Astronomii au făcut descoperire epocală: O bulă de galaxii de 10.000 de ori mai mare decât Calea Lactee

Astronomii au făcut descoperire epocală: O bulă de galaxii de 10.000 de ori mai mare decât Calea Lactee

Astronomii au descoperit în premieră „o bulă de galaxii”, o structură cu o mărime colosală şi a cărei geneză datează din timpul primelor epoci ale Universului, în urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani, potrivit unui studiu publicat în Astrophysical Journal.

FOTO Daniel Pomarede/ Twitter

FOTO Daniel Pomarede/ Twitter

Astronomii din întreaga lume sunt în extaz în fața unei descoperiri de proporții cosmice: o bulă de galaxii, o structură care s-a format cu aproape 13,8 miliarde de ani în urmă, în primele epoci ale Universului. Această remarcabilă descoperire, detaliată într-un studiu publicat în Astrophysical Journal și relatată de AFP, schimbă fundamental modul în care înțelegem Universul.

O bulă de galaxii de proporții colosale

Cu toate că nu poate fi observată cu ochiul liber, această structură este descrisă ca având un diametru impresionant de 1 miliard de ani-lumină.

„Trebuie să ne imaginăm, pentru că ea nu poate fi observată cu ochiul liber, o structură cu un diametru de 1 miliard de ani-lumină, de 10.000 de ori mai mare decât galaxia noastră”, a explicat Daniel Pomarede, astrofizician la Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA) și coautor al studiului.

Structura Ho'oleilana este centrată în jurul superclusterului de galaxii Bootes, denumit și „Boarul”. Aceasta este înconjurată inițial de un vid spațial imens, urmat de alte superclustere și filamente galactice, inclusiv Marele Zid Sloan.

Daniel Pomarede descrie această structură astfel: „Situată în ceea ce astronomii denumesc 'Universul apropiat', la aproximativ 820 de milioane de ani-lumină de Calea Lactee, ea poate fi descrisă ca 'o cochilie sferică având în centru o inimă'.”

Viitorul descoperirilor cosmologice

Această descoperire nu numai că demonstrează validitatea teoriei lui Peebles, dar adaugă și o nouă dimensiune în înțelegerea cosmosului. Fenomenul „oscilație acustică barionică” (BAO) a fost evidențiat astfel.

„Această descoperire se înscrie într-un proces ştiinţific foarte îndelungat, întrucât ea validează un fenomen descris în 1970 de specialistul american în cosmologie Jim Peebles”, a mai explicat Daniel Pomarede.

Descoperirea lui Ho'oleilana a fost făcută din întâmplare, prin intermediul cercetărilor lui Richard Brent Tully despre noile cataloage de galaxii. Cei doi cercetători au apelat la tânărul cosmolog australian Cullan Howlett, de la Universitatea din Brisbane. Acesta din urmă, cel de-al treilea autor al noului studiu, expert în BAO şi în analiza marilor cataloage ale galaxiilor, a determinat matematic structura sferică ce corespundea cel mai bine datelor furnizate.

Noile calcule au permis vizualizarea în trei dimensiuni a formei pe care o are Ho'oleilana şi a poziţionării arhipelagurilor de galaxii care o compun.

Aventura descoperii şi a altor „bule” galactice se află abia la început, în contextul dezvoltării unor instrumente performante , precum cele de la bordul telescopului spaţial european Euclid, lansat în luna iulie, care îi vor ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine expansiunea Universului, sau cele viitoare care vor fi amplasate în interiorul marelui radiotelescop sud-african SKA, pentru a observa Universul din partea sudică a galaxiei noastre.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…