Atacul cu pagere-capcană al Mossad. General român: O lovitură de grație ce arată și vulnerabilitatea serviciilor de informații ale Hezbollah”

Atacul cu pagere-capcană al Mossad. General român: O lovitură de grație ce arată și vulnerabilitatea serviciilor de informații ale Hezbollah”

Cel puțin nouă oameni au fost uciși în Liban, iar alți peste 2.800 – inclusiv numeroși luptători ai grupării teroriste libaneze Hezbollah – au fost răniți marți, 17 septembrie, după ce pagerele pe care aceștia le aveau asupra lor pentru comunicații au explodat în același timp.

Exploziile au fost surprinse de camerele de supraveghere FOTO Profimedia

Exploziile au fost surprinse de camerele de supraveghere FOTO Profimedia

Chiar dacă autoritățile israeliene nu au avut vreo reacție, Hezbollah a acuzat Israelul că ar fi „pe deplin responsabil” pentru miile de explozii ale pagerelor membrilor organizației, amenințând cu ample represalii.

Josep Borrell, șeful diplomaţiei UE, a condamnat miercuri, 18 septembrie, exploziile.

”Adevărul” a stat de vorbă cu generalul (r) Virgil Bălăceanu, omul care a reprezentat România la comandamentul NATO de la Bruxelles, despre urmările acestor explozii și dacă prin această acțiune amplă războiul Israel-Hezbollah a trecut la alt nivel.

”Israelul utilizează tot ce poate pentru a supraviețui. Iar acest lucru are și conotații negative, pentru că sunt și victime din rândul civililor, al copiilor, al tinerilor. Nu putem vorbi de războaie curate. Este o lovitură nu numai de imagine acest altfel de atac din Liban. Există o doctrină specială mai veche a Israelului. Ei nu luptă doar cu forțele opozante. Ei luptă și cu sistemul de comandă și control, cu liderii, considerând că în momentul în care elimini un număr mai mare de lideri, poți avea un succes mai mare din punct de vedere al operației de operare. Legat de ce s-a întâmplat marți în Liban, putem vorbi și de vulnerabilitatea sistemului de servicii ale Hezbollah. Nu trebuie să vedem Hezbollah ca pe o organizație teroristă ce își realizează scopurile doar prin martirajul terorist. Este o organizație de tip militar și paramilitar, cu servicii de informații”, a declarat generalul (r) Virgil Bălăceanu pentru ”Adevărul”.

În opinia cunoscutului expert, legat de ce s-a întâmplat în Liban, putem vorbi de mai multe scenarii. Unul dintre scenarii ar fi o provocare a Hezbollah ca să înceapă, ca și represalii, acțiuni de amploare asupra Israelului, ce ar viza nu numai lovituri cu sistemele lor Katiușa, nu numai incursiuni pe teritoriul israelian , ci și lovituri mai ample.

”Asemenea lovituri mai ample ar crea pretextul pentru decizia politică – și ea vine de la Netanyahu în jos – ca să acționeze ofensiva asupra Hezbollahului. Israelul are două dimensiuni de reducere a amenințării. Pe una o rezolvă din prima, din perspectiva militară, nu ideologică, e vorba de Hamas, care va dispărea din punct de vedere militar, însă va rămâne ca ideologie. Un al doilea pericol asimetric, dar cu conotații simetrice, este Hezbollahul în sine. Pe de altă parte, nu poate fi neapărat o provocare, ci crearea unei stări de nesiguranță, legată de faptul că propriile lor structuri nu își protejează cetățenii. Cum au fost importate aceste pagere, fie direct din Taiwan, fie fabricate de către taiwanezi în Ungaria, pentru mine este un semn de întrebare. Adică au lucrat atât de rafinat serviciile de informații israeliene încât să introducă explozibil în câteva mii de pagere. Un asemenea atac demoralizează. Sigur că aici este o dilemă cu care israelienii sunt obișnuiți. Pe de o parte, poți să creezi și o sete de răzbunare mai mare și atunci se ripostează. Însă dacă Hezbollah ripostează, Israelul este pregătit să lovească”, adaugă apreciatul expert militar.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat și de ce a fost prinsă descoperită gruparea Hezbollah de acest altfel de atac din Liban: ”Probabil Hezbollah nu are cei mai buni specialiști, nu are sistemul de informații cel mai bun. În mod sigur serviciile secrete israeliene au penetrat compania ce a importat pagerele. Este o lovitură de grație din punct de vedere tehnologic și mai ales din punct de vedere al serviciilor secrete”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

3 ULTIMA ORĂ Soldații ruși care contraatacă în Kursk au fost încercuiți de trupele ucrainene

4 Hopa! / Pagerele folosite în atacul din Liban au fost fabricate în Ungaria, susține compania taiwaneză despre care s-a spus că le-ar fi produs

5 Rumoare în Polonia după ce s-a aflat că un milionar ar fi inundat un oraș ca să-și salveze resortul turistic