Atacul-surpriză rus asupra regiunii Harkov a expus nemilos vulnerabilitățile Ucrainei. Riscurile pentru ucraineni
Orașul Vovceansk din nordul regiunii Harkov, eliberat de sub ocupația rusă în urmă cu mai bine de 18 luni, s-a trezit vineri sub foc intens de arterie și bombardamente aeriene. Rusia a găsit o altă modalitate de a suprasolicita linia de apărare deja firavă a Ucrainei, relatează CNN.
Bomabardamente rusești asupra Vovceansk, în regiunea Harkov FOTO PROFIMEDIA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni au anunțat că tentativele rușilor de a avansa spre oraș au fost zădărnicite, dar că între timp rușii au încercat să taie legăturile rutiere cu Vovceansk.
Rușii au lansat vineri atacuri cu efective de batalion de-a lungul unei porțiuni de 60 de kilometri de graniță, afirmând că ocupă mai multe sate în ceea ce se numește „zona gri” de-a lungul frontierei, după ce și-au concentrat o mare parte din capacitățile ofensive din acest an pentru a câștiga un avans zdrobitor în regiunea estică Donetsk, unde a înregistrat progrese graduale, însă semnificative.
Din câte se pare, sâmbătă rușii dețineau încă controlul asupra câtorva sate de la granița ucraineană, în timp ce bombardamentele aeriene intense au continuat în zona Vovceansk.
Atacul transfrontalier de vineri este un nou exemplu grăitor cu privire la ceea ce a mers prost pentru ucraineni în acest an. Forțele lor sunt sub presiune, având cu mult mai puțină artilerie decât cele rusești, o apărare aeriană necorespunzătoare și, mai ales, ducând mare lipsă de soldați. Situația lor a fost înrăutățită de vremea uscată, care a îngăduit unităților mecanizate rusești să se deplaseze cu ușurință.
Adjunctul șefului serviciului de informații al apărării ucrainene, generalul-maior Vadim Skibițki, dezvăluia săptămâna trecută pentru The Economist: „Problema noastră este foarte simplă: nu avem arme. Ei au știut că lunile aprilie și mai vor fi o perioadă dificilă pentru noi”.
Serviciile secrete ucrainene estimează că, în pofida pierderilor uriașe de când a declanșat invazia la scară largă, Rusia are în prezent peste o jumătate de milion de militari pe teritoriul Ucrainei sau la granițele sale. Totodată, „generează o divizie de rezerve” în centrul Rusiei, potrivit lui Skibițki.
O nouă grupare militară
Asaltul de la frontiera de nord survine după înființarea unei noi grupări militare rusești numită Sever [Nord]. George Barros de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a explicat pentru CNN că Sever este o „grupare semnificativă din punct de vedere operațional”.
„Rusia a încercat să genereze 60.000-100.000 de soldați pentru gruparea sa pentru a ataca Harkov și noi evaluăm că este aproape de 50.000”, spune Barros, dar „are totuși o mare putere de luptă”.
Din această nouă forță, unități de infanterie blindată au încercat să treacă granița. Dovezile disponibile sugerează că au fost așteptate și au suferit pierderi semnificative. Dar dacă se vor alătura și mai multe unități de elită (există informații că elemente din alte divizii ar putea face acest lucru), ambițiile Rusiei ar putea crește.
După cum a declarat o unitate de forțe speciale ucrainene pentru CNN în acest weekend: „Acesta este doar începutul, rușii au un cap de pod pentru alte ofensive”.
Un fost ofițer ucrainean care scrie despre conflict pe blogul Frontelligence a observat la rândul lui: „Lipsa de soldați obligă Ucraina să evite desfășurarea continuă de unități mari de-a lungul graniței, cu artilerie aprovizionată și gata de utilizare imediată”.
El se așteaptă ca situația să evolueze, „cu forțele rusești desfășurând mai multe unități pentru a pătrunde în zone de frontieră suplimentare sau pentru a consolida succesele inițiale”.
Unde ar putea ataca Rusia în continuare
Mai mulți analiști se așteaptă ca rușii să extindă atacurile de la graniță spre vest, în regiunea Sumî, care de luni de zile asistă la raiduri ale forțelor speciale rusești.
Gruparea Sever nu ar putea ataca și ocupa un oraș de mărimea Harkovului, dar probabil că nu acesta este obiectivul. Barros spune că este vorba, în schimb, de a constrânge forțele ucrainene să pivoteze din Donețk către regiunea Harkov. Rușii caută să „subțieze forțele ucrainene de-a lungul liniei de front de 600 de mile și să creeze oportunități, în special în regiunea Donețk, care este principalul obiectiv operațional al Rusiei pentru 2024”, apreciază Barros.
Totodată, aceste asalturi transfrontaliere ar putea să deturneze unitățile ucrainene de la apărarea orașului Kupiansk din regiunea Harkov, unde un asalt rusesc stagnează de luni de zile, precum și să creeze o zonă tampon în interiorul Ucrainei pe care Kremlinul spune că o dorește pentru a diminua atacurile asupra orașelor rusești precum Belgorod.
Creșterea ritmului ofensiv
Ceea ce se întâmplă în Harkov nu este ceva izolat. Armata ucraineană a recunoscut în această săptămână o creștere a numărului de angajamente în luptă (peste 150 numai joi), după o creștere semnificativă începând din martie.
De fapt, rușii dispun de forța de luptă pentru a întinde apărarea ucraineană în mai multe puncte de atac la sute de kilometri distanță, forțând Kievul să ghicească când și unde va fi concentrată o ofensivă anticipată rusă la începutul verii.
Ritmul crescut al atacurilor exacerbează cele două vulnerabilități critice ale Ucrainei: forța de luptă insuficientă și apărarea aeriană redusă. Rusia se grăbește să le exploateze pe ambele, dornică să se stabilească pe teren înainte ca un nou val de ajutor occidental să vină în sprijin. Acesta oricum este la câteva săptămâni distanță în cantități semnificative.
„Forța de luptă rămâne o provocare centrală, iar Ucraina lucrează pentru a-și reface brigăzile degradate existente, precum și din aproximativ 10 noi brigăzi de manevră”, explică Barros.
Abia recent a fost adoptată o lege pentru extinderea mobilizării, la aproape doi ani după ce Rusia a mobilizat aproximativ 300.000 de soldați suplimentari. Procesul s-a împotmolit în parlamentul ucrainean preț de luni de zile, Zelenski fiind reticent în fața nu doar a costurilor, ci și a consecințelor politice ale unei mobilizări mai ample. Inferioritatea numerică s-a înrăutățit brusc pe toată linia frontului, oferind comandanților ruși un număr tot mai mare de oportunități de a sonda punctele slabe.
Analiștii occidentali consideră că în Ceasiv Iar, Donețk, spre exemplu, ucrainenii ar putea fi depășiți numeric cu 10:1, precum și că aceștia suferă de un dezechilibru cronic în materie de obuze și de o lipsă totală de acoperire aeriană. Un blogger militar ucrainean a estimat săptămâna aceasta că elemente a până la 15 brigăzi rusești motorizate (fiecare dintre ele ar avea până la 1.000 de oameni) operează numai în direcția Ceasiv Iar.
Pierderea terenul înalt din jurul Ceasiv Iar ar însemna că o centură importantă de orașe și localități industriale - Slaviansk, Kramatorsk și Kostiantinivka - devine mult mai vulnerabilă.
Skibițki a declarat pentru The Economist că pierderea localității este foarte probabilă - „nu astăzi sau mâine, desigur, dar totul depinde de rezervele și de aprovizionarea noastră”.
Putere aeriană
„Rusia folosește spațiul aerian rusesc ca sanctuar pentru a lovi regiunea Harkov, subliniind nevoia urgentă ca SUA să furnizeze mai multe mijloace de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune și să permită ucrainenilor să le folosească pentru a intercepta avioanele rusești în spațiul aerian rusesc”, spune Barros.
Statele Unite au anunțat vineri un nou pachet în valoare de 400 de milioane de dolari de constând în muniții de apărare aeriană și alte arme, dar va fi nevoie de mult mai mult.
Pierderile Ucrainei sunt agravate de lipsa unor poziții defensive pregătite în spatele liniilor de front, unde să se poată retrage. În Krasnohorivka, de exemplu, unitățile ucrainene au putut folosi timp de luni de zile blocuri de apartamente și o fabrică de cărămidă ca poziții defensive. Încet-încet, acestea au fost distruse - un blogger militar rus afirmând că focul de artilerie le-a îngropat „sub dărâmăturile propriilor adăposturi”.
Zelenski a avertizat săptămâna aceasta că „vom putea să-i oprim pe [ruși] în est” atunci când va sosi ajutorul. Dar el a recunoscut că „situația de acolo este cu adevărat dificilă” și a susținut că ajutorul care a sosit până acum „nu reprezintă volumele pentru care s-a votat”.
„Avem nevoie ca totul să vină mai repede”, a adăugat el.
În fiecare zi în care nu se întâmplă acest lucru, rușii avansează - iar ucrainenii pierd soldați pe care nu își permit să îi piardă.
Barros spune că rușii erau pregătiți pentru întreruperea ajutorului militar. „Câștigurile recente ale rușilor pe care le vedem acum nu sunt pur și simplu oportuniste; rușii s-au pregătit pentru acest lucru și acum îl exploatează. Este posibil ca Ucraina să fie nevoită să ia decizii dificile din cauza încetinirii de a acționa a SUA și a dilemei pe care o provoacă acum.”
Sursa: adevarul.ro