea vina pe Ucraina, analiștii, foștii oficiali ai serviciilor de informații americane și membrii elitei ruse au spus că atacul a subliniat vulnerabilitatea regimului lui Putin din timpul războiului, care a devenit evidentă atunci când Evgheni Prigojin și-a condus mercenarii Wagner într-o revoltă de scurtă durată spre Moscova în iunie 2023.

Regimul își arată slăbiciunea în situații atât de critice, cum a făcut-o în timpul rebeliunii lui Prigojin”, a declarat Andrei Kolesnikov, de la Centrul Carnegie Rusia-Eurasia. Deși Prigojin a renunțat la rebeliune, pagubele au fost evidente. Apoi, la fel ca și atunci, în timpul evenimentelor din acest weekend, Putin nu a apărut timp de câteva ore înainte de a rezolva definitiv situația de urgență. „În momentele dificile, Putin întotdeauna dispare”, a spus Kolesnikov.

Avertismente ignorate

Cu doar trei zile înainte de atacul din Crocus City, Putin a respins avertismentele SUA cu privire la un potențial atac terorist iminent drept „șantaj flagrant” și o „încercare de a intimida și de a destabiliza societatea noastră”.

Dar cu conducerea sa autoritară și practic fără contestatari, liderul rus este puțin probabil să se confrunte cu vreo critică sau repercusiuni pentru că nu a luat avertismentul mai în serios.

Când Rusia a suferit atacuri teroriste în trecut, Putin a acuzat adesea Occidentul că le-a incitat. Analiştii cred că liderul rus va încerca aproape sigur să o facă şi de această dată. Margarita Simonyan, liderul propagandiștilor Kremlinului, șefa postului de televiziune de stat RT, a declarat deja sâmbătă că avertismentul americanilor înainte de atac indică faptul că au participat la pregătirea acestuia.

Foști oficiali și analiști americani au spus că retorica care învinuiește Ucraina și Occidentul colectiv va continua și ar putea duce la o represiune suplimentară, pe măsură ce Putin încearcă să-și mobilizeze națiunea pentru un război prelungit.

„Nimic nu s-a schimbat de la asediul Nord-Ost”

Alții au spus că vărsarea de sânge a evocat ecouri ciudate ale unei epoci pe care Putin a considerat-o de mult apuse - în timpul primelor sale mandate ca președinte în anii 2000, când Rusia a fost cuprinsă de atacuri teroriste mortale pe care le-a folosit mai târziu pentru a justifica un răspuns dur militar și de securitate și pentru a consolida puterea lui.

Ei au subliniat aparenta lipsă de securitate adecvată la Crocus City, un imens centru comercial și de divertisment de la periferia Moscovei, în ciuda avertismentelor din partea guvernului SUA.

„Crocus City este un loc gigantic cu multe săli de concerte. Trebuia să existe securitate grea și trebuia să existe multă poliție. Aproape același lucru s-a întâmplat acum 20 de ani în timpul asediului teatrului Nord-Ost și nimic nu s-a schimbat de atunci”, a spus un om de afaceri din Moscova, menționând că birourile guvernului regional din Moscova sunt situate în apropiere.

Un academic rus cu legături strânse cu înalți diplomați de la Moscova a dat o evaluare similară a incapacității Rusiei de a preveni atacul.

„Este clar că vom căuta urme ucrainene și, eventual, urme ale serviciilor speciale occidentale. Dar orice investigație va dezvălui probabil eșecuri în activitatea serviciilor noastre speciale”, a spus academicianul, care a vorbit sub condiția anonimatului, deoarece regimul lui Putin ripostează adesea criticilor.

Serviciile ruse de informații au investit resurse uriașe în monitorizarea mișcărilor oponenților regimului Putin, folosind tehnologia de recunoaștere facială pentru a urmări și a chestiona pe cei care au luat parte la protestele recente împotriva alegerii lui Putin sau care au depus flori în onoarea lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției care a murit în închisoare luna trecută.

Dar protejarea cetățenilor în mod adecvat de amenințările provenite de la grupurile teroriste cunoscute pare să fi alunecat pe lista priorităților , spun analiștii, deși țara a fost afectată de atacuri teroriste de-a lungul anilor, inclusiv două care au fost efectuate sau atribuite Statului Islamic în 2019.

„Peste tot se simte că trăim într-un stat polițienesc care urmărește îndeaproape fiecare cetățean. Acum oamenii sunt adesea opriți și verificați la intrarea în metrou. Securitatea în aeroporturi a devenit mult mai strictă. ... Se pune întrebarea cum s-ar putea întâmpla acest lucru”, a spus Kolesnikov.

Eșecurile în sistemul de securitate rusesc nu sunt excepția, ci norma

„Cu excepția cazului în care este un eveniment public de mare profil, cum ar fi Jocurile Olimpice, sau Putin este implicat... Vigilența Rusiei pentru securitate serioasă este întotdeauna relaxată. Chiar trebuie să aveți un sistem sofisticat pentru a viza astfel de amenințări, iar acestea au fost concentrate în alte locuri”, a spus un fost oficial înalt al serviciilor de informații americane, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta problemele sensibile.

În timpul discursului său televizat de sâmbătă, Putin nu s-a referit la evaluarea oficialilor americani, care au spus că „nu există niciun motiv de îndoială” că afiliatul Statului Islamic din Afganistan și-a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Foști oficiali americani au spus că potențiala amenințare teroristă din Asia Centrală a devenit un punct orb pentru regimul Putin, deoarece s-a concentrat pe urmărirea dușmanilor politici din Rusia și a amenințărilor legate de o invazie a Ucrainei, inclusiv lovituri cu drone și atacuri transfrontaliere.

„Nu au acordat prioritate amenințării ISIS, care include mulți oameni din Asia Centrală. Mii de oameni din Asia Centrală s-au alăturat Statului Islamic, mulți revenind din Siria și Irak după pierderea califatului. Mulți dintre ei au ajuns în funcții foarte înalte și proveneau din armata, poliția sau serviciile de informații ale mai multor state din Asia Centrală. Elementul din Asia Centrală a ISIS a vizat întotdeauna Rusia. Nu cred că serviciile de informații rusești au fost șocate sau surprinse că a apărut această problemă. Pur și simplu nu era suficient de important pe agenda lor”, a spus Douglas London, un fost ofițer senior CIA, specializat în contraterorism și Asia Centrală și profesor la Universitatea Georgetown.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…