Atacul iminent al Iranului nu mai e atât de sigur. Ce a determinat Teheranul să-și schimbe planul
Statele Unite se așteaptă la „un fel de reacție“ din partea Iranului la asasinarea liderului grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, dar Teheranul și-a schimbat probabil poziția, iar Statele Unite nu se așteaptă la un atac asupra Israelului în viitorul apropiat, scrie Politico, citând doi înalți oficiali americani care au dorit să rămână anonimi.
Teheranul pare că a refăcut calculele legate de oportunitatea atacului. Însă organizațiile pe care le coordonează, între care Hezbollah, ar putea declanșa independent ofensiva asupra Israelului.
Potrivit surselor publicației, SUA au avertizat Iranul că o lovitură masivă nu ar face decât să inflameze tensiunile și să creeze riscul unei confruntări directe între cele două țări.
Administrația Biden a cerut, de asemenea, Iranului să își reconsidere răspunsul la atentatul care l-a ucis pe Ismail Haniyeh, deoarece moartea acestuia pare să fi fost rezultatul exploziei unei bombe telecomandate care a fost amplasată în vila de oaspeți din Teheran în timpul unei operațiuni secrete, mai degrabă decât al unui atac mai mare.
"Teheranul împărtășește acum din ce în ce mai mult punctul de vedere al Washingtonului, deși inițial a negat acest lucru", au declarat oficialii.
Săptămâna trecută, Washingtonul a primit indicii că Iranul ar putea încerca să atace Israelul în cursul weekendului. Anticipând acest lucru, Statele Unite au trimis avioane de luptă și nave în regiune în ceea ce oficialii au descris ca fiind o demonstrație de descurajare.
În același timp, diplomații americani încă lucrează pentru a intermedia o încetare a focului între Israel și Hamas.
Luna trecută, oficialii au declarat reporterilor că, în opinia lor, sunt mai aproape ca niciodată de finalizarea lucrărilor.
Iranul nu va rămâne tăcut în fața agresiunii, i-a spus miercuri președintele iranian Masoud Pezeshkian omologului său francez Emmanuel Macron, potrivit presei oficiale iraniene, pe fondul temerilor legate de intensificarea conflictului regional după uciderea săptămâna trecută la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh.
„Iranul nu va rămâne niciodată tăcut în fața agresiunii împotriva intereselor și securității sale”, i-a spus Masoud Pezeshkian lui Emmanuel Macron într-o convorbire telefonică, criticând Israelul pentru războiul de 10 luni din Fâşia Gaza.
Cererea Teheranului
„Dacă Statele Unite și țările occidentale caută cu adevărat să prevină războiul în regiune, trebuie să forțeze acest regim (Israelul) să oprească genocidul și atacurile asupra Gaza și să accepte o încetare a focului”, a mai spus el, potrivit presei.
La cererea Teheranului, în Arabia Saudită a fost organizată o reuniune a miniştrilor de Externe din cele 57 de state musulmane. Multe dintre ele au cerut Iranului să nu escaladeze conflictul cu Israelul. De altfel, postul TV israelian Canal 12 anunța miercuri că președintele nou-ales la Teheran i-ar fi cerut ayatollahului Khamenei să se abțină de la o ripostă.
Teheranul și grupurile aliniate Iranului, precum Hamas și Hezbollah, au acuzat Israelul de uciderea lui Ismail Haniyeh la 31 iulie. Moartea sa a fost una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri de rang înalt ale Hamas în timpul războiului. Oficialii israelieni nu au revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Ismail Haniyeh.
În tot acest timp, la Tel Aviv, populația a fost avertizată că trebuie să fie pregătită pentru un eventual bombardament.
Iar mai multe state din regiune și-au închis temporar spațiul aerian, după ce Iranul a anunțat exerciții militare în vestul țării. În Israel, toată lumea este pregătită pentru un atac.
”Mergem mai departe spre victorie. Știu că cetățenii Israelului sunt în alertă și vă cer un singur lucru: să vă păstrați răbdarea și calmul. Suntem pregătiți și pentru apărare, și pentru atac. Îi lovim pe inamicii noștri și suntem, de asemenea, hotărâți să ne apărăm”, a declarat premierul israelian Banjamin Netanyau.
”Iranul urmează acum un principiu potrivit căruia va pedepsi Israelul, evitând în același timp un conflict direct cu acesta, ceea ce înseamnă că replica ar trebui să fie un atac comun al Iranului și al partenerilor săi din „axa rezistenței. Israelul, la rândul său, dorește acum să se concentreze pe Gaza și Hamas și nu vrea un conflict total cu Iranul”, susține Dong Manyuan, Institutul de Studii Internaționale China:
Sursa: adevarul.ro