Astronautul german Alexander Gerst a predat comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale cosmonautului rus Oleg Kononenko
Alexander Gerst, primul cetăţean german aflat la conducerea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), care se pregăteşte să revină joi pe Terra, a predat funcţia de comandant al laboratorului ştiinţific aflat pe orbita Pământului colegului său rus Oleg Kononenko, relatează DPA.
Misiunea de 190 de zile la bordul laboratorului orbital este cea de-a doua pentru Alexander Gerst şi a constat în efectuarea unor experimente ce ar fi fost imposibil de realizat la suprafaţa Pământului.
Alexander Gerst urmează să se întoarcă pe Pământ într-o capsulă rusească Soiuz, alături de astronauta americană Serena Aunon-Chancellor şi de cosmonatul rus Serghei Prokopiev. Zborul celor trei astronauţi va dura trei ore şi jumătate, conform unui comunicat al NASA.
Capsula Soiuz, comandată de Prokopiev, un pilot experimentat, va ateriza cu ajutorul unei paraşute în Kazahstan, unde se află cosmodromul Baikonur.
Alexander Gerst a publicat pe Twitter o fotografie în care poate fi văzută capsula Soiuz şi a adăugat un mesaj în care a precizat că trioul de astronauţi va ''porni la drum cu acest satelit şi va reveni acasă sub forma unei stele căzătoare''. ''Îmi va lipsi acest loc'', a adăugat astronautul.
Experimentatul cosmonaut Igor Kononenko, astronauta americană Anne McClain şi canadianul David Saint-Jacques, ultimii doi aflaţi la prima misiune în spaţiu, au ajuns pe ISS la începutul acestei luni pentru o misiune ce va avea o durată de o jumătate de an.
Laboratorul ISS, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite, se află pe orbită din 1998 şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.
Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de peste 150 de miliarde de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.AGERPRES