Atac terorist în Turcia, la sediul Turkish Aerospace Industries. Autoritățile anunță mai mulţi morţi şi răniţi

Atac terorist în Turcia, la sediul Turkish Aerospace Industries. Autoritățile anunță mai mulţi morţi şi răniţi

Autorităţile din Turcia spun că se confruntă cu un atac terorist, după ce în faţa sediului unei mari companii aviatice a a vut loc o explozie soldată cu mai mulţi morţi şi răniţi.

Imagine surprinsă de camerele de supraveghere ale TAI. Foto X

Imagine surprinsă de camerele de supraveghere ale TAI. Foto X

Atacul ca-n filme de la sediul Industriilor Aerospațiale Turce a fost comis de trei teroriști, dintre care unul era o femeie

Un atac terorist a fost comis la sediul Industriilor Aerospațiale Turce (TAI) din districtul Kahramankazan din Ankara. Conform CNN Turk, trei atacatori înarmaţi au încercat să pătrundă în clădirea corporaţiei aerospaţiale turce TUSAŞ din Ankara, după care a avut loc un schimb de focuri.

Un vehicul comercial ar fi fost detonat la intrarea în fabrica de avioane și au existat ciocniri între atacatori și personalul de securitate al uzinei. Imaginile difuzate de televiziunile turce arată o poartă avariată și o ciocnire în apropiere, într-o parcare.

Presa turcă a difuzat imagini cu teroriștii care atacă TUSAŞ, surprinse de camerele din zonă. CNN Turk relatează că atacul a fost comis de trei teroriști, dintre care unul era o femeie. Atacul a avut loc în jurul orei 16.00, iar doi teroriști s-ar afla încă în clădire.

Când s-au auzit explozii și împușcături după atacul terorist, forțele de securitate, pompierii și echipele medicale au fost trimise în regiune. Informațiile difuzate de presa turcă vorbesc de trei atacatori care au detonat o bombă la intrarea în uzina de avioane, iar unul dintre ei ar fi reușit să intre în incintă. Ministrul Afacerilor Interne Ali Yerlikaya a anunțat că în urma atacului s-au înregistat morți și răniți.

Martori citați de Reuters au declarat că angajații din uzină au fost duși de autorități în adăposturile din incinta complexului și nimeni nu a fost lăsat să iasă. Totodată, potrivit martorilor, este posibil ca explozii să fi avut loc la diferite ieșiri, în timp ce angajații ieșeau din tură. Doi dintre atacatori au fost neutralizați, a anunțat ministul turc de interne, dar sunt și trei morți și 14 răniți în urma tacului terorist.

Autoritățile turce au interzis presei să publice informații neoficiale despre atacul terorist de la Ankara.

„S-a stabilit că presa noastră, pe lângă declarațiile organismelor oficiale, publică informații și imagini neconfirmate, în special din rețelele de socializare. Este imperativ ca publicațiile care promovează terorismul să fie oprite imediat”, au spus autoritățile.

În acest moment, forțele speciale turce lucrează pe teritoriul întreprinderii TUSAȘ, iar pe cer au fost reperate UAV-uri de recunoaștere.

TUSAŞ are un loc important în dezvoltarea sistemelor de arme autohtone în Turcia. A dezvoltat recent multe elicoptere, vehicule aeriene fără pilot și avioane, între care și e KAAN, prima aeronavă de luptă al țării.

UPDATE

Forțe de securitate, ambulanțe și pompieri au fost trimise la campusul TAI, care are peste 15.000 de angajați. Angajații companiei, situată la periferia Ankarei, au fost duși într-o zonă sigură, a precizat presa.

Centrul pentru combaterea dezinformării din Turkiye a îndemnat publicul, tot pe platforma X, să fie atent la declarațiile din surse oficiale și să evite afirmațiile „nefondate”.

Ştirea iniţială

„Un atac terorist a fost efectuat împotriva Turkish Aerospace Industries... Din păcate, avem martiri și răniți”, a scris Ali Yerlikaya pe X, folosind un termen adesea folosit pentru moartea soldaților sau a polițiștilor.

Imaginile de la fața locului difuzate de presa locală au arătat inițial nori imenși de fum și un incendiu de proporții la locul incidentului din Kahramankazan, un orășel situat la aproximativ 40 de kilometri nord de Ankara.

turcia atac terorist jpg

Personalul aflat în interior a fost direcționat către adăposturi, din motive de securitate. La fața locului s-au deplasat forțe de securitate, pompieri și echipe medicale.

Haberturk TV a declarat că există o „situație cu ostatici” în curs de desfășurare, fără a oferi detalii suplimentare, în timp ce televiziunea privată NTV a vorbit despre focuri de armă după explozia care a avut loc în jurul orei 16:00.

Atacul nu a fost revendicat până în acest moment.

Explozia a avut loc în timp ce la Istanbul avea loc un important târg comercial pentru industria de apărare și industria aerospațială, care a fost vizitat săptămâna aceasta de diplomatul de rang înalt al Ucrainei.

Sectorul de apărare al Turciei, cunoscut în special pentru dronele Bayraktar, reprezintă aproape 80 % din veniturile din exporturi ale țării, estimându-se că veniturile vor depăși 10,2 miliarde de dolari în 2023.

Știre în curs de actualizare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

2 Amantlâc, fraudă și râcă la MAE

3 „Numărul de șefi de stat care au răspuns invitației lansate de Vladimir Putin arată că liderul de la Kremlin nu este deloc izolat pe scena internațion…

4 Pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

5 Ce salariu are Diana Matei la Ministerul Apărării Naționale: „Trebuie să fac diferența între brut și net că habar nu am”